24. 4. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
24. 4. 2007

Jak předcházet na školách úmrtí z anafylaktického šoku

Paní Lynn Teggartová zavedla svou 6-letou dcerku do školy - a byla šokována. Ve třídě byly na hromádce na jedné skříňce položené taštičky bez ladu a skladu, jedna skoro jako druhá, a v každé EpiPen - autoinjektory s epinefrinem. "Zbláznili se tu?" povzdechla si paní Taggartová. "Bude-li někdo náhle potřebovat svoje EpiPen, nikdo se v té hromádce nevyzná! S tím by se mělo něco udělat".

To, že by se s něčím mělo něco udělat, vyslovuje na světě každý den spousta lidí a patrně mají ve většině případů pravdu. Paní Teggartová to řekla, ačkoliv její dcerka netrpí žádnou vážnou alergií, ale mnoho jejích kamarádek musí dávat velký pozor na to, co jedí, aby je nepostihl záchvat. V první třídě? Co se dá dělat, moje generace nevěděla o alergiích ve školách a ani dnes nevíme, co je EpiPen. Jíme bez problému všechno, i to, co jsme nikdy dříve nejedli, ať to jsou chobotnice, rejnoci a různé houby, nebo dokonce pomazánku z burských oříšků, která je v Kanadě jedním z nejsilnějších potravinových alergenů. Proto mě ten článek zaujal - protože paní Teggartová sice nejprve řekla, že by se s tím mělo něco udělat, ale okamžitě se dala do práce a něco s tím udělala. Něco takového, co z ní udělalo podnikatelku ve světovém měřítku.

Jednotlivé autoinjektory EpiPen obsahují různé dávky epinefrinu - jinými slovy adrenalinu. Dojde-li u některého alergika k šoku, je nutné dát mu správnou dávku epinefrinu a proto ti malí kanadští alergici měli každý svůj autoinjektor na předpis od lékaře, který si přinesli do školy pro případ, že by tam dostali záchvat. V panice při nenadálém šoku by se v hromádce podobných těžko hledal ten správný. Dojde-li k anafylaktickému šoku, musí dítě dostat epinefrin rychle. Na novinové zprávě bylo zajímavé to, že těch taštiček s autoinjektory bylo na hromádce takové množství.

V září 2005 se paní Taggartová spojila s kamarádkou Micheline Boucherovou a založila na své soukromé adrese Epi-Access International, Inc. Vyvinula světlemodré a zelené taštičky - organizátory - každou na osm autoinjektorů, které jsou uloženy u snímku malého alergika, který současně obsahuje podrobnosti o předepsané dávce.

Tato firma dnes zaměstnává 6 lidí a vydělává, čili nepotřebuje žádnou podporu zvenčí. Paní Teggartová ji ještě stále řídí ze svého suterénu kdežto výroba běží "v zámoří". Dodnes prodala firma více než tisíc "organizátorů" ve školách po celé severní Americe. Jenže dosud se stále skladují autoinjektory EpiPen v zamčených zásuvkách v mnoha školách nebo si je nosí děti v neoznačených plastických sáčcích.

Epi-Access International, Inc. není ale jedinou firmou na tomto světadílu, která pomohla zavést pořádek do uskladňování autoinjektorů a má konkurenci ve firmě All Star Sales and Service, která vyrábí kabelky Ana-Tote. Paní Taggartová ale věří, že její jasně zbarvené organizátory se snadněji rozpoznávají jakožto obaly pro autoinjektory.

Organizace Anaphylaxis Canada uvádí, že v zemi trpí asi 1,200,000 obyvatel nějakým druhem alergie na potraviny. Mezi dětmi jsou takové alergie zvlášť silně rozšířeny - je tak postiženo 6% dětí. Mluvčí organizace sice ani nevěděla, že firma Epi-Access sídlí v Ottawě, ale doporučuje, aby všichni alergici u sebe neustále nosili EpiPen a to včetně dětí, které jsou dosti staré k tomu, aby rozuměly podstatě autoinjektoru, kdežto pro malé školáky musí být autoinjektory uschovány ve školách.

Takové nařízení bylo vydáno v Ontáriu po tragické události, ke které došlo na jedné škole v září 2004. Tehdy zemřela ve škole na anafylaktický šok 13-letá studentka Sabrina. Zákon nyní nese její jméno. Přikazuje všem školním radám v Ontáriu, aby se zabývaly problémem anafylaktického šoku a vypracovaly  individuální plány pro každého žáka, který trpí alergií. V takových plánech musí být uvedeno, jakým druhem alergie žák trpí, jakým způsobem se jeho alergie sleduje a jak se předchází záchvatům, co se má provést v případě, že k záchvatu dojde, a přikazuje mít v pohotovosti pomůcky první pomoci a tedy skladovat autoinjektory epinefrinu pro ty žáky, kteří by je mohli potřebovat.

                 
Obsah vydání       24. 4. 2007
23. 4. 2007 Ryby vždy smrdí od svých hlav Štěpán  Kotrba
24. 4. 2007 Británie se pokouší sabotovat vyšetřování korupce ve zbrojovce BAE Systems
24. 4. 2007 Média rozpoutávají umělé kauzy
24. 4. 2007 Zemřel Boris Jelcin
24. 4. 2007 Volit, nevolit: netrhejte ostny kaktusu, aneb Povinnost demokratů Uwe  Ladwig
24. 4. 2007 Jak předcházet na školách úmrtí z anafylaktického šoku Miloš  Kaláb
24. 4. 2007 * * * Petr  Fiala
24. 4. 2007 Kritika železniční dopravy je legitimní, ale neměla by být zcestná Jan  Hošek
24. 4. 2007 Kubánská intervence ve prospěch národně osvobozeneckých hnutí v Africe Daniel  Veselý
24. 4. 2007 Zrušení očistca?
23. 4. 2007 Bývalá zaměstnankyně Intersparu dosáhla plného odškodnění za pracovní úraz
24. 4. 2007 Demokraté vzkazují: "válka je prohraná"
23. 4. 2007 Bushova návštěva stvrdí radar v ČR. Nebo ne? Bohumil  Kartous
23. 4. 2007 Podepsali Václav Havel a Saša Vondra ultrapravicový "Projekt pro nové americké století"?
24. 4. 2007 Novinářská praxe ideologů Jakub  Jirsa
23. 4. 2007 Julínkova "reforma" zdravotnictví: Anebo: ten samet nám tak trochu zhrubl
23. 4. 2007 Středočeské zdravotnictví: rychlé změny k horšímu
23. 4. 2007 Říci, že židé patří do plynu, není parodie výroku, že židé patří do plynu Boris  Cvek
22. 4. 2007 Opravdový pastýř položí svůj život za své ovce Zdeněk  Bárta
20. 4. 2007 Kanadské děti jsou vedlejšími ztrátami afgánské války Miloš  Kaláb
20. 4. 2007 Nashle v TV shopu Bohumil  Kartous
20. 4. 2007 Princip moci na pozadí války Milan  Valach
19. 4. 2007 Smysl umění lze "zpochybnit" jen v rámci kritické metody hledání odpovědi na jeho současný význam Jan  Paul
16. 3. 2007 Hospodaření OSBL za únor 2007
22. 11. 2003 Adresy redakce