Strach českých politiků ze zahraničních institucí chránících lidská práva přetrvává i po dvaceti letech od konce totality

9. 12. 2009

Tisková zpráva Ligy lidských práv

U příležitosti dvacátých svobodných oslav Mezinárodního dne lidských práv (10. 12.) se Liga lidských práv zaměřuje na aktuální problémy spojené s ochranou českých občanů mezinárodními institucemi. Vedle nejasností vyplývajících z výjimky, která se týká Listiny základních práv EU, a opatrného postoje k pravomocem Evropského soudního dvora v Lucemburku, existuje nevraživost i vůči dalším úmluvám. Kořenem takového přístupu jsou často zbytečné obavy a předsudky, které nevrhají dobré světlo na politiku českých vlád v oblasti lidských práv v zahraničí i na domácí úrovni.

Přínosem pro české občany by se měla stát Listina základních práv Evropské Unie, která u nás platí od chvíle, kdy vstoupila v účinnost Lisabonská smlouva, tedy od 1. prosince tohoto roku.

Kodaňský summit v krizi: Západ chce přelstít rozvojové země

9. 12. 2009

Rozvojové země, zastoupené na summitu o globálním oteplování v Kodani, reagovaly zuřivě na prozrazený návrh dohody, která by poskytla větší pravomoci bohatým zemím, vyhnula by se vyjednavačské roli OSN a vzdala by se protokolu z Kjóta.

Rozvojové země interpretují dokument jako text, který určuje nerovné podmínky pro emise skleníkových plynů: průmyslové země by do roku 2050 měly právo vypouštět do ovzduší téměř dvakrát více CO2 než rozvojové země.

"Dánský návrh" je novinářská kachna

9. 12. 2009

KD│ Poslední zpráva z Kodaně se týká prozrazeného návrhu dohody připraveného Dánskem, Spojenými státy a Velkou Británií. Podle zprávy Guardianu prozrazení dokumentu uvrhlo vyjednávání do chaosu, když rozvojové země bojují s bohatými a celé jednání je na pokraji kolapsu.

Tedy až na to, že jde o bouři ve sklenici vody, napsal pro Grist David Roberts.

Kterak zelený Pinochet řetězy zachrastil

9. 12. 2009 / Karel Dolejší

Ve zprávě o "senzačním úniku" dánského návrhu závěrečné dohody klimatické konference z Kodaně BBC uvedla:

Dánský dokument a alternativní text předložený skupinou BASIC (Brazílií, Jižní Afrikou, Indií a Čínou) byl minulý týden v Kodani diskutován v malé skupině klíčových zemí. Avšak dánský návrh zůstal pod pokličkou, dokud ho Guardian ve druhý den konference nezveřejnil na své webové stránce.

Skupina G-77 odmítla návrh klimatické dohody zpracovaný skupinou BASIC

9. 12. 2009

KD│ Skupina rozvojových zemí odmítla čínský návrh nové mezinárodní klimatické dohody prezentovaný pod hlavičkou skupiny BASIC (Brazílie, Jižní Afrika, Indie, Čína), informoval Sarthak Gupta pro server ToPNews.in. Návrh nespecifikoval emisní cíle ani objem finančních prostředků z rozvinutých zemí určený na adaptaci světového Jihu. Tento návrh vznikl dva dny před formulací kontroverzního dokumentu dánské provenience. Kopii dokumentu získal list Hindustan Times.

Lékaři zpochybňují schopnost léku Tamiflu zabránit vážnému onemocnění

9. 12. 2009

Recenze, která vyšla v British Medical Journal, obviňuje výrobce Tamiflu, farmaceutickou firmu Roche, z potlačení důkazového materiálu z klinických zkoušek.

Roche, výrobce léku Tamiflu, znemožnil vědcům zkoumat, jak dobře dokáže tento lék, shromážděný v zásobárnách po celém světě v obrovském množství, zabránit zdravým lidem, onemocnivším chřipkou, aby utrpěli komplikace, jako je zápal plic.

Tamiflu zřejmě dokáže nemoc zkrátit o den či dva, říkají vědci, kteří ho zkoumají, ale je nemožné zjistit, zda dokáže zabránit vážnému zhoršení choroby, protože zveřejněná data nestačí. Firma Roche nezveřejnila některé zkoušky tohoto léku, zdůrazňují vědci.

