Americký pastor Terry Jones zrušil plán spálit dne 11. září korán

9. 9. 2010

Pastor malé americké církve, který plánoval pálit výtisky koránu při výročí útoků z 11. září svůj protest zrušil. Terry Jones uvedl, že akci odvolává poté, co organizace za plánovaným islámským centrem, které mělo být vybudováno nedaleko zničeného newyorského Světového obchodního centra, souhlasilo, že islámské centrum postaví jinde.

ČSSD spáchala politickou sebevraždu

9. 9. 2010 / Věra Říhová

Kvalitní opoziční práce není ČSSD schopna, protože problematice nezaměstnanosti vůbec nerozumí. Nikdy jsem ČSSD nevolila a volit nebudu, protože na komunální úrovni se mnozí její členové chovají úplně stejně jako členové ODS, Unie svobody, KDU-ČSL nebo KSČM. Občanská slušnost starostů a radních je věcí individuální a nikoliv stranickou.

Vážený pane Škromachu,

Píši Vám tento otevřený dopis. Metoda násilného snižování počtu evidovaných nezaměstnaných občanů, kterou deklaruje pan Nečas jako předvolební tah, opravdu není nová, jak sám uznáváte. Je to metoda, která se používala i za doby vlády ČSSD, pouze v jiném rozsahu.

Nové na této metodě je pouze postup praktického provedení. Od politické opozice, jíž v současné době ČSSD je, bych očekávala profesionální rozbor a veřejný požadavek zodpovězení otázek na praktické provedení násilného snižování nezaměstnanosti a přesný popis důsledků. Váš příspěvek na stránkách BL 8.9.2010 pouze dokazuje nekoncepčnost politiky ČSSD v oblasti práce a sociálních věcí.

Problém se sexuální výchovou mají především učitelé

9. 9. 2010

Měla jsem první lekci sexuální výchovy v 1. třídě ZŠ. Hodinu vedla už starší učitelka (bylo jí jistě přes šedesát) a hodinu jsme my dívky měly oddělenou od chlapců. Nikdo z mých vrstevníků podobnou zkušenost nemá (jsem ročník 66) a dodnes nerozumím tomu, proč akorát má škola projevila takovou míru progresivity ve výuce. Dnes si říkám, že zřejmě situace na předměstí, kde jsem vyrůstala, si takové poučení vynutila. Bylo to v Ostravě na panelovém sídlišti zbudovaném na přelomu 60.-70. let a panovala tam autentická multikulturní atmosféra, píše Alena Čechová.

Clintonová a Gates odsoudili plán na upalování koránu, pastor Jones úmysly nemění

9. 9. 2010

Ministryně zahraničí a ministr obrany se včera přidali k hlasům odsuzujícím plán malé křesťanské kongregace Dove World Outreach Center ve floridském Gainesville u příležitosti 9. výročí 11. září veřejně spálit výtisky koránu. Navzdory varování obou vysokých představitelů, kteří zopakovali dříve vyslovené obavy velitele mise ISAF generála Davida Petraea z následků tohoto symbolického aktu pro americkou bezpečnost, a i když Clintonová pálení koránu označila za "hanebné", evangelikální pastor Terry Jones nehodlá na svém plánu nic měnit.

ČSSD: Zlínské ozvěny

Stop drahotě...a vysokým daním, slibuje zlínská ČSSD

9. 9. 2010 / Miloslav Štěrba

ČSSD v krajském městě Zlíně distribuovala volební „Zlínské ozvěny“ jako materiál ke komunálním volbám. Na první straně obálky jsou karikatury dvou občanů, kteří se vyslovují k „aktuálnímu“ pro voliče sociální demokracie problému daně z nemovitosti. Cituji: „Ještě jedno zvýšení daně z nemovitosti a budou z nás bezdomovci...“

Proto ČSSD ve Zlíně navrhuje snížení daně z nemovitostí o 20 %. Je to poprvé, kdy ČSSD přebírá dlouhodobé téma ODS o potřebě co nejnižších daní tak, jak to vyhovuje jejím majetným voličům.

Ultrabohatí jsou horšími lidmi než ostatní

9. 9. 2010

Je něco překvapujícího na tom, když privátní bankéř varuje kolegy před bohatými zákazníky. Je to, jakoby ředitel Volkswagenu vyslovil pochybnosti o motoristech, nebo jakoby se šéf McDonaldu distancoval od konzumentů rychlého občerstvení. Nicméně na konferenci v Zurichu konané minulý týden šéf Barclays Wealth Management Gerard Aquilina přesto vydal urgentní varování před nejbohatšími klienty.

