7. 9. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
7. 9. 2005

Jak uspět v Británii

Proč jet do Británie pracovat?

Nalezení odborné práce v Británii je nejenom možné, ale při současné poptávce po pracovní síle například u technických oborů i poměrně jednoduché.

Se vstupem České republiky do Evropské unie umožnily Británie a Irská republika práci českým občanům bez pracovního povolení. Práce na stavbách a v restauracích, sklizeň ovoce nebo úklid v hotelech už není jedinou možností jak pracovat v zahraničí. Vstup do Evropské unie umožňuje ambiciozním lidem z České republiky pracovat v jejich oboru v zahraničí a získat tak neocenitelné odborné a jazykové zkušenosti a mezinárodní kontakty při finančním ohodnocení několikanásobně vyšším než v České republice. Cílem tohoto článku je popsat, jak lze postupovat při hledání odborné práce ve Velké Británii.

Jak lze ve Velké Británii pracovat?

Je pravda, že manuální práci se pravděpodobně nikdo zpočátku nevyhne. Je ji třeba však považovat za odrazový můstek pro hledání práce v oboru. Manuálně pracovat má smysl pouze omezenou dobu a veškeré síly je třeba zaměřit na hledání odborné práce. Pomocné práce, které splňují svůj účel v prvních několika týdnech, s postupem času ztrácejí smysl: angličtina se tímto způsobem vylepší pouze do určité míry a hodinová mzda se většinou příliš nevyšplhá nad mzdu minimální.

Další nevýhodou je, že u pomocných prací stále ještě dožívá nelegální zaměstnávání cizinců z doby před vstupem do EU, hlavně u firem, které nemají anglický management.

Proto doporučuji se těmto firmám hned od počátku vyhnout. Nalezení odborné práce je nejenom možné, ale při současné poptávce po pracovní síle například u technických oborů i poměrně jednoduché. Vyžaduje však Vaši přítomnost ve Velké Británii a dobrou znalost angličtiny. Je samozřejmě potřeba do hledání investovat čas jak v Čechách před odjezdem (příprava dobře vypadajícího životopisu), tak v prvních týdnech pobytu ve Velké Británii (oslovování firem a pracovních agentur, cesty na pohovor atd.). Tato snaha se však mnohonásobně vrátí.

Výjimku z tohoto postupu tvoří lidé, kteří mají práci v oboru domluvenou již z České republiky. Toho lze dosáhnout například prostřednictvím zaměstnání v české pobočce zahraniční firmy. V tomto případě se ale může stát, že nebudete mít možnost jednat o podmínkách a dostanete plat nižší, než je průměr ve Velké Británii.

Jaké obory jsou ve Velké Británii žádané?

Po technických oborech je ve Velké Británii poptávka. Naopak v humanitních oborech je konkurence na trhu práce velká.

Pokud se rozhodnete pracovat ve Velké Británii v muzeu nebo v galerii, budete mít problém najít práci, i pokud máte velmi dobrou znalost angličtiny a praxi v oboru. Pokud však přesto práci naleznete, bude placena velmi dobře (srovnatelně s technickými obory).

Na jak dlouhou dobu do Británie jet?

Na práci v oboru nejméně rok, ale spíše na dva až tři roky. Na manuální práce je dobrý krátkodobý pobyt například půl roku.

Z jaké zkušenosti tento článek vychází?

Článek vychází z mé osobní zkušenosti. Je mi 29 let. Vystudoval jsem ČVUT dopravní fakultu a dva a půl roku jsem pracoval v České republice ve svém oboru. Během studia a po studiu jsem celkově asi dva roky pracoval ve Velké Británii a v USA jako pomocný dělník na stavbách a v hotelech. V současné době pracuji přes rok ve Velké Británii jako dopravní inženýr.

Příprava na cestu

Využít služeb pracovních agentur v Čechách?

