15. 12. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
15. 12. 2003

Jsou údaje ze zdravotních registrů na prodej komukoliv za 15 tisíc?

9.12.2003, ČT 1, pořad "Události, komentáře" - několik citací: ...ministryně Součková už připravila nouzovou vyhlášku, která by sběr osobních dat pacientů provizorně povolila i v příštím roce... ... nejde ani o to, jestli mohou nebo nemohou, uniknout, samozřejmě každá databáze je zneužitelná. A je otázka, proč mají být tak rozsáhlé databáze o velmi citlivých osobních údajích vůbec provozovány... ... Ony jsou zcela unikátní. Myslím, že i zahraniční experti nám je závidí... ... Pokud jde pacientka na vyšetření žlučníku, proč by musel mít lékař přehled o interrupci... ... má do něj (do registru, pozn. autora) přístup oprávněný zdravotnický pracovník, případně administrátor zdravotnického zařízení, které přišlo do kontaktu s každým jednotlivým pacientem. A já se obávám, že málokdo, vůbec populace tuší, v kolika jednotlivých registrech je uveden. Například jeden z těch signálních registrů je registr hospitalizovaných, ve kterým zřejmě za chvíli bude většina populace...

Buďme hrdi, že naše zem má registry se zdravotními informacemi o obyvatelstvu. Světový unikát, který nám všichni závidí a pomocí kterého lze udělat tolik unikátních výzkumů. Abychom ale moc nezpychli, dovolím si těm nejhrdějším připomenout, že v unikátnosti podobných věcí nejsme zdaleka ani první ani nejlepší.

Registry jsou v zájmu vědy! Vše pro vědu! A v zájmu vědy se toho dělo v minulosti již více...

První unikátní zdravotní výzkumy mohli provádět již středověcí kati. Škoda, že o tom není asi dost záznamů. Představte si ten unikát, moci například zjistit, kolik se dá člověku uřezat částí těla a on mrcha stále žije. No kdo tohle může dnes v novověku vyzkoumat! A což teprve ty unikátní psychologické objevy. Například vztah mezi zlepšováním paměti vyslýchaného a dobou, po kterou mu vyslýchající přikládá na kůži rozžhavené železo...

Ale to byl jen začátek. V historii se objevily ještě unikátnější možnosti, jak mohla věda něco unikátního zjistit. Kam se hrabou se svými unikátnězdravotněregistrovými možnostmi naši vědci. To stačilo, aby pan Adolf Hitler trochu potlačil lidská práva a hned mohl jistý unikátní výzkumník dr. Mengele v koncentračních táborech provádět další unikátní výzkumy na živých lidech. Pokusy na lidech jsou, stejně jako v mnoha zemích tvorba těch našich unikátních registrů, zakázány. Představte si tedy, jak UNIKÁTNÍ toto muselo díky panu Hitlerovi a dr. Mengelemu být. Jak mu toto i "zahraniční experti" museli závidět, tak jako nám dnes závidí ty naše unikátní registry! Mengele prý dokázal změnit barvu lidských očí a což prý teprve ty objevy v imunologii! Tak vidíte, a my se tady vytahujeme s ňákejma blbejma unikátníma registrama... Když se nakonec díky bohu (nebo Mossadu) v roce 1979 v Brazílii Mengele utopil, svět přišel o velký unikát. To u nás by nebylo potřeba ani nikoho topit, registry by stačilo zakázat třeba aspoň nadále rozšiřovat o další data...

Představte si, že za dalších 60 let si budou o nás říkat: "No možná i na něco přišli, bylo to ale za cenu něčeho pro dnešní normální lidi zcela nepředstavitelného..."! Nepřipomíná Vám to, i když samozřejmě v mnohem slabší formě, to, co my si dnes říkáme o Mengelem?

Ono, tedy, ty registry asi fakt mohou být hodně užitečné. Jak a v čem jsou tak užitečné, Vám napíšou jiní, já nejsem ani doktor ani vědec. Já jsem člověk, který sice přímo nehřeší a neporušuje zákon, nicméně v myšlenkách se tím aspoň někdy zaobírá. To je asi hlavní rozdíl mezi mnou a těmi, bez ironie, krásnými a čistými dušemi, příznivci registru, kteří vidí pouze jejich (skutečně existující) klady. Tedy, když jsem slyšel, že do registru má přístup "oprávněný zdravotnický pracovník, případně administrátor zdravotnického zařízení, které přišlo do kontaktu s každým jednotlivým pacientem", a dále, že "Například jeden z těch signálních registrů je registr hospitalizovaných, ve kterým zřejmě za chvíli bude většina populace..." bylo mně hříšnému člověku hned jasné, že jedinou otázkou je výše částky, kterou je nutno zaplatit, aby si člověk koupil citlivé zdravotní informace o prakticky komkoli v tomto státě.