Progresivní zdanění je legitimní nástroj, kterého využívají vyspělé státy

9. 9. 2010

Rád bych se vyjádřil k názoru pana Josefa Mlejnka, který byl uveden na serveru iDnes 8. září 2010 10:46, píše Petr Dvořák

Šlo k komentář k vyjádření Jiřího Paroubka o tom, co by udělal ,kdyby se stal premiérem. Nejen že pak Mlejnek označil slova Jiřího Paroubka jako "normalizační", což mi přijde opravdu nepatřičné, zejména bych se však chtěl vyjádřit k těmto slovům:

V USA byla nejvyšší míra zdanění v některých letech až 91 procent

9. 9. 2010

Jenom pro ilustraci bych k progresivnímu zdanění dodal, píše Ondřej Zajíček,. že například v USA mezi lety 1936-1980 byla v rámci progresivního zdanění nejvyšší sazba daně z příjmu fyzických osob vyšší než 70 %, v některých letech až 91 %. Jedná se o marginální sazbu, tedy sazbu uplatňovanou pouze na příjmy nad limit ohraničující nejvyšší pásmo. Informace o historii nejvyšší sazby daně z příjmu je možné nalézt třeba ZDE

Fidel Castro: Kubánský komunistický model nefunguje

9. 9. 2010

Fidel Castro řekl v rozhovoru s americkým novinářem, že příkazní ekonomika na Kubě potřebuje změny. Na otázku Jeffreyho Goldberga, korespondenta časopisu Atlantic Monthly, zda ještě stojí za to vyvážet hospodářský systém Kuby do jiných zemí, odpověděl Fidel Castro, že "kubánský model nefunguje už ani pro nás".

Počátkem týdne Castro v rozhovoru s Goldbergem kritizoval íránský režim za antisemitismus a distancoval se od vlastního postupu v době kubánské raketové krize, kdy žádal tehdejšího sovětského šéfa Chruščova o jaderný útok na USA.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Rusku chybí strana, která povede modernizaci země

9. 9. 2010

Redakce listu Nězavisimaja gazeta získala dokument Ruského institutu nazvaný Ruská demokracie mezi stabilitou a obnovou. Autoři politologické studie dospívají k závěru, že Ruská federace nadále zůstává nerozvinutou zemí, přičemž alternativa k modernizaci neexistuje. Modernizace však vyžaduje politickou strukturu, a "strana modernizace" zatím chybí. Dokument bude prezentován dnes v Jaroslavli na dvoudenním Světovém politickém fóru ředitelem Ruského institutu Glebem Pavlovským.

Vondráčková versus Kubišová

9. 9. 2010 / Petr Jánský

Mělo to být turné ke 40. výročí založení Golden Kids. Trio Marta Kubišová, Václav Neckář a Helena Vondráčková vzniklo v listopadu 1968. Proč Zlaté děti nevím dodnes, byli jsme spíše režimem spráskané děti. Potvrdil to i osud tria, které ukončilo činnost po roce a čtvrt. Na Kubišovou vymyslelo StB pornografii a už si nezazpívala. Neckář a Vondráčková každý sám a jen v normalizované podobě. Po Listopadu se trio znovu dalo dohromady a vystoupilo v roce 1994 a 1997. Bez problémů se na všem domluvili.

Cejch ČSSD a problém výplatní pásky

9. 9. 2010 / Vít Klíma

Mimořádného poděkování by se mělo dostat Janu Kellerovi a Petru Schnurovi za článek "Střední vrstvy. Německá realita a české iluze", kde ukazují, jak se Češi většinově hlásí ke střední třídě, aniž do ní ve skutečnosti patří. Objasnili jsme si i důvod, proč tomu tak je: většina Čechů nechce být ocejchovaná jako"socka", což je ve společnosti zaměřené na úspěch tím nejpotupnějším znamením, zvláště pak pro mladé. Není pak divu, že volí TOP 09 a ODS ve snaze "patřit mezi ty bohaté a úspěšné". Přece nebudou volit levici, která je tu právě pro ony "socky", žijící na účet "nás bohatých a úspěšných". Takto ocejchovaná byla ČSSD.

