POZNÁMKA NA OKRAJ:

O příkladné volbě mezi dvěma špatnými alternativami, neboli Sylvana ve štěstí

16. 7. 2009 / Uwe Ladwig

Volby předsednictva Evropského parlamentu se skončily nejen tím, že se stal předsedou parlamentu Polák Jerzy Buzek, ale také Němka Koch-Mehrinova jednou ze 14 místopředsedů. A její volba je dobrým příkladem rozhodování mezi dvěma špatnými alternativami a zároveň nutnosti nezdržet se při volbách hlasování.

Pro čtenáře mých poznámek to není nic nového. Nevolit, to vlastně nejde, a proto je účast při volbách jednou ze základních povinností demokratů. Tohle se právě potvrdilo v třetím kole voleb viceprezidentů Evropského parlamentu, když v případě pro někoho asi dvou špatných alternativ se rozhodli evropští zelení dát své hlasy německé kandidátce Silvaně Koch-Mehrinové. Vlastně pro ni hlasovali neradi, protože bylo známé, že se v posledním parlamentním období jen málokdy účastnila práce parlamentu či práce v parlamentních výborech a zejména od místopředsedů se očekává, že budou v parlamentu aktivně pracovat. Alternativou bylo ale hlasovat pro pravičáckého polského kandidáta Michala Tomasze Kaminského, který je znám svými rasistickými prohlášeními a výroky směřovanými proti homosexuálům.

V druhém kolem dostal Kaminski více hlasů než Koch-Merinová. To ale bylo pro zelené právě důvodem "kousnout do kyselého jalbka" a zvolit v třetím, posledním a rozhodujícím kole právě ji. Nemyslíte, že bylo naprosto příkladné, jak v té situaci jednali, protože přece věděli, že nevolit, to nejde?

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 16.7. 2009