O dani z plžů a mlžů jako řešení povodní, korupce a zadluženosti...

11. 8. 2010 / Ladislav Žák

Číst si nebo poslouchat kritiku současné vlády, koaliční smlouvy a vládního prohlášení je pro mne skutečně často vyšší dívčí. S politováním konstatuji, že se to týká i materiálu ČMKOS, který je snad až příliš složitý. Podobné je to s názory těch několika málo odborníků, kteří necítí povinnost hájit vládu jenom proto, že má velkou většinu a asi hned nepadne. Zejména koryfejové ekonomických věd až příliš často vidí úlohu své vědy v obhajobě právě nastolené hospodářské politiky a sbírají za to tituly a funkce.

Ministři dál jezdí jako šlechta

11. 8. 2010

Čtyři ministři, čtyři cesty do práce, čtyřikrát porušení předpisů. Ignorování přikázaného směru, předjíždění na dálnici v odstavném pruhu i projetí semaforu na červenou. MF DNES testovala, zda ministerské limuzíny nové vlády už konečně dodržují dopravní předpisy. Dopadlo to jako s jejich předchůdci - pořád jezdí jako šlechta.

Zdroj: MFD

Diskuze 118:82

11. 8. 2010 / Štěpán Kotrba

Včerejší vyslovení důvěry vládě Petra Nečase v Poslanecké sněmovně mělo charakter rituálu, ne nepodobného tanci okolo totemu. Opozice kritizovala, vláda blahosklonně mlčela. Výsledek předem jasný - 118 hlasů pro důvěru, 82 hlasů proti. Výsledek přes všechny argumenty předem jasný tak, že na něj žádná kancelář nepřijímala sázky. Petru Nečasovi se dalo gratulovat předem. Otázka je, jestli je k čemu.

Předem známé argumenty zněly až do pozdního večera, jako kdyby hrách na zeď házel. Ti, kteří se rozhodli vládnout, tak budou činit bez ohledu na názor opozice. A není divu. Poprvé v dějinách této zemi nevládnou občané, ale vládnou podnikatelé. Rozhodli se, že budou řídit stát jako firmu.

Je pro Nečasovu vládu 50 procent občanů ČR méněcenných?

11. 8. 2010 / Jan Čulík

Rozhodnutí Nečasovy vlády nezahrnout do vládního týmu jedinou ženu je pozoruhodným políčkem padesáti procentům české populace. Vláda dává najevo, že ženy nejsou plnoprávnými občany České republiky. Mohou vařit, uklízet a rodit děti, na významnější funkce se však zřejmě hodí jen jedinci s penisem. Rozhodli to samozřejmě jen jedinci s penisem...

An English version of this article is in CLICK HERE

Tady nejste na maškarním

10. 8. 2010

tisková zpráva o. s. Fórum 50 %

Dnešním symbolickým happeningem jsme chtěly vyjádřit svůj nesouhlas se jmenováním čistě mužské vlády premiéra Nečase. Na galerii pro veřejnost jsme chtěly rozvinout transparent "Chceme do vlády", a to oblečené do mužských šatů. Sněmovní ochranka nám však s namalovanými vousy přístup odepřela se zdůvodněním, že v prostorách Poslanecké sněmovny nemůžeme tímto způsobem vyjadřovat svoje postoje. Šéf ochranky doslova uvedl: "Tady nejste na maškarním".

Alternativy nedůvěryhodné důvěry

11. 8. 2010 / Jiří Dolejš

Nová vláda asi očekávala že obdrží důvěru poslanecké sněmovny PČR v podstatě bez problémů. Ale čekat, že se to obejde "bez řečí", to nemohla. Nejde o to, že koalice musí ze zákona nechat opozici vypovídat. Jde o to, že je příležitost porovnat všechny podstatné existující přístupy. Ani majorita 118 mandátů přeci nemusí mít patent na rozum a i hlas nedůvěry má své příčiny, které se dříve či později vyjeví.