Výraz "Eurosojuz" není posměšek

9. 9. 2010

Nedá mi abych nedoplnil článek pana Jánského o "Eurosojuzu", píše Petr Dvořák. Na Ukrajině a v ruskojazyčných zemích není Evropská Unie takto označován "s oblibou", nebo s posměškem. Jde o prostou skutečnost, že slovo Союз/союз má mnoho významů a užití. Mimo европейский союз (Evropská Unie) také například брачный союз (manželský svazek). Důsledky přenášení osobních předsudků a stereotypů do jiné společnosti přinásí tu úsměvné, tu nebezpečné důsledky.

O zbytečnosti mediálních prognóz

8. 9. 2010 / Bohumil Kartous

Prezident Klaus promluvil ke sněmovně. Česká televize ráno udělala interview s politologem, který měl "odhadnout, co prezident poslancům řekne". Tak bylo interview uváděno.

Moderátoři ranního zpravodajského pořadu sdělili divákovi, že podle novinářů bude Klaus mluvit o "dalším směřování země", to je jistě velké překvapení. Na záludnou otázku, proč Klaus ke sněmovně sedm let nemluvil a právě teď mluvit chce, politolog odvětil, že neví a absenci prezidenta ve sněmovně poměřoval mírou slušnosti takového chování. Slušné je hovořit k poslancům jednou do roka, jak to dělají na Slovensku, kde napodobují vzor z USA.

Jiří Dolejš: Levice mezi minulostí a budoucností

UKÁZKA Z KNIHY "LEVICE MEZI MINULOSTÍ A BUDOUCNOSTÍ"

Co s kornatěním idejí?

9. 9. 2010 / Jiří Dolejš

Degenerativní procesy nemusí postihnout jenom naše arterie. Zužování tepen v našem organismu popř. tvrdnutí jejich stěn souvisí s naším stravováním a metabolismem. Podobně je tomu ale i s duchovním životem společnosti, se schopností okysličovat náš život potřebnými idejemi. A pokud do částí těla společnosti neproudí inspirující myšlenky, nekončí to jen mocenskou sklerózou. Proto je třeba příznaky kornatění ideologií včas rozpoznat a také důsledně léčit.

9/11 a ustrašená masmédia

Známý český režisér tvrdí, že útoky "byly zinscenované"

9. 9. 2010 / Lukáš Kantor

Magazín Dnes nedávno opět prokázal, jak se některá mainstreamová periodika bojí kontroverzí kolem teroristických útoků z 11. září 2001. Kuráž má naopak režisér Zdeněk Troška. Ačkoli již jednou "dostal přes držku" kvůli nesouhlasu s americkým radarem (stát mu nedal peníze na film), neváhal se přidat ke skupině těch, kdo veřejně zpochybňují oficiální vysvětlení tragédie WTC a Pentagonu.

Změna klimatu patrně narušuje proces opylování rostlin

9. 9. 2010

Zprávy o klesající populaci včel a dalších opylovačů vyvolaly obavy z narušení samotného procesu opylování rostlin. Studie torontské univerzity předkládá první dlouhodobě shromažďované důkazy o klesajícím trendu v opylování a současně upozorňuje na možný vliv změn klimatu.

Škola jako národní svéráz Věcí veřejných

9. 9. 2010 / Miloslav Štěrba

Národní svéráz politiky Věcí veřejných zatím nejvíce vynikl v podání ministra dopravy. Jeho stranický druh na ministerstvu školství však prokazuje mimořádnou schopnost začlenit se do tandemu řízeného Radkem Johnem, a po avizovaném, posléze odvolaném, 180 tisícovém náborovém příspěvku pro nastupující pedagogy nás omráčil Josef Dobeš další "ranou do hlavy". To když přišel s nápadem, že na pedagogická studia budou přijímání jen ti uchazeči, kteří předtím, až dvouletou praxí na školách, prokáží svůj kladný přístup ke zvolené profesi.

Vladimír Špidla, Magdaléna Frouzová: Kávu ne, radši infuzi

POZVÁNKA

Kávu ne, radši infuzi

9. 9. 2010

Nakladatelství Vyšehrad si Vás dovoluje pozvat na autogramiádu Vladimíra Špidly a Magdalény Frouzové při příležitosti vydání nové knížky Kávu ne, radši infuzi - Bruselské postřehy českého eurokomisaře... a zákulisní historky jeho asistentky (ISBN: 9788074290510).