Obama žádá nový stimulační balík a výdaje na politiku zaměstnanosti

9. 12. 2009

KD│ Americký prezident Barack Obama v úterý vyzval k vynaložení nového velkého balíku federálních výdajů za účelem posílení labilního ekonomického oživení a omezení vysoké dlouhodobé nezaměstnanosti, informuje pro AP Tom Raum. Navzdory Republikánské kritice federálního deficitu a kritickému hodnocení ratingových agentur Obama trvá na tom, že USA musejí pokračovat a "proutrácet se" touto recesí, pokud je tak velké množství lidí bez práce. Od počátku recese přišlo o práci již 7 milionů Američanů a oficiální míra nezaměstnanosti dosahuje 10%.

Britští konzervativci útočí na klimaskeptiky

9. 12. 2009

Umírnění členové britské Konzervativní strany zaútočili na klimaskeptiky. Obviňují je, že jsou to zastánci teorií typu "Země je placatá", a naléhají na šéfa strany Davida Camerona, aby, až se stane premiérem, projevil v této věci "churchillovskou rozhodnost".

Šéf britské rozvědky:

Není pravda, že by bylo spolehlivě zjištěno, že měl Saddám Husajn zbraně hromadného ničení

9. 12. 2009

Sir John Scarlett, šéf britské rozvědky v době invaze do Iráku, se v úterý v Londýně distancoval od tvrzení Tonyho Blaira, že by rozvědka zjistila "mimo vší pochybnost", že Saddám Husajn měl zbraně hromadného ničení. Přiznal, že jako tehdejší šéf Spojeného výboru pro výzvědnou činnost vypracoval dnes zdiskreditovanou dokumentaci o zbraních hromadného ničení v Iráku, ale dodal, že předmluva, v níž Tony Blair tvrdil, že existence zbraní hromadného ničení v Iráku byla prokázána "nade vší pochybnost", byla "otevřeně politickým dokumentem".

* * *

9. 12. 2009 / Ivan Martin Jirous

Nad námi Velký vůz
a v duši pusto
a půst ke kterému marně
jsem se chystal
Už si netroufám
žádat Tě ani
o odpuštění
Štěnice lezou po
jiných zdech než
kde na mne číhá
advent
Před týdnem v dlani
z domu své ženy
odnesl jsem si pavouka
Jestli zmrzne
odpusť mi
můžeš-li
Pane


Ze sbírky Popelnice života, BB/art, Praha 2004 vybrala Hanka Tomšů.

Americká hra s muslimskou kartou v Rusku ?

9. 12. 2009

JU│ Ruská Nezavisimaja gazeta obšírně komentuje situaci okolo ruské republiky Tatarstán. Jak uvádí, v těchto dnech místní tisk ve výrazné úpravě publikoval děkovný dopis, který obdržel prezident republiky Šamijev od Hillary Clintonové, šéfky State departmentu. V něm vyjadřuje své potěšení ze setkání se Šamijevem při návštěvě Kazaně při svém říjnovém pobytu v Rusku. Uvádí dále, že doufá, že tam brzy zase vrátí.

Studentské protesty se konaly v několika íránských městech současně

9. 12. 2009

KD│ Pondělní studentské protirežimní protesty byly z několika důvodů pozoruhodné, všímá si na serveru Informed Comment Juan Cole. Shromáždění se konala v Isfahánu, Šírázu, Kermánu, Mašhadu, Tabrízu, Kermanšáhu, Hamedánu a Ilamu, stejně jako v Raštu na pobřeží Kaspického moře.

Další novinkou je, že se protestů v Sanandaji a na dalších místech účastnili íránští Kurdové, proti nimž údajně režim vyslal obrněná vozidla. Vznik polonezávislého Kurdistánu v severním Iráku Teherán znepokojuje a vládnou obavy z kurdského separatismu - zejména z militantního ozbrojeného uskupení PJAK podporovaného USA.