Vláda staví přízeň vůči nadnárodním finančním institucím nad zájmy lidí

11. 8. 2010 / Michal Hašek

projev opozičního poslance a předsedy Asociace krajů, pronesený ve sněmovně při žádosti o vyslovení důvěry vládě Petra Nečase 10. 8. 2010

Ještě než se pustím do toho, abych jako správný opoziční poslanec rozcupoval programové prohlášení vlády, mi dovolte, abych poněkud netypicky na tomto místě poděkoval vládě bez důvěry tentokrát jako předseda Asociace krajů za to, že v těchto dnech a hodinách musíme společně řešit velký problém - problém s názvem povodně. Počasí si nevybírá. Povodně tu byly, jsou a budou za dob vládnutí levice, pravice i politického středu. A já chci z tohoto místa ocenit, že vláda a kraje spolupracují a táhnou za jeden provaz. V každém okamžiku, kdy tady vedeme už od čtrnácté hodiny místy bojovou rozpravu, tak lidé v Libereckém a Ústeckém kraji bojují s vodním živlem a odstraňují jeho následky. Prosím, abychom na ně alespoň chvíli mysleli a abychom také v duchu poděkovali všem záchranářům profesionálním i dobrovolným, kteří za uplynulých 72 hodin odvedli vynikající práci, a myslím si, že je na místě, aby jim Poslanecká sněmovna alespoň v duchu poděkovala.

Bydlící sedláci u Chlumce

11. 8. 2010 / Stanislav Křeček

Další velká skupina lidí po přečtení vládního prohlášení bude oprávněně konstatovat, že jejich budoucí perspektivy spokojeně bydlet v nájemních bytech nebo opatřit pro svoji rodinu nějaké přiměřené bydlení jsou stejné, jako oněch příslovečných sedláků, chystajících se k bitvě u Chlumce. Nic dobrého, ale hlavně nic rozumného je totiž nečeká...

A co děti? Zase na ně kašlou?

11. 8. 2010 / Miroslav Prokeš

Programové prohlášení, s nímž Nečasova vláda předstoupila před Poslaneckou směnovnu, se ostře dotýká také zájmů a práv dětí, které nejsou voliči a nemají žádné odbory, jež by mohly pohrozit třeba i stávkou. Zkusme tedy vládní prohlášení za ně analyzovat a začněme tím hlavním, co pro náš stát platí už od roku 1989, resp. 1990 – Úmluvou o právech dítěte:

Čl. 3 odst.1 Úmluvy o právech dítěte: „Nejlepší zájem dítěte musí být upřednostněn při veškerých postupech týkajících se dětí„ať už konaných veřejnými nebo soukromými zařízeními sociální péče, soudy, správními nebo zákonodárnými orgány.“

Vláda projedná návrh ČEZu na omezení občanských práv

10. 8. 2010

Společná tisková zpráva: Ekologický právní servis a Zelený kruh

Praha, 10. srpna 2010 -- Vláda zítra rozhodne o senátním návrhu novely zákona o urychlení výstavby dopravní infrastruktury. Součástí novely je návrh firmy ČEZ, a.s., který prakticky vylučuje místní lidi ze spolurozhodování o velkých projektech, jako jsou přehrady, elektrárny či vedení vysokého napětí, v jejich obci. Vnáší chaos do správních řízení a je v rozporu s platnou českou i evropskou legislativou. To může ohrozit čerpání evropských peněz u projektů, které se podle něj budou povolovat. Ekologické organizace vyzývají vládu, aby novelu z dílny ČEZu zamítla.

Kdo s čím zachází aneb zelené stavební obstrukce

11. 8. 2010 / Štěpán Kotrba

Tisková zpráva Ekologického právního servisu a Zeleného kruhu "Vláda projedná návrh ČEZu na omezení občanských práv" je nejenže nepravdivá (není to "zákon ČEZu", ale senátorů, s předjednanou podporou napříč politickým spektrem i ve sněmovně) ale zelení aktivisté si odmítají přiznat, že za projednávání senátní novely zákona o urychlení výstavby dopravní infrastruktury a budoucí podporu tohoto a dalších následujících návrhů ve sněmovně mohou svým neuváženým blokačním a obstrukčním přístupem oni sami. Právě zelení aktivisté a jejich právní servis budou odpovědni za opětné omezení účasti veřejnosti na připomínkování procesu EIA u staveb celostátní důležitosti. A pokud to nepůjde jinak, tak u staveb všech.

Omezování plurality nikdy není dobrá zpráva

11. 8. 2010 / Jan Čulík

Tato vláda je podnikatelská - dosud se v ČR vtipkovalo, že je to ČEZko, tak teď se to naplňuje. Vláda, která vznikla z pozoruhodných výsledků květnových voleb, jde holt na ruku podnikatelům, tak proč by nevznikaly zákony z podnětu ČEZu? To si měli voliči rozmyslet, než šli k volebním urnám.

