15. 2. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
15. 2. 2006

"Čím víc je něco zakázaného, tím víc mě to zajímá"

Čína nezvládá cenzuru na deseti milionech čínských blogů

"Ano, asi 70 procent toho, co tu prodáváme, jsou pirátské kopie," řekl prodavač. "Občas přijde policie, a tak my obchod zavřeme, dokud neodejde. Pak přijdou soukromě a žádají nás, abychom jim dali DVD zadarmo. A tak pak zase otevřeme."

Microsoft sice zakázal čínským uživatelům internetu podle přání čínských úřadů používat určitá prodemokratická slova, která jsou blokována. Jenže bloggeři a komentátoři na fórech si rychle vytvořili slangová slova, která se cenzuře vyhýbají. Někteří užívají iniciál, jiní směšují angličtinu a čínštinu, někteří prostě udělají mezeru uprostřed zakázaného slova anebo doprostřed zakázaného slova napíší vykřičník.

Hollywoodský film Gejšiny paměti porušuje nejméně dva zákony v komunistické Číně. Film je komunistickou cenzurou zakázán. Přesto se tam prodává pod pultem v obrovských počtech - za méně než 50 korun za DVD. Pirátsky zkopírovaná DVD se normálně nepovažují za vrchol svobody projevu, ale v Číně jsou rozmělněním státní propagandy, která je narušována armádou bloggerů, množstvím lidí, kteří porušují autorská práva kopírováním DVD a zvědavými zákazníky.

Hodně se v minulých dnech psalo o rozhodnutí firmy Google zakázat "společensky nezdravá" témata chatroomech i na webu. Avšak čínští vládní cenzoři sdělili deníku Guardian, že už nezvládají cenzuru internetu.

Typickým příkladem je právě zakázaný film Gejšiny paměti. Čína ho nepovolila, protože se vládní činitelé obávají, že by film v Číně vyvolal protijaponské nepokoje. Čínská herečka Žang Ziji v něm hraje roli japonské gejši, jejíž panenství je dáno ve třicátých letech dvacátého století na prodej. Něco takového považují Číňané vzhledem k čínsko-japonskému konfliktu za nesmírně urážlivé. Zákaz filmu Gejšiny paměti byl v podstatě motivován lidovými reakcemi na internetu. Mnoho bloggerů označilo Žang Ziji za "kurvu" a "zrádkyni".

Avšak vládní zákaz tohoto filmu jen posílil odbyt podpultových DVD. Například v populárním obchodě s DVD v severozápadním Pekingu se prodává denně 60 kopií tohoto filmu.

"Ano, asi 70 procent toho, co tu prodáváme, jsou pirátské kopie," řekl prodavač. "Občas přijde policie, a tak my obchod zavřeme, dokud neodejde. Pak přijdou soukromě a žádají nás, abychom jim dali DVD zadarmo. A tak pak zase otevřeme."

Čína zakazuje i filmy jako je Sedm let v Tibetu v kterémžto snímku hraje Brad Pitt postavu, která sympatizuje s Dalajlámou, dále Ďáblové na prahu, film o japonských vojácích v čínské vesnici, který získal v roce 2000 velkou cenu v Cannes a film Stanleyho Kwana Lan Yu o demokratickém hnutí z roku 1989, které skončilo masakrem na náměstí Nebeského míru.

"Cenzura není úplně špatná, protože stimuluje poptávku a podporuje pirátské podnikání," konstatoval jeden radiální blogger, Muzimej. "Zakázané věci jsou vždycky atraktivní. Politikové nahoře zavádějí politiku. Lidé dole si najdou způsoby, jak to obejít."

To se netýká jen filmů. Bestsellerem posledních let je Analýza čínských vesničanů, drastické vylíčení situace obrovského množství čínského venkovského obyvatelstva. Oficiální verze této knihy byla zakázána v roce 2004, ale od té doby vyšlo nejméně 30 pirátských vydání. Autoři, Čen Guidi a Wu Ču Tao, odhadují, že přišli o honoráře z prodeje asi 8 milionů výtisků.

Microsoft sice zakázal čínským uživatelům internetu podle přání čínských úřadů používat určitá prodemokratická slova, která jsou blokována. Jenže bloggeři a komentátoři na fórech si rychle vytvořili slangová slova, která se cenzuře vyhýbají. Někteří užívají iniciál, jiní směšují angličtinu a čínštinu, někteří prostě udělají mezeru uprostřed zakázaného slova anebo doprostřed zakázaného slova napíší vykřičník. "Čím je něco víc zakázaného, tím víc mě to zajímá," konstatoval blogger Laojang.

Kontroverzní čínské blogy jsou likvidovány a modrátoři chatů vykazují osoby, kteří píší urážky na adresu komunistického režimu.