Vyvolávání ducha mccarthyismu

9. 12. 2009 / Zdeněk Trinkewitz

Že čeští poúnoroví emigranti nenávidí komunisty je známé a zcela pochopitelné. Způsob, jakým komunisté pronásledovali nejen je, ale zejména ty, které hned po Únoru 1948 pozatýkali, odsoudili v stalinistických procesech, popravili nebo poslali na desítky roků do vyhlazovacích táborů a kriminálů, byl nelidský a zločinný.

Bojuje sa pri Kábule o Prahu?

9. 12. 2009

Rozhodnutie o posilnení vojenskej účasti v Afganistane je všeobecne prijímané skôr negatívne. Vojenská sila nie je považovaná za vhodný spôsob riešenia problému a efektivita tohto kroku pravdepodobne nebude veľká, píše Roman Laml.

Cynismus kravaťáků z teplých kanceláří BNV consulting

8. 12. 2009 / Jakub Rolčík

Šokující bezohlednost a opovržení lidmi, kteří se od časného rána do pozdní noci živí namáhavou -- nejčastěji manuální -- prací, projevuje vedení společnosti BNV consulting, míní Jakub Rolčík a dodává: Dle serveru novinky.cz vydala společnost tiskovou zprávu, v níž se k protestu pražských odborářů proti pozvánce na vánoční večírek vyjádřila takto: "Je vidět, že odboráři místo toho, aby se věnovali svým pracovním výkonům hledají jakoukoliv možnou záminku, aby pracovat nemuseli."

Information in English about this story is in CLICK HERE

"Máme moc, a tak si ji vychutnáme"

8. 12. 2009 / Jan Čulík

Pozoruhodné opojení mocí projevila firma BNV Consulting, která radí pražskému Dopravnímu podniku při restrukturalizaci. Nechala si totiž vyrobit pozvánku na vánoční večírek, kde se vychloubá, že měla moc práce, protože propouštěla zaměstnance této firmy.

Už zvláštní je, že někdo neváhá chvástat se ve veřejném dokumentu, že je náplní práce jeho firmy propouštět. Podprahový význam pozvánky: Propouštíme, a jsme přitom dokonalí. Uznávají to i lidi, které jsme vyhodili na dlažbu:

"Tak vám děkuju, že jste mě pozvali na váš večírek. I když jsem dnes přišel o místo, jste skvělá parta," uznává v pozvánce jeden nešťastný, vyhozený zaměstnanec.

Je to učebnicový příklad drasticky špatných manažersko-zaměstnaneckých vztahů. Podstatou spolupráce v podniku musí být dobrá vůle, vzájemný respekt a porozumění mezi zaměstnavateli a zaměstnanci, afmostéra férovosti. Ať už je či není "restrukturalizace" pražského Dopravního podniku zapotřebí, bude se provádět velmi špatně, pokud firma, kterou si Dopravní podnik najal k tomu, aby ji dělala, veřejným krokem urazí její zaměstnance. Není to docela špatná strategie?

Zaměstnanci pražského Dopravního podniku kvůli pozvánce obnovili stávkový výbor.

Pozvánka ZDE

Information in English about this story is in CLICK HERE

Firma BNV Consulting je zřejmě opravdu neprofesionální

8. 12. 2009 / Jan Čulík

Pohrdavý, konfrontačně-infantilní tón, jaký zaujala firma BNV Consulting vůči zaměstnancům pražského Dopravního podniku, je neuvěřitelně kontraproduktivní. Vydala totiž tiskovou zprávu, v níž konstatuje: "Je vidět, že odboráři místo toho, aby se věnovali svým pracovním výkonům hledají jakoukoliv možnou záminku, aby pracovat nemuseli."

Člověk se diví, že si vedení firmy neuvědomuje, že posměšnou agresivitou vůči pracovníkům firmy, jejíž "restrukturalizaci" má navrhnout, se diskredituje jako neprofesionální a zaujatý partner.

Information in English about this story is in CLICK HERE

Odboráři z Dopravního podniku Praha se jistě rádi dostaví na večírek firmy BNV Consulting

8. 12. 2009 / Jan Rovenský

Tu pozvánku od firmy BVN Consulting lze, myslím, s trochou dobré vůle považovat za pozvánku pro všechny zaměstnance Dopravních podniků na firemní večírek BNV consulting. Místo a čas jsou známy, je to ve čtvrtek 10. prosince 2009 u Zlaté konvice na Staroměstském náměstí v Praze 1 v 19 hodin.