Mně to jasné bylo, některým čtenářům asi není. Udělal jsem tedy aspoň první krok k získání takových informací. Tedy, jak na to? Kdo s takovými informacemi může obchodovat? Kriminální podsvětí! Hmm, myslím, že asi nikoho odtamtud neznám. Hmm, kdo další se zabývá obchodem s informacemi na legální bázi? Soukromí detektivové! Jednoho schopného profíka osobně poměrně dobře znám a sám jsem od něj před pár lety informace kupoval -- legální informace a legální cestou.

Jeden občan Slovenské republiky mi dlužil peníze, otázkou bylo, zda má smysl se s ním soudit, tedy přesněji řečeno, zda má nějaký majetek a bude moci po prohraném soudu dluh zaplatit. Informaci jsem dostal, stála mne mnohem méně, než bych dal za několikadenní cestu na Slovensko. Ten detektiv je slušný člověk dělající legálním způsobem legální práci, ale je to také zároveň bývalý policista a pohybuje se v prostředí, kde mohl o obchodu se zdravotními záznamy něco třeba zaslechnout... Připravil jsem si pro něj pár jednoduchých a velmi opatrně formulovaných otázek a položil mu je:

Datum: pátek 12.12.2003, čas:17,10 hod.

Otázka: Slyšel jste v televizi o těch zdravotních registrech se záznamy o každém, kdo byl třeba jen někdy v nemocnici?

Odpověď: Ano, vím, o čem mluvíte.

Otázka: Myslíte si, že je možné, že by šly u některých Vašich kolegů koupit kopie zdravotních záznamů běžného člověka, jehož záznamy jsou v těch registrech?

Odpověď: Ano.

Otázka: Kolik myslíte že by to stálo?

Odpověď: 15 tisíc.

(Ten detektiv ví, že obsah tohoto krátkého rozhovoru dám do článku a nechce být jmenován -- zná mne a ví, že mi může věřit. Jeho jméno neprozradím.)

Dál jsem se úmyslně neptal a on to sám od sebe už nijak nerozváděl, není zvyklý zbytečně moc mluvit... Vím, že mi paní ministryně Součková a s ní mnoho dalších lidí nevěří a myslí si, že jsem si tento rozhovor vymyslel. Těm doporučuji následující postup. Pokud sami neznáte nikoho, kdo obchoduje ať už s legálními nebo nelegálními informacemi, vezměte si Zlaté stránky a najděte stránku s detektivními agenturami. Vypište si ty, které mají nejmenší (nejmenší, nikoli největší, nejde o překlep...) reklamu a domluvte si osobní schůzku. Na schůzku jděte jen Vy sám a neneste žádnou (ani malou) tašku ani žádné jiné zavazadlo. Nejlepší oblečení by byly pouze těsné džíny a těsné tričko (v zimě trochu problém, nicméně takto oblečen a bez zavazadla budíte menší podezření, že na sobě máte připevněnu třeba skrytou reportážní kameru).

Řekněte například, že máte dědit po dosud žijící osobě, které sice přejete co nejdelší život, nicméně pro Vaše dlouhodobější finanční plánování byste rád věděl, jaký je její skutečný zdravotní stav a mohl aspoň odhadnout, za jak dlouho už konečně zdechne... Můžete si vymyslet i něco jiného. Například že se obáváte, že Vám Vaše přítelkyně tají interrupci nebo naopak těhotenství nebo prostě žádný důvod neříkejte -- ti lidé jsou v dobrém slova smyslu profesionálové a nemají ve zvyku být "netaktní" s nemístnými otázkami...

Pokud takto obejdete 20 soukromých detektivů a všichni budou jen zcela legálně a jen v rámci zákona pracující a zákon vždy nad zájem svého klienta nadřazující lidé a žádný z nich Vám proto obstarání zdravotních informací ani nenabídne ani Vám neporadí, na koho se obrátit, můžete do internetových novin napsat článek s názvem "Kahoun je paranoidní a slyší trávu růst aneb jak neprostřelně jsou v našem státě chráněny záznamy v zdravotních registrech...".