Pracovní agentury, které nabízejí zprostředkování práce v zahraničí mají výhodu v tom, že kromě pracovního poměru zajišťují většinou i ubytování. Na druhé straně je však několik argumentů hovořících proti využití českých pracovních agentur:

  • § nabízejí většinou pouze manuální práce nebo opatrování starých nebo postižených lidí a požadují podepsání pracovní smlouvy na půl roku až rok.
  • § za jejich služby se musí zaplatit (nabídky se samozřejmě mohou lišit, ale dle mé zkušenost se pohybují okolo 20 000 Kč za osobu) POZOR! Vybírání poplatků od žadatele o práci zprostředkovatelskou agenturou je v Británii trestný čin. Pokud o takové praxi informujete britské úřady, bude proti české zprostředkovatelské agentuře, působící v Británii, zahájeno trestní stíhání. (pozn. red.) Existují i britské zprostředkovatelny práce pro Čechy, které uchazečům o zaměstnání poplatek neúčtují, najdete je na internetu, pozn.red.
  • § nelze ovlivnit kam do Anglie budete umístěni a v případě páru není zaručeno, že budete pracovat v jednom místě.
  • Kolik si s sebou vzít peněz?

    Záleží samozřejmě na tom, co máte domluveno, jestli jedete za známými nebo zcela naslepo. Pokud nemáte domluveno nic, budete si muset zaplatit ubytování (včetně zálohy, která je ve výši měsíčního nájmu) a budete si muset platit jídlo. To jsou ty největší položky, dále je třeba platit za dopravu, za telefon a za registraci do "Work Registration Scheme" (program pro registraci pracovníků). Je možné, že první výplatu dostanete až za měsíc práce. Proto doporučuji si s sebou vzít 1000 -- 1200 liber na osobu.

    Jaké doklady si s sebou vzít?

    Přestože je možné jet do Velké Británie pouze na občanský průkaz, je lepší pokud s sebou budete mít také cestovní pas a řidičský průkaz. Originál pasu nebo občanského průkazu je třeba zaslat při registraci do "Work Registration Scheme", a přestože britské úřady neustále zrychlují vyřizování žádostí, je pravděpodobné, že registrace zabere několik týdnů.

    Velmi Vám pomůže pokud s sebou budete mít kreditní kartu umožňující platby na internetu. Umožní Vám výhodné nákupy nízko-rozpočtových letenek pro cesty do Čech a dále jízdenek na autobusovou dopravu pro cesty po Velké Británii a vlastně čehokoliv.

    Co udělat před odjezdem?

    Pro hledání práce je nezbytné, abyste si připravili dobře zpracovaný, graficky poutavý a kvalitně přeložený odborný životopis, dále překlady všech relevantních diplomů a vysvědčení. V případě že jste během své praxe pracovali na zajímavých projektech, je vhodné životopis doplnit podrobnějším popisem těchto projektů.

    Dále je nutné udělat si průzkum na trhu práce, navázat první kontakt s pracovními agenturami, získat podrobnější představu o ceně pracovní síly a průměrném platu a o lokalitách, kde je největší nedostatek pracovních sil.

    Kam do Británie jet?

    Většinou je první volbou Londýn, ale je třeba si uvědomit, že přímé lety z Čech létají i do jiných měst a nabídka práce například na severu Anglie je velká.

    Přílet do Velké Británie a nalezení první práce

    Jsou nějaké problémy při přechodu hranic?

    Při příletu se není třeba obávat žádných problémů na letišti, přechod hranic do Velké Británie je čistě formalita.

    Jak si najít ubytování?

    Je nezbytné aby jste měli zajištěné ubytování již z České republiky alespoň na první týden. Ubytování v hostelu v Londýně je možné najít za přibližně 12 až 15 liber za noc a osobu, kvalitnější ubytování za přijatelnou cenu je lepší hledat přímo na místě. (Není samozřejmě problém na první dny najít ubytování v penzionu [bed and breakfast], cena: cca 20 -- 40 liber/1000 -- 2000 Kč za noc a snídani), najít trvalé ubytování může trvat cca týden -- čtrnáct dní. Platí se cca 250 -- 300 liber za pokoj měsíčně, pozn.red.)>

    Jak si zajistit první práci?

