24. 10. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
24. 10. 2006

O mejdanu mezi hroby v českých novinách

Motto: "Oslava byla podle mě zvládnutá tak, že to pietní ráz místa nijak nenarušilo, jako účastník jsem neviděl nic, co by vedlo k znesvěcení tohoto místa." Jan Zahradil, ODS

K záležitosti s akcí na Vítkově - kromě Blesku byl článek i v MF Dnes, upozorňuje čtenářka Lukasová a pokračuje: Optala jsem se přímého účastníka i pracovníka Národního muzea a obsluhujícího personálu - a bohužel tentokrát tisk nelhal. Výmluvné je mlčení všech - ráda bych se seznámila s dalšími názory, protože sama jsem byla tímto otřesena daleko více než nejhoršími aférami poslední doby. Je to otázka prazákladní morálky a slušnosti.

Pozn. redakce BL: O akci vyšly články v Blesku, v Haló novinách, značně svérázný, pochvalný článek v listě Aha", dále v MFD a v Právu. Citujeme je níže.

Podporují dětské domovy

Kubelková & Bendlová

PRAHA - Nejen krásné modelky jako Iva Kubelková nebo Andrea Verešová, ale i Světlana Nálepková s přítelem nebo Jan Rosák a Blanka Matragi s drahými polovičkami, se přišli pobavit na velkolepou oslavu desátých narozenin společnosti Carollinum do Památníku národního osvobození na Vítkov. Firma, která obchoduje s luxusními šperky a patří manželce středočeského hejtmana Tamaře Bendlové, vystrojila nejen honosnou párty, ale nezapomněla ani na potřebné. A proto i letos dostalo Občanské sdružení Nové Strašecí, které podporuje dětské domovy, šek na devět set tisíc korun. "Carollinum má krásné šperky a lidé, kterým patří, mají zase krásné a štědré srdce, protože pomáhají dětem z dětských domovů. Tyto děti naši pomoc potřebují nejvíce," uvedla Iva Kubelková, která se často účastní charitativních akcí.

Foto popis| Půvabná Iva Kubelková (vlevo) se zapovídala s Tamarou Bendlovou nejen o pomoci dětem z dětských domovů.

Foto popis| Blanka Martagi přišla na párty s manželem.

Foto popis| Zamilované Andrei Verešové to velmi slušelo a pánové na ní mohli oči nechat.

Aha, neděle 22. 10. 2006

Večírek v mauzoleu a jen pro bohaté

V památníku na Vítkově slavila manželka místopředsedy ODS prodávající luxusní hodinky

Praha - Mezi lidmi, kteří nosí na rukou hodinky alespoň za sto tisíc korun, strávil večer před volbami premiér a lídr ODS Mirek Topolánek.

Velký večírek s rautem a diskotékou se konal na hodně neobvyklém místě - v Národním památníku v Praze na Vítkově. Akci pořádala Tamara Bendlová-Kotvalová, manželka místopředsedy ODS a středočeského hejtmana Petra Bendla.

Její firma Carollinum, která dováží a prodává velmi drahé a luxusní zboží, jako hodinky, šperky či psací potřeby, slavila deset let existence.

Mirek Topolánek, který dorazil se svým nejbližším spolupracovníkem Markem Dalíkem, se na chvíli objevil mezi 1200 hosty a pak zmizel v salonku. Ještě předtím se potkal a prohodil pár slov s poradcem prezidenta Klause a bývalým místopředsedou ODS Miroslavem Mackem. Z předáků pravicové strany byli na večírku "jen pro bohaté" ještě třeba europoslanec Jan Zahradil nebo ministr dopravy Aleš Řebíček.

Firemní narozeniny slavili v památníku, který byl postaven k poctě československých legií a kde měl před půlrokem generál František Peřina státní pohřeb za účasti prezidenta Václava Klause. Ostatně i ten byl mezi pozvanými, ale omluvil se.

"Snažili jsme se pozvat kromě našich zákazníků také významné lidi z Prahy," říká Bendlová. A proč si vybrali zrovna Národní památník? "Chtěli jsme nějaké mimořádné prostory. Tady je to vysoko nad Prahou s nádherným výhledem." Oslava, na niž přišli většinou pravicoví příznivci, po rautu přešla v diskotéku ve spodní části památníku. Ta v letech 1954 až 1962 fungovala jako komunistické mauzoleum Klementa Gottwalda.