Pevně doufám, že odboráři z Dopravních podniků to pochopí stejně, na večírek jich přijde co nejvíce a co nejlépe přispějí k plánované "dobré náladě kořeněné břitkým vtipem a zalité srdečným úsměvem". ;) Paní Barešová tak bude mít příležitost projevit smysl pro humor, z jehož nedostatku odboráře obviňuje... :) míní Jan Rovenský.

Agentura upozornila na špatný stav veřejných financí v USA a Británii:

Po varování Moody's akciové trhy výrazně ztratily

8. 12. 2009

KD│ Evropské a americké akciové trhy v úterý výrazně ztratily poté, co sérii nepříznivých ekonomických zpráv dovršilo varování agentury Moody's Investor Services, že by mohla kvůli stavu veřejných financí brzy přehodnotit investiční rating Spojených států a Velké Británie. Zapůsobilo i varování šéfa Fedu Bernankeho, že USA dosud nemohou najisto počítat se silným hospodářským oživením, a horší než očekávané údaje o německé průmyslové produkci; investoři se po sérii podobných zpráv z Řecka a Dubaje a před blížícím se koncem roku začali obávat rostoucích rizik, informovala AP.

Kodaňský summit proti globálnímu oteplování:

1200 limuzín, 140 soukromých letadel a hromady kaviáru

8. 12. 2009

Kodaňský summit proti globálnímu oteplování vyprodukuje tolik kysličníku uhličitého jako menší město, píše Andrew Gilligan v deníku Daily Telegraph.

V normální den pronajímá Majken Friss Jorgensenová, ředitelka největší kodaňské firmy s limuzínami, 12 vozidel. Během "summitu na záchranu světa" jich bude mít v provozu 200. Avšak celkový počet limuzín v Kodani už nyní překročil počet 1200. Jen Francouzi telefonovali minulý čtvrtek a objednali dalších 42. "Nemáme v Dánsku dost limuzín na takovouto poptávku," vysvětlila Jorgensenová. "Museli jsme si je nechat dovézt na stovky kilometrů z Německa a ze Švédska."

Jak ze mě pražská Cizinecká policie málem udělala na deset let nežádoucí osobu

8. 12. 2009

Získání statutu legálního imigranta v Čechách (a nejen tam) je skoro vždy poněkud zdlouhavý a dehumanizujicí proces, píše jedna zahraniční studentka Karlovy univerzity, jejíž totožnost z dobrých důvodů utajíme.

Kazdy cizinec, který vstoupí na území České republiky na krátkou nebo delší dobu, musí navštívit instituci jménem Cizinecká policie.

Když jsem tam vystoupila poprvé, - bylo to, pokud si dobře pamatuju, v roce 2001 a cizinecká policie se nacházela ještě v té "nádherné" budově v Praze na Olšanské - měla jsem dojem, že jsem si ocitla v chaotickém a zapáchajícím bludišti.

České zdravotnictví čekají v příštím roce opravdu perné časy

8. 12. 2009 / Petr Wagner

Také jsem zhlédl poslední otázky Václava Moravce. Byly charakteristické absolutní nepřipraveností všech zúčastněných. Vzhledem k závažnosti tématu trestuhodnou. Při pohledu doleva na ministerskou část se mi nevím proč vybavila paní Vondráčková a paní Neumanová...

Ale věcně. Ani se mi nechce komentovat náměstkovské paraleny. Jsou zlomkem v moři úhrad za léky. Ani hlouposti o poplatcích. Zejména ty z lékáren se žádným způsobem v péči o nemocné neoctnou. Argumentace, že bylo ošetřeno o 41% onkologických pacientů více, stojí na jednom faulu. Ano bylo, v onkologických centrech. Ostatní totiž o možnost léčby přišli. Jinak by nutně muselo platit, že máme o 41% onkologicky nemocných víc, nebo, že před nástupem pana bakaláře nebyli léčeni. Obojí je hloupost.