    Doporučuji v první řadě využít služeb "Job Centre Plus", jde vlastně o pracovní úřady, kterých je v každém městě několik. Je zde možno zdarma vyhledávat v místních pracovních nabídkách -- většinou jde o práce v restauracích a v hotelech, ale i administrativní práce atd. Je možno odtud zdarma telefonovat a v případě problémů je možné požádat jednoho z úředníků, aby za Vás telefonní rozhovor vyřídil a vytiskl Vám veškeré podrobnosti (adresu, kontaktní osobu atd.). Další možností je obcházet restaurace a hotely v centru města.

    V každém případě je nezbytné si koupit SIM kartu do mobilního telefonu, aby Vás mohli potenciální zaměstnavatelé kontaktovat na britské telefonní číslo. Pomůže, pokud budete mít i životopis zaměřený na pomocné práce (obsahující pouze jméno a kontakt a popis letních brigád), který můžete rozdávat v restauracích a hotelech. Výhodou je, že v městských knihovnách se dá většinou využívat internet zdarma.

    Co je třeba udělat po nalezení první práce?

    Po nalezení první práce je třeba se zaregistrovat do "Work Registraion Scheme", zaslat originál cestovního pasu nebo občanského průkazu a zaplatit poplatek 50 liber. Tuto podmínku musí splnit každý pracovník nejpozději do jednoho měsíce od nalezení práce, jinak se jeho pracovní poměr stává nelegální. Podrobné informace o "Work Registration Scheme" lze nalézt na internetu. Registrace bude trvat několik týdnů a informace o dalších krocích Vám budou zaslány poštou spolu s Vašimi dokumenty.

    Dalším nezbytným krokem je otevření bankovního konta, na které Vám bude zaměstnavatel zasílat výplatu. Bankovní konto se Vám podaří otevřít na základě potvrzení od zaměstnavatele o tom, že pro něj pracujete a na základě potvrzení o Vaší adrese. Pokud Vám banka nebude ochotna uznat potvrzení o Vaší adrese, což se pravděpodobně stane, pokud budete bydlet v hotelu, hostelu, pokud nebudete mít účty za elektřinu a plyn nebo pokud budete bydlet u soukromníka, může se za Vás zaměstnavatel zaručit, že bydlíte na dané adrese. Přesvědčit zaměstnavatele, aby Vám toto potvrzení vydal, bude jednodušší než přesvědčit bankovního úředníka.

    Dále je nutné, aby jste se odhlásili ze zdravotního pojištění v České republice. Dle zákonů Evropské unie je pracovník povinen odvádět povinné poplatky pouze ve státu, ve kterém pracuje. Zaměstnavatel Vám bude automaticky strhávat poplatky z Vaší výplaty ve Velké Británii. (V Británii běží daňový rok od 1. dubna do 31. března. Daně se platí z celkového ročního výdělku. Z prvních vydělaných 4896 liber v roce se daň neplatí. Znamená to, že začnete-li pracovat v Británii řekněme v listopadu, pokud budete vydělávat měsíčně cca 1000 liber hrubého, váš výdělek skoro až do března bude nezdaněný. Budete však od samého začátku z něho platit národní pojištění, které je 11 procent, pozn.red.)

    Tím, že se odhlásíte ze zdravotního pojištění v České republice, zabráníte penalizaci ze strany zdravotní pojišťovny. Ze zdravotního pojištění se odhlásíte, pokud zašlete žádost na Vaši zdravotní pojišťovnu spolu s kopií výplatních pásek, kopií potvrzení o registraci do "Work Registration Scheme" a kopií pracovní smlouvy.

    Získání práce v oboru

    Při hledání práce v oboru doporučuji využívat pracovní agentury ve Velké Británii. Je dobré se zaregistrovat již v Čechách na internetu a zaslat dobře vypadající a správně přeložený životopis a dále podrobnější popis projektů a přeložené kopie diplomů. Většinou není potřeba jít do agentury na pohovor, vše se odehrává po telefonu. V případě, že dostanete pracovní nabídku v jiné části Anglie, než ve které se budete nacházet (což je velmi pravděpodobné), je dobré požádat agenturu aby za Vás zaplatila cestovní náklady -- cesty vlakem jsou poměrně nákladné. (Existuje ale systém slev, pokud si koupíte jízdenku předem, zejména na internetu, stejně jako u letenek, pozn.red.)