Proč vlastně majitel budovy, Národní muzeum, povoluje na Vítkově komerční akce? "Přináší to peníze na opravu a také to přivede VIP hosty, které bychom tam jinak asi nedostali," říká šéf muzea Michal Lukeš.

Foto popis| Tamara a Petr Bendlovi vědí, jak na velkou party

Foto autor| FOTO: MAFA

MFD 21. 10. 2006

Ostuda: Smetánka tančila mezi hroby!

PRAHA - Památník národního osvobození na Vítkově se stal dějištěm oslavy 10. narozenin firmy obchodující s luxusními šperky Carollinum, která patří manželce středočeského hejtmana Tamaře Bendlové. Diskotékové duc duc znělo i v prostorách, kde byli pohřbeni byť komunističtí, ale českoslovenští prezidenti a mezi jejich hrobkami se vesele tančilo. "Kolegům z Vítkova jsem vynadal," snažil se zpětně omluvit generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš, který akci povolil, znevážení prostor.

Orchideje za statisíce, červené koberce, francouzské šampaňské Möet chandon a hosté ve večerních róbách, kteří si jako pozornost na památku jubilea odnášeli i luxusní šátky firem jako Hermes či Emergeldo Zegna nebo peněženky. Velkolepá událost společenské sezóny by byla celkem v pořádku, ba dokonce bohulibá, jelikož Tamara Bendlová předala i šek na 900 000 korun pro dětské domovy. To přispělo i k rozhodnutí Michala Lukeše párty schválit. O diskotéce mezi hrobkami ovšem nevěděl. "V materiálech, které nám předložili, se o diskotéce nezmiňovali. Že bude v rámci oslavy probíhat, jsem zjistil až na místě, když jsem se tam přijel podívat, a jsem toho názoru, že to není pro tento prostor vhodné. Vynadal jsem kolegům z Vítkova, že mě včas neinformovali, a zástupcům agentury, která akci pořádala sdělil, že to považuji za nešťastné a nepříliš vhodné. Bohužel, akce byla v plném proudu a již se nedalo nic dělat," řekl Blesku Lukeš s tím, že přiznává, že spolehnout se na rozumný přístup organizátorů byla chyba, která ho mrzí, a poučí se z ní pro příště.

Foto popis| Pod piedestaly se svíjelypolonahé tanečnice

Foto popis| Do roku 1992 v tomto hrobě spočívaly ostatky Ludvíka Svobody, dnes je pouze památkou na tohoto statečného vojáka a pozdějšího prezidenta

Foto popis| V rytmu hudby se vlnila i Blanka Matragi (vpravo)

Foto popis| V čilé zábavě s Yvettou Blanarovičovou jsme na Vítkově zastihli Mirka Topolánka a Miroslava Macka (vpravo)

Foto popis| Památník na Vítkově má připomínat hrdinství při osvobození

Foto popis| Tamara Bendlová párty pořádala

Foto popis| Umělá mlha zahalovala prostory, v nichž »diskotéka« probíhala. Ale náhrobky v ní nezmizely. Bavícím se hostům ovšem prostředí nijak nepřekáželo. Foto autor| Foto Blesk - Jiří Hadač

Blesk 21. 10. 2006

Za peníze lze vše: skandál na Vítkově

PRAHA - Památník národního osvobození na Vítkově se stal místem komerčního využití. I nechutného. Nedávná akce předvedla, že znesvětit se může i místo Pražanům drahé. Peníze dělají divy. Může se tu konat i šou, při níž mnohým lidem vstávají vlasy na hlavě. Diskotéka mezi hrobkami československých prezidentů a hrdinů války. Nic na tom, že tu už neodpočívají. Katafalky zůstaly. Památník na Vítkově byl vystavěn k poctě legionářů, je místem, kam se ústavní činitelé ve dny státních svátků ČR přicházejí poklonit národním hrdinům, statečným vojákům.