Setkání se koná ve středu 15. září 2010 v 16,00 hodin, v knihkupectví Neoluxor, Václavské náměstí 41, Praha 1

Zemřel Ian Cameron (77), otec britského premiéra

9. 9. 2010

Sedmasedmdesátiletý otec britského premiéra Davida Camerona Ian zemřel na infarkt v jižní Francii, kde byl na dovolené. Ani ne za rok přišel britský premiér David Cameron o svého malého syna Ivana, narodila se mu druhá dcera Florence a nyní mu zemřel otec.

Britský premiér David Cameron odletěl komerčním letadlem za umírajícím otcem z Londýna do Francie ve středu; na poslední část cesty dal francouzský prezident Nicholas Sarkozy Cameronovi k dispozici vrtulník.

Černá Hora láká na ekonomické občanství

9. 9. 2010 / Vít Klíma

Nekonečné masy hor svažující se do Jaderského moře dělají Černou horu "nejkrásnějším sloučením země a moře."(George Gordon, Lord Byron)

"Lepší než St. Tropez," prohlásil černohorský premiér Milo Ðukanović při pohledu na jachty kotvící v této horami obklopené zátoce na východním pobřeží Jaderského moře. Jistě trochu přehnané tvrzení, ale pokud Ðukanović a skupina zahraničních byznysmenů, kteří projekt podporují, dosáhnou svého, přístav Tivat, který je zatím dokončen jen ze zhruba dvaceti procent, by se mohl stát novou "dobrou adresou" pro smetánku a hlavním klenotem Černé Hory. Poznámka: podrobnější informace o projektu najdete na adrese: www.portomontenegro.com.

Tréninková restaurace Mlsná kavka otevírá v Karlíně

9. 9. 2010

14. 9. 2010 zahajuje svůj provoz netradiční vegetariánská restaurace Mlsná kavka, která pod jednou střechou a v jedné kuchyni spojuje kvalitní bezmasá jídla a pracovní uplatnění lidí znevýhodněných na trhu práce. Jedná se o společný podnik Občanského sdružení Green Doors a šéfkuchaře Filipa Kavky Smiggelse. Restauraci naleznete na samém začátku Karlína, v blízkosti stanice metra Florenc. Vznik restaurace podpořili Městská část Praha 8, Fond RWE TRANSGAS prostřednictvím Nadace Charty 77, TON a.s. a Nadační fond Veolia. Slavnostní raut a opening party proběhne 20. 9. 2010.

Vivat každá zakázka na zbraně, vivant ti, kdo přitom hbitě "rozfrcají" prostředky státu (který vždycky šetří, kde může)

8. 9. 2010 / Miloš Dokulil

Zrovna teď jsme si mohli přečíst nemálo poučné -- ne-li zároveň nanejvýš otřesné -- sdělení o tom, jak "vynikajícím" bojovým prostředkem jsou transportéry Pandur. To na vodě by -- bez ocelových plátů -- zřejmě úspěšně plavaly také selské vozy z vozové hradby Žižkovy, přitom zřejmě dodané zadarmo ve vlastní samoobsluze božích bojovníků; takže žádné výdaje pro daňové poplatníky nebo přímo jakoby jen pro kdesi svou autoritou vzdálený stát, který sice šetří, kde může, ale šetřit na obranu -- pochopitelně -- nemůže!

Máme ve fotbalu jen smůlu?

8. 9. 2010 / Miloš Dokulil

Netroufnu si posuzovat, co a proč se stalo na jednom domácím hřišti v úterý večer, v zápase českého národního družstva proti Litvě. Je to přece taky příběh o zradě kulatého míče, anebo té trochy "pokakaného štěstíčka", které nebylo na české straně. Kolik jen mělo naše mužstvo "standartek", že? I trestný kop mohl přispět k lepšímu pokračování hry pro naše mužstvo. A je to zkrátka fotbal. --- Nemohl jsem ale zcela náhodou také přehlédnout, jaké peníze se v tomto sportu točí na mezinárodní scéně, když se daří a komu to pak "sype". Stačí třeba zrovna teď se podívat SEM

Gesta místo práva, aneb Helena na pranýři

8. 9. 2010 / Jana Bobošíková

"Přejděte znovu Jordán", žádají po Heleně Vondráčkové osobnosti uměleckého a veřejného života. Mezi nimi i exprezident Havel a expremiér Fišer. V reminiscenci na jednu z jejích nejslavnějších písní tak nazvali svou výzvu, aby ukončila soudní spory s Martou Kubišovou. Tímto gestem požadují, aby paní Vondráčková svůj Jordán přešla znovu. Čímž ale vlastně říkají, že už ho jednou přešla. V jistém smyslu ano. Na rozdíl od autorů výzvy se vymanila z raných polistopadových představ, že když máme konečně tu demokracii, tak jsme přece všichni kamarádi a pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.

