Hugo Chávez má 720 000 stoupenců na twitteru

11. 8. 2010

Venezuelský prezident Hugo Chavez využil serveru twitter jako nástroje své socialistické revoluce tím, že vyzval obyvatelstvo, aby mu přes twitter posílali své znepokojení.

Chávezův účet na twitteru, @chavezcandanga, má nyní více než 720 000 stoupenců. Jejich počet denně roste o 2000.

Venezuelský prezident nařídil vytvoření týmu 200 pracovníků, kteří reagují na vlnu zpráv, stěžujících si na vládní služby a žádající o pomoc.

Někdy se twitter pomstí. Začátkem tohoto týdne poslal Chávezovi bývalý kolumbijský prezident Alvaro Uribe, který je častým terčem Chávezových útoků, na twitteru tuto zprávu: "Žádám prezidenta Hugo Cháveze, aby přestal být zbabělec, který nadává z dálky."

Od té doby, co začal Chávez twitteru používal letos v dubnu, pravidelně nařizuje ministrům, aby vyřešili konkrétní žádosti. Když se přes twitter dověděl o údajném přepadení a únosu, odepsal: "Nařídil jsem ministru vnitra, ať to vyšetří. Ať to dobře dopadne, příteli."

Chávez přiznal, že některé prosby o lékařskou pomoc ho děsí. "Ty věci vám zůstávají v hlavě. Někdy nemohu spát, protože na to myslím a začínám odpovídat a volám ministry: Pomozte mi v této věci. Najděte tohohle člověka."

Prezident uvedl, že dostal více než 287 000 žádostí o pomoc. 19 000 lidí ho žádalo o zaměstnání, 17 000 o byt, 12 000 o půjčku a 7000 o právní pomoc.

"Je to další mechanismus pro kontakt s veřejností, umožňuje mi to hodnotit věci a pomáhat mnoha lidem," řekl.

Ve Venezuele je mnoho levných internetových kaváren, takže mají chudí přístup k prezidentovi.

Analytikové poukazují na to, že twitter je novou technologickou verzí známého latinskoamerického jevu, kdy populističtí vedoucí politikové vystupují jako obhájci chudých a utlačovaných a při styku s nimi se vyhýbají oficiálním strukturám.

Twitter se stal pro Cháveze základním nástrojem," konstatuje analytik Carlos Romero. "Má obrovský propagandistický potenciál a je součástí jeho charismatu."

Ještě nedávno Chávez útočil na twitter, který je ve Venezuele neuvěřitelně populární, jako na nástroj oligarchů a teroristů, kteří jím šíří falešné informace a připravují spiknutí proti jeho vládě.

"Pak se přidal a vyhrál, alespoň co se PR týče," konstatuje Billy Vaisberg, tvůrce seznamu Twitter Venezuela. "Ale takhle se nedá vládnout. Nelze rozhodovat na základě zpráv o 140 písmenech." Vaisberg také pochybuje, zda opravdu existuje tým 200 lidí, kteří "řeší" žádosti veřejnosti. Ministerstvo informací nereagovalo na žádosti deníku Guardian navštívit twitterové středisko a žádost Chávezovi prostřednictvím twitteru o interview také zůstala bez odpovědi.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 11.8. 2010