Ať byly pro vládní činitele dlouhé schvalovací ekologické procedury iritující, to je podstatou demokracie - že se při rozhodování svářejí různé zájmy - je velmi špatnou zprávou, vznikne-li totalitní tendence k rozhodování bez občanské opozice. Kromě toho je to v Evropské unii protizákonné.

Samozřejmě, že je nutno hájit životní prostředí kolem nás. Jsme jeho součástí a bez něho zahyneme. Na životní prostředí kašlal komunistický blok. S katastrofálními důsledky.

An English version of this article is in CLICK HERE

Celé budovy se zřejmě brzo stanou solárními panely

11. 8. 2010

Do pěti let má být k dispozici nová solární technologie. Jde o průhledný tenký film, který se nalepí na okenní sklo, takže okna v budovách se stanou výrobci elektrické energie. Bude možno pokrýt i strukturní materiál budovy. Patentovaný solární "film" vytvořila norská firma EnSol AS a k dispozici bude komerčně r. 2016. Materiál je založen na nanočásticích, které se syntetizují na anglické univerzitě v Leicesteru.

Určité množství sluneční energie bude muset být absorbováno, tak budou mít okna mírné zakalení. Protože jde o tenký film, který je možno rozestřít na velkou plochu, bude zřejmě daleko levnější než konvenční solární panely."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Hugo Chávez má 720 000 stoupenců na twitteru

11. 8. 2010

Venezuelský prezident Hugo Chavez využil serveru twitter jako nástroje své socialistické revoluce tím, že vyzval obyvatelstvo, aby mu přes twitter posílali své znepokojení.

Chávezův účet na twitteru, @chavezcandanga, má nyní více než 720 000 stoupenců. Jejich počet denně roste o 2000.

I bohatí Arabové jsou Spojenými státy zklamáni

11. 8. 2010

Před rokem v Káhiře přednesl Barack Obama vášnivý apel, aby mu Arabové důvěřovali. "Uvědomte si, že jsem nový druh Američana," řekl v podstatě, "který rozumí vaší bolesti a hněvu a respektuje vaši kulturu a náboženství. Islám je součástí Ameriky. Situace Palestinců je nesnesitelná."

Arabové byli nadšeni, píše Jonathan Steele v deníku Guardian. Jistě, Obama nic na podporu Palestinců neslíbil, ale Arabové byli ochotni dát mu čas, aby ukázal, že myslí vážně, co říká.

Přispějí čeští boháči na povodňové konto?

11. 8. 2010 / Antonín Hubený

Povodně pomalu opadávají, v dalších dnech bude nutné zabezpečit odstranění škod. A že je jich více jak dost. Spadly domy i mosty, jsou podemleté silnice, nejezdí železnice, zničeny rozvody vody, plynu, elektřiny, nefunkční je i kanalizace, někdo bude muset vrátit vodu do původních koryt a postarat se, aby další povodeň nepřišla o příštím víkendu a nejlépe už nikdy.

Občany čeká vyčištění zabahněných domků, stát by se měl postarat o veřejné statky. Věru, dnes není co závidět starostům postižených oblastí.

An English version of this article is in CLICK HERE

Murdoch tvrdí, že vlastní "Sky" ve slově "Skype"

11. 8. 2010

Mediální firma australského magnáta Ruperta Murdocha BSkyB (British Sky Broadcasting) se soudí s průkopníkem internetové telefonie, podnikem Skype. Murdoch tvrdí, že vlastní písmena "Sky" v názvu "Skype".

Firma Skype oznámila, že plánuje vstoupit na burzu NASDAQ v New Yorku. Informace o soudním sporu s Murdochovou BSkyB byly obsaženy v jejím dvěstěpadesátistránkovém burzovním dokumentu.

Jiný pohled na Mašíny a Paumera

10. 8. 2010 / Jiří Jírovec

Příběh bratří Mašínů vzbudil v souvislosti s pohřbem jejich přítele Milana Paumera nové emoce. Přisadila si do nich i česká vláda.

Těžko říct, kdo z trojkoalice se první rozhodl jít na pohřeb a vyvolal tím paniku v řadách ostatních. Nejít by se nemuselo v dalších volbách vyplatit - tedy v rámci trojkoaličního boje - a tak došlo k významně symbolickému aktu přerušení schůze vlády za účelem uronění nějaké té slzy.

