7. 10. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
7. 10. 2002

Víkend v českých médiích: Když dva dělají totéž, není to totéž

Špona se v popoledním sobotním času spořádaně zařadila za Volejte řediteli právem. Ředitel sice neoslnil, držel se senátorsky zpátky, přesto mu to nebránilo, aby dle své záliby bohatě mentoroval o ničem, nicméně i tak působila exhibicionistická půlhodinka svěžeji než diskuse moderovaná jeho synem na konkurenční ČT 1.

Na pozadí stylizovaných závitů kovových třísek Jakub Železný dával lekce ve slušném chování moderátorům televize svého otce. Otázky plynou spořádaně, řeč není zadýchaná, tok slov se nepodobá blokům řeči formátovaným vysílači GSM. Rovněž k dryáčnickému projevu některých zkušenějších kolegů se nepřibližuje ani náhodou. Dokáže položit i nepříjemnou otázku. Bohužel divák to někdy ani nezpozoruje, protože Železný jr. ji jednak zvlášť neavizuje, jednak ji občas následně sám zamluví. Možná je jím používaná kultivovaná forma optimální a průměrný divák jí ještě nedorostl, možná je to jen nezvyk, v každém případě zatím Špona moc nezaujala.

Protagonistou byl tentokrát ministr průmyslu Jiří Rusnok (ČSSD). Mezi politiky ČSSD zaujímá místo někde na okraji. Nikoli snad co do schopností, ale stylem práce - do průměru ČSSD nějak nezapadá. Když náměstkoval na MPSV, byl v kuloárech nazýván "selským synkem". Nebylo v tom nic pejorativního, tato přezdívka vyjadřovala jeho přímočaré myšlení, schopnost vyhmátnout podstatu věci a řešit ji bez zbytečných oklik.

Takový přístup občas plodí rizikové výstupy, protože jej nedoprovází exaktní analýza; většinou se však v jeho případě ukázalo, že "zdravý rozum" nezklamal. Snad mu to vydrží i nadále a bude mít zároveň možnost rozhodovat se v maximálně možné míře bez politických tlaků. Nikdo proti nim není imunní, konec konců i jeho vyjádření o vztahu k premiérům - bývalému a současnému - bylo sice logické, ale zároveň diplomatické.

Typicky v případě Miloše Zemana, prohlásil cosi v tom smyslu, že si jej moc váží, považuje ho za mimořádně inteligentního, nicméně bude ve vnitrostranickém referendu hlasovat pro pana Bureše jako prezidenta, protože Zeman se chce zúčastnit (případně) až druhého kola. To má logiku, ale věrohodnost prohlášení oslabil dodatek vyjadřující přesvědčení, že prezident bude zvolen v prvním kole.

Další účastníci, poslanec Kocourek za ODS a memoáry spisující "člen ČSSD ve výslužbě" Valter Komárek se, stejně jako Rusnok, stylu moderátora přizpůsobili. Jiskry nelétaly a téměř nebylo poznat, kdo do které strany a věkové kategorie patří. Nejzajímavější tak byly předtáčené "střepiny", umisťované jako retrospektivní bloky před jednotlivými tématy. Opravdu tomu tak bude už napořád?

Přejděme k Nově. Zarostlý radní Hvížďala (US-DEU) na nás v prostorách pražského metra shlížel z bilboardů od časného léta, nyní po povodních se oholil a pokračuje v tom s žádostí o příspěvek na popovodňové konto. Náměstek pražského primátora Jiří Paroubek (ČSSD) zase co chvíli na fotografiích v deníku Metro vítězům různých žákovských a dorosteneckých sportovních klání předává poháry a jiné ceny.

Není metro jako Metro. Na rozdíl od Hvížďaly to jde jaksi samo sebou. Na rozdíl od něho se také zúčastnil nedělní Sedmičky. Naproti němu usedl starosta Prahy 6 Pavel Bém (ODS), tedy persona nacházející se v hierarchii politiků ještě o jedno patro níž.

Na způsobu vyjadřování to však nebylo příliš znát. Oba neměli velké problémy posuzovat cokoli, byť zejména Bém směřoval do "vysoké" politiky častěji. Jeho teze byly obecnější, Paroubkovy o něco konkrétnější.

Jana Bobošíková v tomto směru umravňovala oba, ne vždy však oprávněně. Témata jako rekonstrukce prezidia a dozorčí rady FNM ("noc dlouhých nožů"), prodej většinového podílu ve fy Telecom a snížení odhadu růstu ekonomiky prostě přesahují pražský rozměr.

Tuto dimenzi principielně nepřekračuje causa proslulého bijce gaunerů, bývalého východočeského komisaře Cattaniho a do včerejška náměstka policejního prezidenta. Pavel Bém mínil něco jiného. Podle něho je nutné řízení v opilosti jinak hodnotit u Miroslava Antla, jinak u starosty Prahy 6. Důležitost, vedle vykonávané funkce, má i způsobený čin a jeho následky. Inu, když dva dělají totéž, není to totéž. Za tohoto stavu pak není nutné zvlášť oceňovat rezignační gesto. V každém případě Jiří Paroubek má, podle svých slov, v tomto ohledu jasno: Když onehdy vypil pár deci bílého, jel domů taxíkem.

