26. 9. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
25. 9. 2002

Al Gore taky spojil Bushe s Hitlerem

V projevu, proneseném tento týden, srovnal jeden čelný západní politiky důsledky zahraniční politiky George Bushe s podmínkami, které vedly k vzestupu Adolfa Hitlera. Nebyla to nešťastná bývalá německá ministryně spravedlnosti Herta Däubler-Gmelinová, kterou vyhodil kancléř Gerhard Schroeder za to, že řekla v podstatě totéž - konstatoval to bývalý americký viceprezident Al Gore.

Reportér deníku Guardian informoval o tom, že tyto výroky pronesl Al Gore při projevu v San Francisku v pondělí večer - Gore zaútočil na Bushův odpor vůči "budování demokracie" [poté, co v dané zemi Spojené státy svrhly diktaturu] jako na katastrofálně nebezpečnou politiku.

"Absence osvíceného budování demokracie (aktuálním americkým termínem "nation-building")po první světové válce vedla přímo k vzniku podmínek, které učinily Německo zranitelné vůči fašismu, a tak se mohl dostat k moci Adolf Hitler - celá Evropa tak byla ohrožena jeho zločinnými plány," argumentoval Gore.

Vztahy mezi Spojenými státy a Německem nyní poklesly na pozoruhodně nízkou úroveň, konstatuje dále britský komentátor. Americký ministr obrany Donald Rumsfeld nejen uvedl, že jsou vztahy mezi USA a Německem nyní "otráveny", ale odmítl se tento týden setkat s německým ministrem obrany Peterem Struckem. A mluvčí Bílého domu Ari Fleischer charakterizoval dopis Gerharda Schroedera Bushovi ohledně údajných výroků jeho bývalé ministryně spravedlnosti jako "spíš vysvětlení a ne omluvu". Nejmenovaný Bushův poradce se vyjádřil, že bude mít Schroder "hodně práce", než napraví vzájemné vztahy.

Za normálních okolností by se to dalo považovat za drobnou diplomatickou roztržku, která se přežene. Potíž je, že Bushova vláda absolutně není tradiční americkou vládou. Podle nové strategie Bílého domu, publikované o minulém víkendu, existuje na tomto světě pouze "jediný udržitelný model pro úspěch národa" [povšimněme si toho nacionalismu, v Evropě bychom spíše řekli státu, JČ] - a německý model to podle americké vlády určitě není.

Žádná dosavadní americká vláda za posledních padesát let by nezaujala takto bezstarostný postoj vůči Německu. Pro Američany, kteří rozumějí evropské historii a tomu, co se v Evropě dělo za studené války, by byla aliance s největší evropskou mocností, kde měly Spojené státy tisíce vojáků, příliš důležitá na to, než aby ji ohrozily urážlivým a nedůtklivým chováním, jak to učinil Washington tento týden.

Schroeder se vydal do Londýna, kde povečeřel s Tonym Blairem a radil se s ním, jak vztahy s Bushovou vládou napravit. Ale mají Američané vůbec zájem něco napravovat, ptá se komentátor. Vždyť tito republikáni považují všechny sociální demokraty za fiasko historie.

Výroky německé ministryně spravedlnosti byly vlastně velmi uměřené, míní autor. Politicky samozřejmě není příliš moudré srovnávat lidi s Hitlerem. Avšak to, co Däubler-Gmelinová řekla, je pravda. Argumentovala, že Bush "chce odvrátit pozornost od svých domácích problémů. Je to klasická taktika. Užíval ji Hitler." A mohla dodat, Bismarck taky.

Bush má skutečně v domácí americké politice velké problémy. Kdyby byla hlavním tématem pro americké listopadové volby domácí politika, ekonomika nebo správa velkých podniků, Republikáni by byli v defenzívě. Soustřeďují se proto na Irák a na válku proti terorismu. Snad všichni komentátoři ve Washingtonu tento týden poukazují na to, že se Republikáni snaží udržet pozornost Kongresu na tématu Irák co nejdéle, aby dosáhli pro sebe v listopadu dobrých volebních výsledků. Německá ministryně spravedlnosti prorazila brnění republikánských politiků, když přímo označila, co dělají.