Jak upozornil sobotní Blesk, smetánka šoubyznysu a mnozí pravicoví politici se v mimořádných prostorách nad hlavním městem republiky sešli na oslavách 10. výročí firmy Carollinum, která obchoduje s luxusními šperky. Kdo je jejím majitelem? Manželka místopředsedy ODS a středočeského hejtmana Petra Bendla (ODS) Tamara. Špičky občanských demokratů včetně jejich předsedy a dosluhujícího premiéra Mirka Topolánka, europoslanec Jan Zahradil, pochopitelně hejtman Bendl, místopředsedkyně Sněmovny Lucie Talmanová... Všichni ti a mnozí další se sešli na velkolepé drahé party, kde se ve víru tance svíjely často spoře oděné děvy.

Tu pod piedestalem Antonína Zápotockého, tu pod hrobkou armádního generála a pozdějšího prezidenta Ludvíka Svobody... Majitelem těchto historických prostor je Národní muzeum. Jeho ředitel Michal Lukeš se nechal slyšet, že za znevážení prostor kolegům z Vítkova vynadal. O diskotéce prý nic nevěděl, a když to zjistil, už se akce nedala zastavit. Nicméně peníze na opravy to přináší. Připomeňme, že před půlrokem se ve stejných prostorách konal státní pohřeb generála Františka Peřiny za účasti prezidenta Václava Klause. »Tuto akci nemohu pojmenovat jinak než skandál, vyplývající z nedostatku úcty k minulosti vlastního státu. Nevyčítám to organizátorce, která nemusí mít cit pro dané místo. Ale vyčítám to všem ústavním činitelům této země, kteří se akce zúčastnili. Jsem přesvědčen, že pokud člověk nezná míru, pokud neví, co se ještě sluší a patří, měl by zvážit, jestli vůbec má na funkci, kterou zastává. A premiér ČR nebo místopředsedkyně Sněmovny nemohou znevažovat na opíjecí diskotéce toto místo. To není pouze nedostatek taktu. To je skutečná ostuda,« řekl k tomu na včerejší tiskové konferenci na dotaz Haló novin předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip.

Haló noviny se zeptaly i některých účastníků této akce, zda jim nevadilo, že na ni přijali pozvání.

Místopředsedkyně Sněmovny Lucie Talmanová (ODS): »I když mě překvapilo, kde se oslava koná, pozvání jsem přijala. Zjistila jsem, že památník je zcela běžně komerčně pronajímán. Nebyla to ojedinělá akce, takže bych nevinila firmu, která tam uspořádala party, ani nás hosty, kteří jsme přišli na docela příjemný večírek.

Bylo tam asi 1500 lidí. Spíš mě zaráží, že je to takto běžně komerčně pronajímané. Měli bychom se možná zamyslet, zda správně postupuje Národní muzeum. Pokud by se takové využívání kohokoli dotklo, nechť se na něj obrátí. Já to nechci nijak hodnotit, i když rozpaky sdílím.«

Poslanec Evropského parlamentu Jan Zahradil (ODS): »Zúčastnil jsem se, byl jsem pozván svým stranickým kolegou, místopředsedou Bendlem. Debatu, zda je to vhodné místo, či není, jsem zaznamenal. Ale myslím, že tato otázka by měla směřovat především k tomu, kdo je vlastníkem a kdo tedy má možnost dané místo pronajímat. V momentě, kdy je vlastník to ochoten pronajmout ke komerčnímu využití, se tam akce tohoto typu konat budou a lidé je navštěvovat budou. Nevidím žádný smysl v tom, abych v momentě, kdy jde o mého stranického kolegu, to nějak bojkotoval. Spíš se asi bavme o tom, zda Národní památník na Vítkově má být pronajímán ke komerčním účelům. Ten prostor je celkem impozantní, architektonicky velice pěkný, byl jsem tím docela pozitivně udiven, protože to mělo svoji sílu. Určitě bych tam nedělal nějaké diskotéky, ale prezentace zboží firem, jako je Carollinum, možná je. Ale dá se to využít jako místo k nějaké komerční akci. V tom bych nebyl tak striktní. Ale zmíněná oslava byla podle mě zvládnutá tak, že to pietní ráz místa nijak nenarušilo, jako účastník jsem neviděl nic, co by vedlo k znesvěcení tohoto místa.«

Haló noviny 23. 10. 2006

Národní muzeum zakázalo komerční akce na Vítkově

Na party v národním památníku se tančilo mezi hroby bývalých prezidentů

Party v Národním památníku na Vítkově v prostorách bývalého pohřebiště československých prezidentů a válečných hrdinů uspořádala na sklonku minulého týdne firma s luxusními šperky Carollinum. Tu vlastní manželka středočeského hejtmana Tamara Bendlová. Národní muzeum však akci v rozsahu, jak proběhla, nepovolilo. Jeho ředitel Michal Lukeš proto v těchto prostorách další aktivity zakázal.