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Ochrana zákazníků, neboli O kalkulovaném podvodu

8. 12. 2009 / Uwe Ladwig

Prý roste počet osob, které cílevědomě zneužívají při koupi zboží možnost koupený výrobek vrátit, která existuje k ochraně zákazníků. Proto žádá Martin Wansleben, šéf Deutschen Industrie- und Handelskammertages DIHK, střechové organizce organizace německých průmyslových a obchodních komor, aby bylo právo zákazníků vracet koupené výrobky omezeno. O tomhle problému něco v téhle poznámce...

Generálmajor žádal Blaira, ať odloží invazi do Iráku

8. 12. 2009

Generálmajor Tim Cross, kterého vyslala r. 2003 britská armáda do Washingtonu, aby se seznámil s plánováním Bushovy vlády na dobu po invazi do Iráku, tam zjistil, že zdroje americké armády pro poválečné plánování byly "zoufale minimalistické", protože Washington předpokládal, že Iráčané přivítají pád Saddáma Husajna a že bude možno začít stahovat jednotky půl roku po invazi. "Plánem bylo, že není žádný plán," svědčil generálmajor Tim Cross při právě probíhajícím londýnském Chilcotově vyšetřování o okolnostech vzniku irácké války. Na schůzce ve Washingtonu naléhal Tim Cross na tehdejšího amerického ministra zahraničí Donalda Rumsfelda, že je zapotřebí vyslat více vojáků, ale jeho názory nebyly v USA vítány.

Návraty do budoucnosti pokračují aneb Tak to pochopitelně znovu vyhrál Evo

8. 12. 2009 / Josef Mikovec

Utíká to. Zdá se to být včera, kdy jsme oslavovali vítězné referendum schvalující novou, vzorovou ústavu Bolívie, kterou lze nazvat Ústavou pro budoucnost. A není to tak dávno, kdy poprvé v historii Bolívie a Jižní Ameriky vůbec se na presidentské křeslo posadil příslušník původního lidu, indígenos, Juan Evo Morales Ayma, pro nás jednoduše Evo.

Immanuel Wallerstein: Západní Evropa a Rusko se sbližují

8. 12. 2009 / Immanuel Wallerstein

se souhlasem autora přeložil Rudolf Převrátil

Pozvolný proces vytváření trvalého geopolitického spojenectví západní Evropy a Ruska má dlouhou historii, která pomalu dozrává. Lze jej vysledovat až k návštěvě prezidenta Charlese de Gaulla v Sovětském svazu roku 1944, kde podepsal francouzsko-sovětskou Dohodu o spojenectví a vzájemné pomoci. Byl to způsob, jak znovu prosadit ústřední úlohu Francie v evropské politice a jak se distancovat od poněkud zdráhavých spojenců, Spojených států a Velké Británie. Pro de Gaulla byly geopolitické zájmy nadřazeny ideologickým rozdílům.

Data z pliocénu vedou k revizi stávajícího modelu:

Vliv CO2 na změny klimatu může být výrazně větší, než se dosud myslelo

8. 12. 2009

KD│ Změny koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře mohou z dlouhodobého hlediska způsobovat až o 30-50% větší změny průměrné globální teploty, než jak to vyplývalo z předchozích odhadů, tvrdí studie publikovaná tento týden v časopise Nature Geoscience. Studie na historickém materiálu ukázala, že komponenty globálního klimatického systému, které podléhají dlouhodobým změnám - jako je kontinentální zalednění a vegetace - mají na změny globální teploty důležitý vliv. Právě tyto faktory jsou však často v běžně používaných klimatických modelech zanedbávány.

O = W

7. 12. 2009 / William S. Lind

Když dáme vše dohromady, vidíme, že z vojenského hlediska to nedává smysl. Samozřejmě to platí o každém vojenském řešení afghánské války. Bojujeme s Paštuny, a ti nakonec vyhrávají všechny afghánské války. "Tentokrát je to jinak" - takhle zní válečný pokřik šílence.

KD│ Na autech liberálů se začíná objevovat nálepka s nápisem "O=W". Mám podezření, že po úterním prezidentově projevu se začne rapidně šířit.

Konzervativci po osm let procházeli agónií, když přihlíželi, jak prezident George W. Bush připojuje značku "konzervativní" k politice, která byla antikonzervativní: k wilsoniánským válkám, k budování amerického impéria, k obrovským rozpočtovým a obchodním deficitům, ke zvyšování mandatorních výdajů a podřizování amerických zájmů zájmům cizích mocností. Teď je bota obuta na jiné noze a liberálům je nařizováno, aby také drželi jazyk za zuby, zatímco prezident Obama přijal Bushovy války za vlastní. Probíhá obvyklý washingtonský výprodej.