Američtí republikánští politikové se rádi nyní srovnávají s Churchillem - oblékají si plášť jediných, osamocených světových bojovníků za svobodu. Minulý měsíc srovnal Rumsfeld Bushe - "onen osamocený hlas, který vyjadřuje znepokojení nad tím, co se děje" - právě s Winstonem Churchillem.

A dále, američtí konzervativci jsou nyní posedlí myšlenkou, že je Evropa obětí vlny zuřivého antisemitismu. Evropané podceňují na vlastní nebezpečí, do jak velké míry je mnoho Američanů přesvědčeno, že v Evropě se zabíjejí židé, kdežto v Americe ne. Takže když se zmíní německá politička o Hitlerovi, je to pro ně to samé, jako by ho chválila.

Je v tom všem paradox. Američané v minulosti mnohokrát zasahovali do evropské politiky, aby ovlivnili volby ve prospěch pravicových stran. Nyní se stalo snad poprvé v historii, že úsilí Washingtonu vedlo v Německu k tomu, že volby na poslední chvíli, proti očekávání, nevyhrála pravice, ale zvítězil v nich sociální demokrat.

                 
Obsah vydání       26. 9. 2002
26. 9. 2002 Kdo vlastně zprivatizoval za 1 820 064 517 EUR Český Telecom? Štěpán  Kotrba
26. 9. 2002 Povinností občana je nemlčet
26. 9. 2002 Vážné problémy s eurem
25. 9. 2002 Al Gore taky spojil Bushe s Hitlerem
26. 9. 2002 Al Gore ostře kritizoval George Bushe
25. 9. 2002 Výsměch Georgi Bushovi je důsledkem mocenské závisti
25. 9. 2002 Fotografie rostlin zasažených chlorem ze Spolany
26. 9. 2002 Rómske volebné zrkadlo Lubomír  Sedláčik
26. 9. 2002 Nikým nezbadaný odchod Pavol  Fabian
26. 9. 2002 Paranoia a demokracie? Diskuse na Rádio Jelení
25. 9. 2002 Základy managementu Petr  Sládeček
25. 9. 2002 Zoo ve Dvoře Králové a zvířata ve dražbě a na odstřel? Jeremy  Adams
25. 9. 2002 Firma Tropic v Hukvaldech na Frýdeckomístecku týrá zvířata Daniela  Pilařová
25. 9. 2002 Robert Fisk: Půl milionu bezdůvodně usmrcených dětí

Hitler a historie nacismu RSS 2.0      Historie >
25. 9. 2002 Al Gore taky spojil Bushe s Hitlerem   
18. 9. 2002 Hitler Eugen  Haičman
19. 8. 2002 Leni Riefenstahlová, Hitlerova propagandistka, se dožívá 100 let uprostřed kontroverze   
13. 5. 2002 Národnostní a náboženské menšiny v tisíciletých dějinách českých zemí Jaroslav  Pánek
9. 5. 2002 Němci měli kolektivní odpovědnost za válečné zločiny Bořivoj  Čelovský
28. 4. 2002 Případ Jean-Marie Le Pen: mohl by se fašismus stejným způsobem prosadit v Británii?   
2. 4. 2002 Viníci a lokajové - kolektivní vina sudetských Němců Milan  Valach
29. 3. 2002 Dopis Václavu Havlovi: Co se nám stane, jestliže nesmíme ani číst knihy svých nejúhlavnějších nepřátel? Kalle  Hägglund
22. 3. 2002 Jeden den před 64 lety: "Dejte si pozor, my vám již zacpeme hubu"   
19. 2. 2002 Jak český premiér srovnal Arafata s Hitlerem   
12. 2. 2002 Mein Kampf: Kdepak ses tu vzal, Adolfe? Radek  Mokrý
23. 1. 2002 Zeman kontra Haider Fabiano  Golgo