Jen pro společenská setkání

"Pronajímáme naše objekty k důstojným společenským setkáním. Komerční akce povolujeme jen výjimečně na koncerty, divadelní představení a jiné slavnostní akce, pokud splňují dané parametry," řekl Právu generální ředitel Michal Lukeš, s tím, že až po příjezdu na místo zjistil, že součástí party je i hudební a taneční program. "Bohužel, vše bylo v plném proudu a již se nedalo nic dělat," řekl Lukeš. Kromě řady celebrit přišli na Vítkov i představitelé pravicových politiků včetně předsedy ODS a odstupujícího premiéra Mirka Topolánka. Ten však podle ředitele Národního muzea odešel ještě předtím, než se party rozjela.

V nájemní smlouvě, kterou společnost European touch productions (ETP) podepsala, se nájemce zavazuje, že objekt nebude prezentován znevažujícím způsobem. To však ETP, která setkání firmy Carollinum zajišťovala, nedodržela. (...)

Právo dne 24. 10. 2006

                 
Obsah vydání       24. 10. 2006
24. 10. 2006 Irák: Britští voliči požadují návrat britské armády do konce letošního roku
24. 10. 2006 Publikovala firma Makro na titulní stránce Lidovek své PR? Fabiano  Golgo
24. 10. 2006 O sněhulákovi z PVC též v Českém rozhlase Bohumil  Kartous
24. 10. 2006 Svoboda tisku v ČR a na Slovensku je "větší než v Británii a v USA" :)
24. 10. 2006 Česká televize opět předvedla, co "umí" Petr  Baubín
24. 10. 2006 V Česku zuří válka policajtů, přiznává už i Mladá fronta Dnes
24. 10. 2006 Mejdan ODS Josef  Vít
24. 10. 2006 O mejdanu mezi hroby v českých novinách
24. 10. 2006 Zakažme bibli a Platóna Ondřej  Slačálek
24. 10. 2006 Stát dotoval časopis KSM, pak ho zakázal
24. 10. 2006 Stokrát ne jednomu otvíráku Petr  Dušek
24. 10. 2006 Reprodukce jako zaměstnání Ivan  Brezina
24. 10. 2006 Kandidátka do Senátu Sekaninová za ČSSD skrývá svůj rasismus za nejasná tvrzení Martin  Marek
24. 10. 2006 Co to znamená, být mistrem světa v exportu? Uwe  Ladwig
24. 10. 2006 Němci účtují po šedesáti letech Richard  Seemann
24. 10. 2006 I slova jsou nebezpečná Petr  Hušek
23. 10. 2006 Stát právem trestá navádění k trestnému činu
23. 10. 2006 Bude nám stát určovat, co si máme myslet? Jan  Čulík
24. 10. 2006 Co by snad být nemuselo Miloš  Dokulil
24. 10. 2006 Exercicie říjen Theodora  Žurková
24. 10. 2006 Nic než holá pravda o Iráku Daniel  Veselý
24. 10. 2006 Paroubkův styl politiky Přemysl  Houda
24. 10. 2006 První krok ke globální úloze NATO? Jiří G. Müller
24. 10. 2006 Chcete se podívat do sněmovny?
24. 10. 2006 Proč budu volit já, komunista, Táňu Fischerovou Roman  Janouch
24. 10. 2006 Citát dne - včerejšího
22. 10. 2006 Zelení nebudou nadšeni, Klaus chce uhelné i jaderné elektrárny Štěpán  Kotrba
23. 10. 2006 Ministr Říman (ODS) chce škodit klimatu výrazně více Miroslav  Šuta
20. 10. 2006 Server mladých komunistů je mimo provoz Štěpán  Kotrba
23. 10. 2006 Zrušte ústavu, stačí nám prezident Bohumil  Kartous
6. 10. 2006 Hospodaření OSBL za září 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce
11. 10. 2006 Vynikající Taneční hodiny v Praze!