12. 10. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
12. 10. 2005

Byl jsem v Londýně okraden při hledání práce

Znovu upozorňujeme: V Británii je trestným činem, aby zprostředkovatelna práce účtovala žadateli o zaměstnání poplatek za zprostředkování zaměstnání - takový poplatek smí zprostředkovatelna účtovat pouze firmě, která zaměstnance získá.

Viz článek "Podvodníci okrádají středoevropské uchazeče o zaměstnání"

Problém zjevně trvá. Zde je další případ.

K tomu: Policejní vyšetřování tohoto podvodu by mělo vyjít z inzerátů, publikovaných v českém tisku. V Británii přebírá tisk právní odpovědnost za zveřejněné inzeráty a publikaci podvodného inzerátu by sám vyšetřoval a dal k soudu.

Dále: Samozřejmě, nikdy nikomu nedávejte platbu či "depozit" za ubytování na ulici. Nejprve musíte být ubytováni, dostat smlouvu, být ve svém bytě či pokoji a obdržet od něho klíče, než dáte jakékoliv peníze z ruky!

Vyhýbejte se českým či slovenským "zprostředkovatelnám" práce v Británii. Na internetu (viz google) lehce najdete řadu poctivých, dokonce i vládou sponzorovaných, britských zprostředkovatelen práce, stačí zadat "Looking for work, UK". (Pozn. red.)

Začalo to tak,že jsem na Annonci on line v Čechách vybíral inzeráty ze zahraničí na práci, píše Martin Veselý. Buď Irsko nebo England, říkal jsem si. Našel jsem inzerát na práci v mlékárenské výrobě, kde se dělají sýry a jogurty atd. Napsal jsem mail. Odpověď přišla brzy. Přišel mi dopis, kde bylo podrobně vylíčeno o ubytování a práci. Mimochodem. do teď všechny informace a telefony na zprostředkovatele mám. Samozřejmě, že dnes se mu na ta čísla nikdo nedovolá.

Chtěl poslat životopis v angličtině a v češtině a ofocenou občanku.To jsem udělal a začali jsme si volat co a jak.Mohl jsem přijet kdykoliv, on se prý přizpůsobí. Zvláštní bylo, že neustále byly problémy s jeho telefonem.

Měl jsem odjet 3. 10. ráno a týden před tím mi řekl, ať mu 2 dny, než odjedu, zavolám a on mi řekne, kde se sejdem, jak bude vypadat atd.

Od čtvrtka jsem se mu nemohl dovolat, a to až do neděle 3.10., kdy jsem měl odjet.

Neodjel jsem. V pondělí,jsem mu poslal smsku a on se za 2 hodky ozval a ptal se, jestli už jsem v Londýně.

Odjel jsem tedy až šestého a vše vypadalo slibně. Po příjezdu na Viktorku, [autobusové nádraží v Londýně] jsem se mu snažil zase dovolat a nic. To trvalo až do devíti večer. Pak,když byl z kontaktován z Čech mou kamarádkou přes net, mi hned volal, že prý ztratil mobil a že má nové číslo.

Ubytoval jsem se na Pimlico za 50 liber za noc a domluvili jsme se, že ráno v 9 mi zavolá a řekne mi co a jak.

V 9 hodin volal a měl jsem přijet na End MileStation, kde si mě vyzvedne a ubytuje.

Po příjezdu tam jsem čekal ještě další 3 hodiny. Přišel jeho pobočník, prý Angličan, podle mě Slovák, který perfektně mluvil anglicky. Sedli jsme si vedle u jednoho stánku, vytáhl papíry a začali jsme sepisovat smlouvy.

Pořád jsem se chlácholil,že to bude dobrý, i když jsem věděl, že je to celý divný.

p>Vypsal papíry na Home Office, Doctor Test a na ubytování a vyžádal si 260 liber za deposit na celej měsíc dopředu.

Všechno mi vysvětlil a to dost precizně. Dost jsem se vyptával a když nevěděl, spojil mě telefonicky s hlavním bossem, se kterým jsem se předtím celou dobu kontaktoval. Je to Slovák, jménem Milan Novák. Má hrubý,silný hlas a velice nezřetelnou a rychlou slovenštinu.Takovou od Košic.

Ten chlápek mi vždycky vše ochotně vysvětlil.

Postěžoval jsem si na to, že jsem kvůli jeho ztrátě mobilu musel investovat 50liber za nocleh. Proč tolik? Byl totiž večer a něco sehnat nebylo nejednoduší a na ulici jsem spát nechtěl.

Papíry, které mi vypsal, mám u sebe. Anglicky umím, při každém podpisu jsem si řádně vše zkontroloval. Vše bylo na profesionální úrovni. Jo a kvůli té noci mi odečetli 20 liber, takže nakonec mě okradli o 240. Peníze na ruku jsem mu dát nechtěl, ale řekl mi, že ten papír o ubytování mi vystavil proto, že pak ho jen ukážu, že jsem zaplatil, a ubytování mi bude uděleno.