ANALÝZA NEVYHNUTELNOSTI

Povodňový pokrok České televize a úpadek Českého rozhlasu

10. 8. 2010 / Štěpán Kotrba

Mimořádné zpravodajství z právě probíhajících povodní ukázalo spektakulárně sílu online médií a potvrdilo, že štěstí přeje pouze připraveným. Když v roce 2001 narazily do budov Dvojčat letouny se sebevražednými atentátníky, lidé poslouchali rozhlas a internetové stránky Českého rozhlasu zahltila vlna zájmu. Během několika desítek minut přinesl rozhlasový web speciální stránky s nejnovějšími aktualitami. Totéž nastalo při setkání NATO, či v době povodní 2002, kdy rozhlas organizoval i letecké snímkování postižených oblastí. Být fotoreportérem ČRo bylo sice na první pohled obskurní, ale nesmírně odpovědné. Tehdy se mohl rozhlas pyšnit obrovskou návštěvností i užitečností online zpravodajství. Dominantním, nejrychlejším i obsahově nejbohatším veřejnoprávním médiem byl v té době rozhlas. Jinak už je tomu letos. Jedničku za technologickou progresivitu, rychlost a obsažnost převzala jednoznačně zpravodajská stanice ČT24, která operativně změnila program a proměnila se na obrovský newsroom, dávající přehled všem. Kdo teď co slyšel z rozhlasu?

Štěstí přeje připraveným

Nejen na povodně a nejen tranzistorák

10. 8. 2010 / Milan Daniel

Na mou poznámku k vyjádření ministra vnitra Radka Johna, že "by si občané měli na povodně pořídit tranzistoráky" reagovalo několik čtenářů s tím, že "to není tak úplně hloupý nápad". Jádro kritiky Johnovy rady však směřovalo k její nedomyšlenosti a nekomplexnosti. "Tranzistorák" totiž řeší problém dostupnosti informací a potřeby záchrany velmi problematicky.

Internet končí?

Google a Verizon zveřejnily svůj plán pro budoucnost internetu

10. 8. 2010

Uprostřed vlny kritiky od organizací, zastávající veřejný zájem, zveřejnily v pondělí ve Washingtonu firmy Google a Verizon svůj společný návrh, jak by měl být v budoucnosti regulován internet.

Zdůraznily, že by měla dál existovat "internetová neutralita", tedy že všechny služby na internetu by měly rovný status a internet má prý zůstat plně otevřeným médiem.

Avšak Google a Verizon argumentují, že provozovatelé internetových služeb by měli mít právo účtovat vyšší ceny za ty služby, které budou využívat kvalitnějších připojení, která nebudou součástí veřejného internetu.

K tomu: Internet končí? ZDE

ANALÝZA

Vize České republiky: mzdově deflační přívěsek Německa

9. 8. 2010 / Ilona Švihlíková

Přestože ČMKOS již přišly s obsáhlou a vynikající analýzou opatření vlády, dovolím si k programovému prohlášení vlády několik připomínek, týkající se v úvodu prohlášení zmíněné vize pro ČR. Jedním z cílů Nečasovy vlády je provedení hlubokých strukturálních reforem. Krize je chápána jako primárně dluhová (zaviněná údajnou lehkomyslností subjektů, zřejmě od domácností po stát). Hlavním z cílů vlády je tedy zastavit zadlužování státu a reformovat prý dlouhodobě nefunkční důchodový systém a zdravotnictví.

Otazníky reformních opatření

9. 8. 2010 / Jan Mertl

Současná česká vláda a její myšlenkové koncepty jsou odvozeny od úzkého pojetí neoklasických ekonomických teorií. Ty předpokládají, že člověk si na svobodném trhu prostřednictvím peněz uspokojuje svoje potřeby. Tento koncept je nesporně funkční a jeho rozvoj přinesl výrazné zvýšení ekonomické i sociální úrovně zemí, které jej vyznávají. Jde však o to, do jaké míry. Současné návrhy, tak jak jsou prezentovány v programovém prohlášení vlády, jsou již v tomto směru hodně daleko, neboť vedou ke komodifikaci (máme-li použít termín Esping-Andersena) základních životních entit, jako je zdraví, vzdělání, ale i jistota zaměstnání a společenského uplatnění.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2010

3. 8. 2010

V červenci 2010 přispělo finančně na Britské listy 234 osob celkovou částkou 57307.45 Kč. Příjem z reklamy byl 4000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.7. 2010 částku 324 934.53 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 2041,81 euro. Jsme plni uznání vůči čtenářům Britských listů, že na nedávno zveřejněnou prosbu o finanční podporu reagovali během několika týdnů darováním celkové částky více než půl milionu korun. Mnohokrát děkujeme a prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.