Hagbardův zákon

7. 12. 2009 / John Michael Greer

Problém debaty o globální změně klimatu nyní spočívá v tom, že dobře placené skupiny na obou stranách používají pochybné vědecké argumenty k prosazování vlastní agendy a posouvají debatu dál směrem k extrémům. Přichází ke slovu obvyklý zvyk uvažovat v rigidních binárních kategoriích; pro ty, kdo věří v globální oteplování, je dost jednoduché trvat na tom, že kdokoliv, kdo zpochybňuje jejich tvrzení, musí být popíračem, zatímco oponenti dělají totéž v bledě modrém, a vřava a křik odsouvají stranou myšlenku, že může být dobré prozkoumat oblast mezi polarizovanými extrémy. Radikálové na jedné straně se snaží přimět veřejnost, aby masově podporovala grandiózní plány s velice pochybným účinkem, zatímco radikálové druhé strany se snaží veřejnost přimět, aby nedělala vůbec nic - a výsledkem je potlačení umírněných názorů.

KD│ Pochybné statistické ukazatele, jež se staly tématem posledního eseje, měly značný vliv na ještě pochybnější rozhodnutí, která přivedla Spojené státy a celý svět do současných obtíží. Když se rozhodování řídí čísly a tato čísla jsou vždy v pořádku, pak mít na paměti, že údaje nemusejí odrážet dění ve skutečném světě, vyžaduje náhled, jaký je v současnosti neobvyklý.

Zorganizovala ukradení emailů britských klimatologů ruská tajná služba?

7. 12. 2009

Vysoký člen Mezivládního panelu pro klimatické změny (IPCC) uvedl, že průnik hackerů do serveru klimatologického střediska na University of East Sussex nebyla amatérská práce, ale vysoce sofistikovaná, politicky motivovaná operace. Jiní spekulují, že tajným organizátorem hackerského útoku byly ruské tajné služby.

Prozrazené emaily, o nichž klimaskeptikové tvrdí, že šéf klimatolofického centra, profesor Phil Jones, s kolegy zmanipuloval data a utajoval výzkum od kritiků, byly původně umístěny na serveru v sibiřském městě Tomsk u firmy jménem Tomcity, která se zabývá internetovou bezpečností.

Kodaň: Co je v sázce?

7. 12. 2009

Obchodování s emisemi, které je prosazováno coby primární strategie, se v roce 2020 může změnit v tříbilionový spekulativní trh, a řada aktivistů klimatických kampaní zpochybňuje jeho užitečnost pro snižování emisí.

KD│ Nejdůležitější mezinárodní summit v dějinách? Vzhledem k tomu, co říkají poslední zprávy vědců a zrychlování globálního oteplování, pocit naléhavosti připoutávající pozornost k dění v Kodani je oprávněný. Nicméně se zdá nepravděpodobné, že by výsledkem summitu, který začíná 7. a končí 18. prosince, bylo významné omezení globálních emisí skleníkových plynů, domnívá se Robert S. Eshelman v komentáři pro The Nation.

Americký senátor Inhofe

Americký Senát snížení emisí neschválí

7. 12. 2009

Americký senátor Jim Inhofe zasedá v senátním výboru pro ekologii. Rozhlasu BBC poskytl v neděli tento rozhovor:

Reportér: Co si myslíte o výroku britského premiéra Gordona Browna, že pochybovači o globálním oteplování jsou zaostalí a protivědečtí a že popírat globální oteplování je jako tvrdit, že je země placatá?

Inhofe: Ano, oni to říkají, kdykoliv na své straně nemají vědu a pravdu. To vám pak začnou nadávat. Na to jsem zvyklý už asi osm let, ale mně to nevadí.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za listopad 2009

4. 12. 2009

Nesmírně zavazující byla reakce čtenářů na náš nedávný apel, že potřebujeme dva nové servery. V listopadu 2009 přispělo finančně na Britské listy 348 osob celkovou částkou 123 717.57 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 10. 2009 částku 148 397.73 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a