Z vidiny práce jsem nakonec svolil, peníze mu dal a odkráčeli jsme do metra.

Koupil lístky a jeli jsme na King Cross.Tam má prý auto. Bylo mi divné, proč u pokladny neřekl o 2 stejné lístky, ale jeden byl levnější a druhý dražší.

Myslel si, že mu nerozumím. Na King Cross, když jsme lezli ven, tak on prošel [jeho jízdenka otevřela elektronickou bariéru] a já ne. Zůstal jsem před výchozí branou stát a než jsem si uvědomil, že to byl záměr, byl fuč.

Rychle jsem vyběhl za ním, revizoři mě hned pustili ven, s dovětkem, že mám lístek za málo peněz, ale bylo pozdě.

Rychle jsem volal Novákovi, že jsme se ztratili.

On dělal udiveného a že se mám vrátit na místo, kde jsme se ztratili. Po položení sluchátka už jsem se mu nikdy nedovolal.

240 liber v háji. Zbylo mi v kapse 30 liber a měl jsem štěstí, že jsem přes net našel levný ubytování alespoň na tyto dny. Naštěstí přátelé z Čech mi poslali nějaký peníze. Vzdát to nechci. Práci si najdu a žít tu budu.

Celé to bylo divné už od začátku. Bylo mu jedno, kdy přijedu. Nemohl jsem ho pořád telefonicky zastihnout. V podstatě jsem mu byl dost lhostejný. Bylo okolo toho ještě mnohem víc podivností, ale to už je teď minulost.

Občanku chtěl okopírovanou proto, aby se nesetkal s někým dvakrát, nebo, aby si ho nikdo nevyhmátl.Telefonní čísla měnil proto, že jak někoho okradl, musel ji zahodit a koupit jinou. Časové prodlevy z důvodů takových, že komplic měl schůzky na různých místech a než se dostavil, než si byli jisti, že to mají v suchu, trvalo to pěknou dobu.

Osobně si myslím, že jak jsem tam na Mile End různě stepoval, že mě možná pozorovali nějakou dobu, aby si byli jisti, že je nepřišel někdo vyšplouchnout. No, těžko říct, ale......

Každopádně, podle hlasu bych ho poznal. Věřím tomu, že když někdo proleze Annonci on line - práce v zahraničí - tak tutově na tenhle hlas narazí. Dávejte si všichni bacha a nebuďte hloupí a netrpěliví jako já .Naslouchejte svému instinktu, když se vám něco nebude zdát. Nechte si hned říct jméno, vyžádejte si doklady atd. To jsem měl udělat a snad jsem dneska ty prachy mohl mít.

                 
Obsah vydání       12. 10. 2005
12. 10. 2005 EU: Internet se možná rozpadne
12. 10. 2005 Vraždy, pohlavní choroby a rozpad manželství jsou častější v náboženských společnostech
12. 10. 2005 Byl jsem v Londýně okraden při hledání práce
12. 10. 2005 Studny nadějí Antonín  Sova
12. 10. 2005 OSN varuje: do konce desetiletí vznike 50 milionů ekologických uprchlíků
12. 10. 2005 Jak se mění denní tisk pod tlakem internetu
25. 10. 2005
12. 10. 2005 Americký profesor vyhozen z univerzity kvůli internetu
12. 10. 2005 Polsko: liberálové versus křesťanští demokraté Oskar  Krejčí
31. 10. 2005
12. 10. 2005 Policisté v New Orleansu zbili černocha
12. 10. 2005 Angie (skoro) u cíle Igor  Záruba
12. 10. 2005 Etika a česká média - mezi lepším a horším Václav  Moravec
12. 10. 2005 Soudní rozhodnutí udělit Gallowayovi odškodné 150 000 liber je "nedorozumění"
12. 10. 2005 Tony Blair: Je nutné věznit osoby podezřelé z terorismu tři měsíce bez soudu
12. 10. 2005 Blaire, nezastrašujte soudce!
12. 10. 2005 Petr Nedoma může v galerii Rudolfinum vystavovat, koho chce Jan  Paul
11. 10. 2005 Počítač může být rozhlasovým a televizním přijímačem
11. 10. 2005 Pákistán: Situace po zemětřesení je nezvládnutelná
11. 10. 2005 Itálie - země telefonních odposlechů
10. 10. 2005 Extremistické názory senátora Mejstříka Jiří  Jírovec
10. 10. 2005 Jeden za osmnáct a druhý bez dvou za dvacet Jan  Čulík
11. 10. 2005 Rakousko slaví a má co František  Hezoučký
11. 10. 2005 Francii se nevede dobře Lucie  Doleželová
11. 10. 2005 Zlatá opona rozděluje staré a nové Rusko
10. 10. 2005 Američan v řetězech
11. 10. 2005 Legislativní paskvil Jaroslav  Štemberk
22. 11. 2003 Adresy redakce
8. 10. 2005 Hospodaření OSBL za září 2005