Zemřel Ian Cameron (77), otec britského premiéra

9. 9. 2010

Sedmasedmdesátiletý otec britského premiéra Davida Camerona Ian zemřel na infarkt v jižní Francii, kde byl na dovolené. Ani ne za rok přišel britský premiér David Cameron o svého malého syna Ivana, narodila se mu druhá dcera Florence a nyní mu zemřel otec.

Britský premiér David Cameron odletěl komerčním letadlem za umírajícím otcem z Londýna do Francie ve středu; na poslední část cesty dal francouzský prezident Nicholas Sarkozy Cameronovi k dispozici vrtulník.

Premiér David Cameron systematicky nazýval svého otce svým hrdinou, vzorem a inspirací. Podle přátel britského premiéra zdědil David Cameron svou "nezastavitelnost" právě od svého otce.

Ian Cameron byl těžký invalida; narodil se s velmi krátkýma nohama a bez pat, v důsledku vážné, vzácné choroby. Posléze mu byly obě nohy amputovány. Ian Cameron také přišel o oko. Přesto byl v životě velmi úspěšný a stal se tak pro své děti nedostižným vzorem.

Invalidní Ian se r. 1932 narodil do velmi bohaté anglické rodiny. Jeho status invalidy byl nevítaný, určitě pro jeho otce. Avšak pod vlivem své matky získal Ian Cameron rozhodnost nenechat se svým zdravotním handicapem ochromit. Hrál tvrdé sporty, fotbal, kriket i tenis a stal se spolumajitelem rodinné finančnické firmy.

R. 1962 tancoval tak dobře, že získal ruku Mary Mountové, dcery z jedné venkovské anglické dynastie a budoucí soudkyně a měl s ní čtyři děti.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 9.9. 2010