Avšak cenzura plně nefunguje. Navzdory tomu, že Google zavedl pro Čínu cenzuru, zadáte-li v Číně do vyhledávače Google "náměstí nebeského míru", jako první výsledky se objevíé několik článků a fotografií z protestů v roce 1989. Problémem pro čínské úřady je obrovské množství dat. Počet uživatelů internetu se v Číně zvýšil od 620 000 v roce 1997 na nynějších 110 milionů. Odhaduje se, že v Číně je provozováno 5 - 10 milionů blogů.

"Začíná být stále složitější blokovat a monitorovat provoz na webu, tak raději uživatelům internetu už jen doporučujeme, co mají dělat," vyjádřil se jeden státní cenzor.

I když podle odhadů v Číně pracuje 30 000 příslušníků internetové policie, podle čínských cenzorů je obtížné monitorovat chaty. "Technologie nám to neumožňuje. A měli bychom taky vzít v úvahu, že je to demokratizace, kterou nelze zastavit," řekl čínský cenzor. "Čína je velmi velká země. Chcete-li ovládat takto velkou zemi, politika nestačí. Musíte ovládat lidem mozek. Musíte vyhrát v boji o myšlenky."

Asi 95 procent všech DVD, prodávaných v Číně, jsou pirátské kopie. Stojí to filmový průmysl 280 milionů dolarů. Pirátská DVD se prodávají asi za 40 Kč za kus a v prodejně si je můžete vyzkoušet. Většinou jde o nejnovější americké filmy, které se dostávají do Číny pouhých několik dní po vydání v USA.

Počítačové obchody v Pekingů nabízejí instalaci pirátského softwaru firmy Microsoft za méně než 40 Kč za kus. Americký patentový úřad odhaduje, že více než 90 procent "intelektuálního vlastnictví", prodávaného v Číně, jsou pirátské kopie.

Více než 45 procent uživatelů internetu v Číně si stahuje denně z internetu hudbu a 37 procent čínských uživatelů internetu si stahují pravidelně celovečerní filmy. Drtivá většina za to neplatí nic.

Čtyři z každých pěti výtisků bestsellerových knih v Číně jsou pirátské výtisku. Pirátské vydání memoárů Billa Clintona se objevilo na trhu dříve, než autorizované vydání a prodávalo se za 60 Kč, to bylo o šedesát procent méně než byla plná cena autorizovaného vydání.

Podrobnosti v angličtině ZDE

                 
Obsah vydání       15. 2. 2006
15. 2. 2006 I osoby s bigotními názory a popírači holocaustu musejí mít právo mluvit
15. 2. 2006 Nové záběry týrání z vězení Abu Ghraib
15. 2. 2006 Nová americká "dlouhá válka"
15. 2. 2006 Úpadek Evropy
15. 2. 2006 Německo neotevře své pracovní trhy lidem ze středovýchodní Evropy Radek  Vogl
15. 2. 2006 Vysoký činitel CIA propuštěn za to, že odmítal mučení
15. 2. 2006 "Čím víc je něco zakázaného, tím víc mě to zajímá"
15. 2. 2006 Soud zakázal psát o zamořené lodi Miroslav  Šuta
15. 2. 2006 Česká pošta se opravdu vyznamenala Jan  Čulík
15. 2. 2006 Mám taky špatné zkušenosti s Českou poštou
15. 2. 2006 O toleranci, homosexualitě a Paroubkově lstivosti Josef  Provazník
15. 2. 2006 Kmotrem Zdeněk  Volf
15. 2. 2006 Britská Dolní sněmovna zakázala kouření
15. 2. 2006 Antikomunista nemůže být objektivní Josef  Vít
15. 2. 2006 Kdo promluví, než zaútočíme na Írán?
15. 2. 2006 Právo, víra, svoboda, politika Egon T. Lánský
15. 2. 2006 Svobodnost Petr  Pospíchal
15. 2. 2006 Dnešní kapitalismus je přirozený asi jako rakovina Jiří  Martišek
15. 2. 2006 Karikatura na vymření Josef  Provazník
14. 2. 2006 Kdysi bylo rouhání proti Bohu největším zločinem... Jaroslav  Pour
14. 2. 2006 Amerika chce vnutit světu geneticky modifikované potraviny
14. 2. 2006 Zpráva OSN požaduje uzavření Guantánama
14. 2. 2006 Oč jde nám, "mladým, poněkud radikálněji naladěným myslitelům" Martin  Škabraha
13. 2. 2006 Británie: Muslimové debatují v televizi
13. 2. 2006 Útok na Írán by stál tisíce životů a vedl by k širšímu konfliktu Karel  Dolejší
13. 2. 2006 Odpovědi na otázky týkající se Bible Jiří  Drašnar
13. 2. 2006 Mediální křepelky vyletěly z hnízd Štěpán  Kotrba
13. 2. 2006 Nejvyšší soud rozhodl, že se nebude řídit platným právním řádem Aleš  Uhlíř, Marek  Steiner
22. 11. 2003 Adresy redakce
12. 2. 2006 Hospodaření OSBL za leden 2006