Šéf Ryanairu chce zrušit "zbytečného" druhého pilota

8. 9. 2010

Šéf "levné" letecké společnosti Ryanair Michael O'Leary oznámil, že bude požadovat od úřadů regulujících letový provoz povolení, aby kratší lety jeho společnosti směl pilotovat jen jediný pilot. Účelem je snížit náklady leteckého provozu.

O'Leary, který v minulosti uvažoval o zavedení prodeje letenek k stání ve svých letadlech a o tom, že by cestující měli platit za použití záchoda v letadle, sie přiznal, že na delších letech je zapotřebí dvou pilotů, ale během kratších letů prý může dělat práci druhého pilota stewardka.

Více než milion lidí demonstrovalo ve Francii za starobní důchody

8. 9. 2010

Více než milion francouzských zaměstnanců demonstrovalo v ulicích francouzských měst proti vládním škrtům, které plánuje vláda Nicolase Sarkozyho. Čtyřiadvacetihodinová stávka zároveň narušila leteckou a železniční dopravu. Byly také uzavřeny školy. Aktivisté zuří, že francouzská vláda plánuje zreformovat starobní důchody a zvýšit věk odchodu do důchodu z 60 let na 62 let.

Co se divíte, pane Jánský?

Česká vláda není schopna dělat strategické případové studie

7. 9. 2010 / Jan Čulík

Na rozdíl od západních demokracií není česká vláda schopna dělat strategické případové studie. Kdyby v Británii nedejbože plánovali zavést poplatek u lékaře ve výši 30 nebo více korun, než by ho zavedli, musel by vzniknout od odborníků počítačový model, z něhož by vyplynulo, kolik chudších lidí či důchodců si nebude moci dovolit jít k lékaři a kolik lidí na neléčené choroby umře. Až na základě takové studie by pak vláda rozhodovala. To se týká všech rozhodovacích pravomocí a všech oborů lidské činnosti.

Česká vláda rozhoduje - přesně jako za komunismu - ideologicky, nikoliv podle toho, co je. To nezjišťuje. Všechno "ví předem".

An English version of this article is in CLICK HERE

Špidla: Polopravda horší než lež

8. 9. 2010 / Vladimír Špidla

"Financial Times: Špidlův unijní fond zcela selhal," uvádějí některá česká média. Odvolávají se přitom na článek, který v tomto listu vyšel 6. září. Fond (EGF, European globalization adjustment fund, Evropský fond adaptace na globalizaci, téměř 2 miliardy eur) byl určen na pomoc těm lidem, kteří přišli o práci například díky ekonomické krizi. Zprávu o tomto fondu jsem předkládal v Evropském parlamentu v roce 2007. Fond ale neselhal. A není to "Špidlův fond".

An English version of this article is in CLICK HERE

Co přijde příště? Kriminalizace lidí, kteří ztratí práci?

8. 9. 2010 / Zdeněk Škromach

Staronový předvolební tah ODS, která opět deklaruje, že omezí systém vyplácení sociálních dávek v nezaměstnanosti tím, že stát nezaměstnaným po měsíci od registrace na úřadu práce nabídne buď veřejně prospěšné práce či přeškolení, anebo jim vezme podporu v nezaměstnanosti, opět jen dokazuje nekoncepčnost politiky ODS a potažmo i celé vlády v oblasti práce a sociálních věcí.

An English version of this article is in CLICK HERE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2010

3. 8. 2010

V červenci 2010 přispělo finančně na Britské listy 234 osob celkovou částkou 57307.45 Kč. Příjem z reklamy byl 4000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.7. 2010 částku 324 934.53 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 2041,81 euro. Jsme plni uznání vůči čtenářům Britských listů, že na nedávno zveřejněnou prosbu o finanční podporu reagovali během několika týdnů darováním celkové částky více než půl milionu korun. Mnohokrát děkujeme a prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.