Rád si Váš článek přečtu. (Celou věc OKAMŽITĚ ukončete ve chvíli, kdy Vám bude přislíbeno, že informace by snad šly obstarat! Neříkejte žádné jméno jakékoli osoby, dál nejednejte, porušili byste zákon! Detektivovi řekněte, že jste jen žertoval a on jistě také, poděkujte mu a dál ho neobtěžujte. On za stav věcí nemůže a snaží se jen vyhovět klientovi, to spíš ta Součková, ta má stav věci spíš na zodpovědnosti...)

Asi jsem stále ještě spoustu lidi nepřesvědčil. Někteří čtenáři se mnou stále nesouhlasí a říkají si, že jde o přínos pro vědu a že by měly být údaje nadále shromažďovány a vědou využívány, přestože si jejich kopie může možná každý trouba grázl za 15 tisíc koupit... Ale to je velké nedorozumění. Já s Vámi přece souhlasím! Nechť se údaje shromažďují, používají a třeba i za 15 tisíc prodávají! Údaje o VÁS!

O vás, kteří s tím souhlasíte a důvěrné informace o vašem zdravotním stavu do registru rádi sami dobrovolně poskytnete. Mne ani ostatní čtenáře by ani nenapadlo, že bychom VÁM snad do toho chtěli mluvit a nařizovat Vám, abyste údaje do registrů neposkytovali. To vy chcete nařizovat NÁM, abychom nadále strpěli registry s údaji o nás, kteří s umístěním informací o svých osobách v registrech nesouhlasíme. Paní ministryni Součkové, která cituji "už připravila nouzovou vyhlášku, která by sběr osobních dat pacientů provizorně povolila i v příštím roce", asi nevadí, pokud si nějaký grázl koupí informaci o tom, zda paní ministryně někdy potratila nebo kdy měla naposled kvasinkovou vaginální infekci... (omlouvám se za tento způsob vyjadřování, obvykle ho ve svých článcích nepoužívám, zde to ale může pomoci, aby se aspoň některým čtenářům v hlavě rozsvítilo).

Pokud jste buď zcela zdrávi a nebo Vám nevadí, že se může k Vašim zdravotním informacím možná třeba někdo za 15 tisíc dostat, AŤ ŽIJÍ REGISTRY! Registry o Vás pro Vás. Proč k tomu nutíte ale i ty ostatní. Co třeba žena, která po několika interrupcích nemůže mít děti. Proč má být registr veden přes její nesouhlas také o ní a proč by si tu informaci měl případně moci někdo za 15 tisíc koupit? I když, možná, třeba to je právě globální spiknutí žen, které si přeje pokračování registrů. Jako malí chlapečkové jsme se museli za minulého režimu podrobovat ve škole povinným zdravotním prohlídkám. Zřetelně si vzpomínám, že, aspoň na naší škole, nám doktorka všem odtahovala gumu od trenýrek, nahlížela tam a sestře něco, pro nás nesrozumitelného, diktovala do zdravotní karty. Že by snad tyto údaje byly dnes v registrech? Že by snad v registrech byly údaje o velikosti penisů kompletní dospělé mužské populace?! No fakt dámy, světové unikátní databáze!

A co je to vůbec za výraz "ministryně Součková připravila NOUZOVOU vyhlášku"? A co to, co to? Narychlo připravovat nouzovou vyhlášku? Že by snad bylo potřeba narychlo zalepit nějakou díru v právních předpisech? Že by snad ty registry v tuto chvíli nebyly právně úplně v pořádku? Že by snad někdo shromažďováním a uchováváním těch údajů v tuto chvíli porušoval právní předpisy a ten hnus zdravotních registrů s informacemi, které se možná dají o každém z nás za 15 tisíc koupit, byl v tuto chvíli nelegální? No tak, no tak, to snad ne, to by trochu smrdělo průs...m!

A co třeba nějaký grázlík zaměstnavatel? Dnes jsem se v televizi doslechl, že průměrná souhrnná doba pracovní neschopnosti je snad dokonce 32 dní v roce. Jak velkou cenu má pro budoucího zaměstnavatele údaj o nemocnosti uchazeče o zaměstnání? Dal by za takovou informaci 15 tisíc? Mně osobně třeba tohle nevadí, já jsem neměl neschopenku snad už několik let, co ale lidé, kteří byli ne svojí vinou dost nemocní. Pokud by se to budoucí zaměstnavatel snad nějak domákl, nebude se mu moc chtít je zaměstnat...