Podobná úměra platí i případě posuzování činů exponentů komunistického režimu a příslušníků disentu v předlistopadovém období. Vedle referenda o přístupu ČR do EU to bylo téma Partie na Primě. Hráči, Eva Dundáčková (ODS) a Jaroslav Bureš (ČSSD), oba právníci, chvílemi dokazovali známé úsloví, že kolik se sejde právníků, tolik mají názorů. Kdybych si měl vybrat advokáta, zvolil bych asi Bureše ale jen o fous, kdybych si měl vybrat prezidenta, asi bych si nevěděl rady. Poslankyně Dundáčková "dovedně" obhajovala neexistenci zákona o obecném referentu "drahotou", což se dalo chápat tak, že je přeci jen levnější, když o záležitostech zásadního významu rozhodují třebas nekompetentní, ale stejně už jednou dobře placení poslanci, než sami občané. Jaroslav Bureš byl v tomto ohledu zdrženlivější, možná proto, že velmi zvláštní a zřejmě nenákladné referendum, v němž sám figuruje, právě probíhá.

Tento prezidentský (před)kandidát dával skromně najevo, že je v právu zběhlý. Iniciativně se též hlásil k odpovědi na otázku diváka ze Sadské u Nymburka, položenou ve smyslu: "Proč nejsou (dnes) souzeni disidenti za činy spáchané za účinnosti dřívějších zákonů." Vzápětí žádal její zpřesnění, aby následně konstatoval: "Já tomu tazateli nerozumím, se přiznám."

Partie si zve rovněž "přísedící" hosty. Jedním z nich byl i starosta obce Bystřice nad Pernštejnem pan Josef Novotný. Hledal u diskutujících doktorů práv pomoc ve věci notorického neplatiče nájemného v obci. Zde se oba hlavní aktéři vzácně shodli na tom, že Josef Novotný nevyužil všechny možnosti, které jako představitel obce a politik měl. Vytýkali mu, že si nestěžoval předsedovi okresního soudu, ač je před tím upozornil, že si stěžoval až u ministra spravedlnosti.

Jak také jinak, politik má vždycky (svoji) pravdu.

                 
Obsah vydání       7. 10. 2002
7. 10. 2002 Liga lidských práv začíná oficiálně působit v České republice
7. 10. 2002 Klíčovým faktorem při jednání Rady bezpečnosti o Iráku je ropa
6. 10. 2002 Osama bin Laden "je naživu"
7. 10. 2002 Afghánistán: rok po zahájení války
7. 10. 2002 U dívek pod dvacet, které kouří, se zvyšuje riziko rakoviny prsu o 70 procent
7. 10. 2002 Británie pokračuje s genovou terapií navzdory obavám, že vyvolává leukémii
7. 10. 2002 Kandidát Martin  Štumpf
7. 10. 2002 Španělsko čelí výzvě nacionalismu Zdeněk  Jemelík
7. 10. 2002 Víkend v českých médiích: Když dva dělají totéž, není to totéž Josef  Trnka
7. 10. 2002 Médiá sa môžu aj odtrhnúť z reťaze Lubomír  Sedláčik
7. 10. 2002 Chceme lepší přístup k internetu v ČR
7. 10. 2002 Výzva k rozšíření internetu v České republice
7. 10. 2002 ADSL v Dánsku Miloslav  Sova, Václav  Rada
4. 10. 2002 Válka v Iráku: Cílem je globální nadvláda USA
3. 10. 2002 Americká strategie bezpečnosti státu: dárek antiamerikanismu po celém světě
7. 10. 2002 V pátek se šířil virus Bugbear po světě každým 160. emailem
5. 10. 2002 Charakteristiky viru W32Bugbear@mm
3. 10. 2002 Pozor na viry! Aktualizujte si, prosím, svůj protivirový program
4. 10. 2002 Zaslal virus: Jak banální...
1. 10. 2002 Sponzorům OSBL

Volba prezidenta ČR RSS 2.0      Historie >
7. 10. 2002 Víkend v českých médiích: Když dva dělají totéž, není to totéž Josef  Trnka
7. 10. 2002 Kandidát Martin  Štumpf
17. 9. 2002 Bez prezidenta to Špidla neumí, Zeman se mezitím na chalupě směje... Štěpán  Kotrba
19. 8. 2002 Nebohý zločinec Havel Zdeněk  Jemelík
7. 8. 2002 Ombudsman: státní orgány ve zdravotnictví odmítly poskytnout informace o mrtvém   
5. 8. 2002 Monitor Jana Paula : Dělá si Václav Havel z George Bushe legraci? Jan  Paul