    Pro pohovor platí stejné zásady jako v Čechách. Je dobré vědět něco málo o firmě, být nadšený, vyprávět o projektech, na kterých jste pracovali již v Čechách, pokud máte nabídky i z jiných firem je dobré je zmínit. Je třeba mít představu o tom jaký plat chcete (vysokoškolák s malou nebo žádnou praxí může dostat 20 až 25 tisíc liber za rok, dobří počítačoví odborníci podstatně více, až 40 000 liber za rok, pozn.red.). Dále je třeba mít rozmyšleno, co chcete ve firmě dělat a jak dlouho plánujete v Anglii zůstat.

    Hned po pohovoru je dobré zavolat do agentury, která Vám pohovor zprostředkovala -- firma bude ve styku s agenturou a bude chtít znát Vaše dojmy z pohovoru. Pokud o Vás firma má skutečně zájem, dozvíte se to maximálně do dvou až tří dnů (v případě, že zmíníte nabídky z jiných firem bude reakce ještě rychlejší).

    Závěr

    Odjet pracovat do zahraničí je velké rozhodnutí. Na druhou stranu vstup České republiky do EU vše usnadnil a otevřel možnosti, které byly před vstupem nereálné. Mladí lidé a především lidé s technickým vzděláním mají cestu otevřenou, protože poptávka po tomto druhu pracovníků je velká. Je však třeba se na odjezd dobře připravit, investovat peníze a čas. Pokud se rozhodnete do Velké Británie odjet, máte velkou šanci, že odbornou práci naleznete.

                     
    Obsah vydání       7. 9. 2005
    7. 9. 2005 Foglar, homosexualita, skejťácké paradigma a ideál jáství Jan  Stern
    7. 9. 2005 Nařízena povinná evakuace
    7. 9. 2005 Američané: Bush nemůže za chaos v New Orleansu, ale jeho reakce byla "strašná"
    7. 9. 2005 Prezident Bush bude vyšetřovat sám sebe
    7. 9. 2005 Proč jet do Británie pracovat? Jiří  Paukrt
    7. 9. 2005 Nájem bytu v novém občanském zákoníku Stanislav  Křeček
    31. 10. 2005
    7. 9. 2005 * * * Naděžda  Plíšková
    7. 9. 2005 Guvernér Fazio dostal od Berlusconiho polibek smrti Josef  Brož
    7. 9. 2005 Britské listy: 110 000 individuálních čtenářů v srpnu 2005
    6. 9. 2005 New Orleans: Daleko více ozbrojenců než lékařů
    7. 9. 2005 Tunel umění Alex  Koenigsmark
    27. 9. 2005
    7. 9. 2005 Bionafta -- řešení? Michal  Mašín
    7. 9. 2005 Některé skvrny na rudé košili jsou patrně neodstranitelné Karel  Dolejší
    7. 9. 2005 Konzumní strategie masírují společnost tak, aby samostatně uvažovala co nejméně David  Formánek
    7. 9. 2005 Good-bye, rakouský státní sektore Richard  Seemann
    7. 9. 2005 O Boží spravedlnosti a biblické hermeneutice Karel  Sýkora
    7. 9. 2005 O jízdence do budoucnosti Michal  Vimmer
    7. 9. 2005 Poslanci obdrželi petici pro registrované partnerství
    7. 9. 2005 Zelení: Používejte bionaftu
    7. 9. 2005 Kontaminace GM řepkou vyhrocuje v Austrálii konflikt o pěstování GMO Miroslav  Šuta
    7. 9. 2005 Život sice začíná po čtyřicítce, ale vlastně až v devětapadesáti František  Schilla
    5. 9. 2005 Osm rozvojových cílů tisíciletí
    7. 9. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 14. - 23. srpna 2005
    7. 9. 2005 Tragédie šíitských poutníků na bagdádském mostě ve zpravodajství iráckého odboje
    6. 9. 2005 Dnešním časopisům pro děti něco chybí... Štefan  Švec, Jan  Čulík
    6. 9. 2005 Welcome to the Desert of America Martin  Škabraha
    6. 9. 2005 Romové v Británii - jako ryby ve vodě Blanka  Rambousková
    22. 11. 2003 Adresy redakce
    3. 9. 2005 Hospodaření OSBL za srpen 2005