Problém se sexuální výchovou mají především učitelé

9. 9. 2010

Měla jsem první lekci sexuální výchovy v 1. třídě ZŠ. Hodinu vedla už starší učitelka (bylo jí jistě přes šedesát) a hodinu jsme my dívky měly oddělenou od chlapců. Nikdo z mých vrstevníků podobnou zkušenost nemá (jsem ročník 66) a dodnes nerozumím tomu, proč akorát má škola projevila takovou míru progresivity ve výuce. Dnes si říkám, že zřejmě situace na předměstí, kde jsem vyrůstala, si takové poučení vynutila. Bylo to v Ostravě na panelovém sídlišti zbudovaném na přelomu 60.-70. let a panovala tam autentická multikulturní atmosféra, píše Alena Čechová.

Mými spolužáky byli Řekové, Romové, Slováci, Rusíni, Slováci. Rodiče mnohých neuměli pořádně česky a prarodiče ani číst a psát. Těhotná v deváté třídě nebyla žádnou vzácností. Asi se na to vedení školy už nemohlo dívat a rozhodlo se na vlastní pěst nás poučit. Nikdo z rodičů tenkrát neprotestoval, neboť oni sami kolikrát netušili, která bije.

Zhruba v 8 letech jsem se už vzdělávala samostudiem, a to prostřednictvím khihy Lidská sexualita od manželů Pondělíčkových, což byla především sociologická studie inspirovaná Kinseyho prací. Mně ani mým spolužákům to nevadilo, bavili jsme se nad tím velice. Od té doby vím přesně, co je to vaginismus.

Nechápu odpůrce zmíněné brožury, která je jen doporučením. Děcka dneska totiž nemají problém informace sehnat a taky si je seženou. Bylo by ale lepší, kdyby je škola v tomto ohledu dokázala informovat první.

Kdo z vás četl mimořádně hloupý blog pana Klause juniora na aktualne.cz už ví, že problém mají především učitelé. Pan Klaus se tam vyznává ze své neochoty diskutovat se žáky o análním sexu.

To je asi největší problém našeho školství: učitelé sami rozhodují, která otázka je vhodná a která už ne. Zeptá-li se žák učitele, zda je "anální sex normální", učitel mu neodpoví, aby asi nevypadal jako úchyl. Dokud si budeme v učitelském sboru hrát na perverzáky a úchyly, je takových metodických brožur potřeba jako soli.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 9.9. 2010