Že nám stát slíbí, že údaje v registrech ochrání? No smysl pro humor státu nikdy nechyběl. Proč by je tentokrát ochránit měl? To bylo keců, že údaje ze sčítání lidu budou chráněny! Předal jste nějakému, kdoví kde sebranému a jen na tuto práci najatému, sčítacímu komisaři údaje o tom, jaký máte doma záchod, kolik lidí na něj chodí a zda po večerech čumíte do krbu nebo na televizi a to vše povinně doprovodil svým rodným číslem. Za pár měsíců pak televizní zpravodajství vysílalo informaci, že nějaké sčítací archy byly nalezeny jak se válejí někde u popelnic... Ostatně, pokud si to nepletu, dokonce zdravotní záznamy britské královny byly jednou nalezeny, jak se někde povalují. A to Britům stát pořádně funguje už stovky let. Jak dlouho a jak pořádně funguje nám?

Proč si myslím, že jsem tímto článkem nenaštval soukromé detektivy?

Protože jim po tomto článku přibudou klienti... (nedá se nic dělat, nešlo se tomu vyhnout, ten článek prostě musel být napsán)

Proč mi nevadí, že jsem tímto článkem možná naštval paní ministryni Součkovou?

Protože přesně z toho bych měl opravdu radost... Konec článku.

Poděkování: děkuji značce Doxa za potvrzení a upřesnění údaje o smrti Mengeleho (mimochodem, jen mi potvrdil/la způsob a rok úmrtí, tomu o Mossadu nevěří, to jsem si připsal sám...).

                 
Obsah vydání       15. 12. 2003
14. 12. 2003 "České Vánoce", vizuální absurdita v centru Prahy Jan  Paul
14. 12. 2003 Saddám zadržen v podzemí jedné farmy v Tikrítu
15. 12. 2003 Slintající psi reklamy Štěpán  Kotrba
14. 12. 2003 Američané zajali Saddáma Husajna
15. 12. 2003 Zatčení Saddáma Husajna zpochybnilo nedotknutelnost arabských diktátorů
15. 12. 2003 Amnesty International: Tribunál navržen bez konzultací
14. 12. 2003 Evropská unie: největší krize za posledních 46 let
15. 12. 2003 EU a sebevědomé Polsko - a problémy pod stůl zameteme Vladimír  Rott
15. 12. 2003 Jak neopít Evropana rohlíkem Michal  Jurza
15. 12. 2003 Vive la France, vive la Tunisie ! Et vive l'amitié franco-tunisienne ! Simone  Radačičová
15. 12. 2003 Jsou údaje ze zdravotních registrů na prodej komukoliv za 15 tisíc? Ladislav  Kahoun
15. 12. 2003 Josef Lux - politik evropského formátu Petr  Jánský
15. 12. 2003 Ať žije průměrnost! Fabiano  Golgo
15. 12. 2003 Odmítám Golgův negativismus
15. 12. 2003 Novinářům by se správně mělo platit i za mlčení Radek  Mokrý
15. 12. 2003 Pravdivé informace neexistují Štefan  Švec
15. 12. 2003 Obávám se, zda morálka není dnes překonaná Luděk  Staněk
15. 12. 2003 Konečným cílem PR je důvěra Zdeněk  Verner
11. 12. 2003 Pozor! Nekupujte to! Nový knižní výbor z BL neobsahuje žádné informace o milostných aférách českých hereček!
12. 12. 2003 Brutální řešení Českých drah Fabiano  Golgo
12. 12. 2003 Pandořina skříňka plná hnědého uhlí a miliard Štěpán  Kotrba
12. 12. 2003 Rádio Beat: pište, ale nekritizujte! Jan  Paul
12. 12. 2003 Vatikán: další italská mafie? Fabiano  Golgo, Hana  Profousová
12. 12. 2003 Nejsme jako oni! Janek  Růžička
11. 12. 2003 Digitální, intelektuální televizní okruh BBC 4: Je to k něčemu?
30. 11. 2003 Hospodaření OSBL za listopad 2003
22. 11. 2003 Adresy redakce
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech