29. 4. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
29. 4. 2002
Představte si zemi, kde váš šéf v práci přiváže k židli vaší kolegyni, protože měla připomínky k pracovním postupům. Vaši dva kolegové se proti tomu bouřili, a tak jim zalepil lepicí páskou ústa a pak musí stát na chodbě na "výstavce hlupáků"; řeknete-li šéfovi, že chcete na záchod, dostanete pěstí. Další kolega neodevzdal včas projekt - celé oddělení dostane tyče a každý jej musí přetáhnout přes záda. Jiný přišel pozdě a šéf jej několikrát udeřil spisem do hlavy. Při mluvení při práci děláte 20 kliků za každé slovo.

Pak se dozvíte, že váš soused každou noc přivazuje manželku k posteli, protože ona si chce číst, koukat na televizi nebo plést a jemu to vadí.

Vašeho syna vám z práce pošlou v urně - minulý týden mu nebylo dobře, říkal mistrovi že si chce na chvíli odpočinout, ale donutil jej pracovat, dokud nepadl. V lékařské zprávě stojí "Zemřel přirozenou smrtí".

Stížnosti na podobné praktiky se rovnou hází do koše, nikdo nic nevyšetřuje.

Co je to za zemi? Myslíte že jsem psal o pracovních táborech v Číně, továrnách v Indonésii?

Kdepak, řeč je o výchovných metodách v České republice.

Překvapeni?

29. 4. 2002

Historik Bořivoj Čelovský vydal v nakladatelství Tilia v Šenově u Ostravy v druhém, podstatně rozšířeném vydání svou publikaci z loňského podzimu Konec českého tisku (ISBN 80-86101-51-7). (O prvním vydání, varujícím, že zahraniční, zejména němečtí tiskoví magnáti ovládli více než 85 procent českého tisku, a o tom, že firma Passauer Neue Presse vlastní nyní už nejen veškerý český, ale i moravský regionální tisk, jsme referovali v Britských listech dne 25. 9. 2001 zde, zde a 10. 10. 2001 zde.)

Ve druhém, rozšířeném vydání své knihy publikuje Bořivoj Čelovský mj. informace o tom, jak se Kanada brání tomu, aby sousední Spojené státy ovládly veškerý kanadský tisk (od roku 1965 nejsou náklady na reklamu, uveřejněnou v tisku, který v Kanadě vydávají zahraniční majitelé, uplatnitelné při daňovém přiznání jako výdaje - což znamená, že pro Američany je nevýhodné vydávat v Kanadě noviny), dále informace o tom, jak se proti zahraničnímu vlastnictví tisku brání různé evropské země, zejména Francie, kapitoly o divoké privatizaci (rozkradení) českých deníků, jako MFD, Právo, Zemské noviny či Večerník Praha, historii toho, jak se z pokusů vytvořit z Lidových novin kvalitní a inteligentní deník postupně stal Němci ovládaný bulvární plátek, dokumentaci k četným případům cenzury v českém tisku, vlastněném Němci, kdykoliv se Čelovský někde chtěl varovně zmínit, že český tisk drtivou většinou ovládají německé firmy, anebo jako historik psát o sudetoněmeckém problému jinak než prosudetoněmecky (autor uvádí hned čtyři příklady razantní cenzury v deníku Mladá fronta Dnes; docela pikantní mj. také je, že o konferenci pod názvem "Konec národních médií", která se konala na Univerzitě Karlově začátkem roku 2001 a kde konstatoval Jaroslav Veis, že, kromě Práva a Haló novin, české celostátní deníky už jsou, nebezpečně, v rukou německých majitelů, žádné noviny v ČR nereferovaly - pročpak asi?), a pak rozsáhlou korespondenci s českými politiky, poslanci a vzdělanci, jimž první vydání své knihy Čelovský v září 2001 rozeslal.

Odpověděla mu jen asi pětina z 1340 lidí, na něž se obrátil, a i když mnozí s jeho varováním souhlasili, skoro všichni reagovali zcela bezmocně. Proto, píše Čelovský v úvodu druhého vydání své knížky:

Ohlasy na knížku Konec českého tisku? mě přesvědčily, že na českém strništi už nikdy nevzejde obilí s tučnými klasy - všude vidím růst plevel. Prodali jsme vodu, kterou pijeme, plyn, na němž vaříme, a zítra prodáme cizincům telekomunikace, které nás spojují, i elektřinu, jíž svítíme. Na prodej toho zbývá už jen málo, snad jenom špitály a kriminály.

Prodali jsme také naše noviny, které se dnes přestaly pohoršovat nad tímto zločinným výprodejem národní podstaty, a dokonce se ani netáží, jak se uživíme, když už nebudeme mít vůbec nic na prodej.

Proto jsem z názvu této knížky odstranil otazník.

29. 4. 2002

Podle informací z iráckých exilových kruhů, které získal deník Guardian (viz zde), 23. února 2002 dorazila do Bagdádu zásilka protiraketových střel, raket a navádějících systémů pro iráckou variantu starých dalekonosných sovětských střel typu Scud. Zásilka těchto zbraní, ilegální podle embarga OSN, stála Bagdád 800 000 dolarů a pochází z České republiky. Dostala vývozní licence pro Sýrii a Jemen. Irák, Sýrie a české ministerstvo průmyslu a obchodu prodej zbraní do Iráku z ČR popírají.

29. 4. 2002
Počet mrtvých na palestinských územích a v Izraeli neustále roste. Mnoho mrtvých jsou palestinské děti, informovala ze západního břehu Jordánu reportérka BBC Orla Guerinová. Palestinci podle ní konstatují, že izraelští vojáci za poslední týden zastřelili čtyři děti. Jeden zastřelený chlapec se jmenoval Mohanad, to znamená meč, a bylo mu dvanáct let. Byl zastřelen minulé pondělí na pohřbu.
29. 4. 2002
Zákony ohledně ochrany civilistů ve válce jsou jasné. Lidé, kteří tyto zákony nerespektují, by měli skončit na lavici obžalovaných. V Haagu se nyní konají procesy s osobami, obviněnými z válečných zločinů. Jejich účelem je zjistit, které obžalované osoby porušovaly válečné právo týkající se civilistů. Nelze popřít věcné důkazy. Izrael použil buldozerů, jimiž rozbil celé bloky domů. Použil ke zničení tábora hypermoderních zbraní. Střílel do tábora protileteckými zbraněmi značky Vulcan. Použil vrtulníků značky Cobra a z nich střílel protitankové rakety do domů. Některé tyto zbraně byly vyrobeny ve Spojených státech a byly prodány Izraeli pod podmínkou, že budou použity pouze k obranným účelům. Vyvinul Izrael při svých vojenských akcích veškeré úsilí k ochraně civilistů? Potřebujeme odpovědi. Proč nepovolil Izrael humanitárním organizacím vstup do tábora Dženin, aby se postarali o zraněné a nemocné? Potraviny, voda a lékařská pomoc byla odepřena obyvatelům tábora po celý týden. Pracovníkům OSN, humanitárním organizacím a novinářům nebylo dovoleno přiblížit se na scénu asi dva týdny. Nemocní a zranění zůstali bez pomoci. Proč? Byli všichni obyvatelé tábora Dženin teroristé?
28. 4. 2002
"Ano, samozřejmě, musíme mít obavy, že by se to mohlo stát i tady. A samozřejmě, malá volební účast umožňuje extremistům získat vyšší procento hlasů, k tomu došlo ve Francii. Avšak to, co nejvíce umožňuje extremistům získat volbami vliv, je, když selže demokratická debata a seriózní diskuse mainstreamových politiků. Ta se musí přímo týkat života lidí. Největším varováním z Francie je to, že když se politický establishment stane uzavřeným, kamarádským klubem, který přestane hovořit o důležitých věcech otevřeným a přímým způsobem, když politikové přestanou spojovat to, o čem hovoří, s životem lidí. Pak začnou občané poskytovat svou podporu velmi pochybným individuím. Všechny hlavní strany v této zemi mají povinnost zajistit, aby byla demokratická debata v této zemi pro občany zajímavá, aby se týkala toho, co je skutečně znepokojuje, aby nehlasovali pro nějaké extremisty." - (Oliver Letwin, stínový britský konzervativní ministr vnitra) - Z páteční a sobotní diskuse v pořadech britského rozhlasu Any Questions a Any Answers.
29. 4. 2002

Svět se dnes postavil vzhůru nohama. Izrael je obviňován mezinárodním diplomatickým a novinářským společenstvím z válečných zločinů, Evropský parlament hlasuje pro obchodní sankce proti Izraeli, a údajní bojovníci za lidská práva požadují, aby mírovému spoluvyjednavači Jicchaka Rabina - nikoliv Jásiru Arafatovi, ale izraelskému ministru zahraničí Šimonu Peresovi - byla odebrána jeho Nobelova cena míru. Avšak skutečnou příčinou rozkladu procesu z Osla a příčinou bezprecedentních vojenských zásahů Izraele na západním břehu Jordánu je terorismus - terorismus, proti němuž se Arafat původně rozhodl nezasáhnout a v poslední době ho povzbuzuje a financuje. Shrnujeme článek Davida Horovitze, editora publicistického časopisu The Jerusalem Report, který vyšel v deníku Independent.

29. 4. 2002

"Vezměte například palestinské ministerstvo školství. V horním patře, kde byly archivy a počítače, byla zkáza naprostá. Počítače byly rozbity a rozházeny po podlaze, sejfy byly otevřeny výbušninami, všude se válely poházené papíry, zásuvky u stolů byly prázdné, telefony byly rozdrcené. Často to byl jen obyčejný vandalismus. Peníze ze sejfu byly vykradeny, nábytek byl obrácen vzhůru nohama, papíry byly rozházeny po místnostech. Izraelská armáda si odnesla všechny pevné disky od všech počítačů. Všechna důležitá data byla zkonfiskována. Veškerý důležitý obsah ministerstva zmizel: seznamy žáků, výsledky zkoušek, seznamy učitelů, celá logistika palestinského školského systému.

Ministerstvo zdravotnictví utrpělo stejný osud. Pevné disky, které obsahovaly všechny informace, o stavu nemocí, o lékařských testech, seznamy lékařů a zdravotních sester, logistiku nemocnic, to všechno Izraelci zkonfiskovali.

I lidé, kritičtí vůči palestinské samosprávě, přiznávali, že tato dvě ministerstva - školství a zdravotnictví - fungovala dobře. Byla totálně zničena.

A to se stalo v podstatě všem palestinským vládním úřadům. Zmizely informace o registraci pozemků, domů a bytů, o daních a vládních výdajích, o řidičských zkouškách a řidičských průkazech, všechno, co je nutné k řízení moderní společnosti.

Skutečný cíl je jasný: zlikvidovat nejen palestinskou správu, ale i samu palestinskou společnost: zatlačit ji zpět z etapy vznikání moderního národa do primitivní společnosti z turecké éry."

Shrnujeme článek Uriho Avneriho o návštěvě deseti izraelských aktivistů z organizací Gush Shalom and Ta'ayush v městě Ramallah. Článek vychází v hebrejštině v časopise Ma'ariv.

28. 4. 2002
"Vzhledem k tomu, že novináři nejsou na místě, aby se sami přesvědčili, co se děje, jejich očima se stávají vojáci. To vysvětluje onen obrovský rozdíl mezi tím, o čem jsme informováni my, a mezi tím, co vidí svět, zejména arabský svět. V arabských televizních stanicích (ovšem nikoliv jen v nich) je vidět, jak izraelští vojáci okupují nemocnice, rozbíjejí zařízení, poškozují léky a zabraňují lékařům, aby se starali o pacienty. V jednom interview šeptal lékař do telefonu a vysvětloval, že musí mluvit tiše, protože jinak by voják ve vedlejší místnosti rozhovor přerušil. Zahraniční televizní stanice po celém světě odvysílaly záběry pěti Palestinců z národní palestinské armády, kteří byli zblízka zastřeleni do hlavy: jeden z nich byl prý ředitelem orchestru palestinské správy. Některé televizní stanice přinesly informaci, že byli tito lidé chladnokrevně zastřeleni poté, co byli odzbrojeni." Citujeme z izraelského listu Haarec.
29. 4. 2002
Synagogy zvandalizované ve Francii, útok zápalnou bombou na obchod s košer potravinami v Bruselu, útoky na hasidské židy v Německu, znesvěcování hrobů, hákové kříže namalované na židovské školy, rasové násilí v Manchesteru a v Holandsku - v Evropě dochází - v důsledku násilí na Blízkém východě, k obnově antisemitismu, argumentoval v pátek v deníku Guardian komentátor Ian Black, jehož článek shrnujeme.
28. 4. 2002
Absurdné pomery pri prijímaní študentov na vysoké školy, kedy sú od uchádzačov vyžadované kvantá "nabifľovaných" znalostí, ostávajú charakteristické aj pre slovenské univerzity. Nejde však len o chybu škôl samotných. Systémové korene (nielen) tohto pretrvávajúceho "reliktu socializmu", idú na vrub aj súčasnej vlády. Kde skončili viaceré predvolebné sľuby dzurindistov o potieraní korupcie, či podpore vzdelanosti ?
29. 4. 2002
Vážený pane šéfredaktore,

reaguji na článek "Klíč k Národní Budově" uveřejněný 11.4. v Reflexu číslo 15, ve kterém je uvedeno moje jméno ve spojení s několika zmatenými tvrzeními, která zkreslují moji motivaci, bezmyšlenkovitě opakují nevkusné vládní ultimátum, že předání Národní Budovy v New Yorku České republice bylo "jediným možným východiskem z nouze", a dokonce mne doslovně obviňují, že jsem "byl důvodem", proč se předání Budovy české vládě vleklo. Vzhledem k tomu, že obsah a sloh článku jsou na hranici žalovatelnosti, posílám Vám předem toto vysvětlení, neboť věřím, že právní spor by měl být vždycky až tím krajním řešením.

Helmut Schmidt
29. 4. 2002

Text předložený bývalým kancléřem SRN Helmutem Schmidtem na Fóru 2000 v září 1997 na Pražském hradě

Helmut Schmidt

Což Ježíš Kristus, což Milton Friedman či Karel Marx nebyli intelektuály? Což neovlivnili svět více než stovky prezidentů a předsedů vlád?"

Václav Havel, v předvečer zahájení prvního ročníku Fóra 2000, 5. 9. 1997

"Společné etické minimum, jakožto základ, který nám pomůže žít společně v tomto světě, se stává imperativem nejen pro chování jednotlivců, ale i pro náboženské instituce, politické autority, národy a také pro velké společnosti, které se zabývají výrobou, financováním, obchodem, a to nejen mezinárodně, ale i vnitrostátně. Imperativem se to stává také pro rozhlas a především pro televizi. Tyto výzvy jsou stále naléhavější v důsledku globální populační exploze. Na začátku století nás bylo 1,6 miliardy, zatímco na konci tisíciletí nás bude více než šest miliard. To, že se během jednoho století počet obyvatel čtyřikrát zvýšil, nemá v historii žádný precedens. Stejně jako bylo v roce 1948 nutné vynaložit úsilí v oblasti lidských práv, je i dnes, vzhledem k výzvám, které před nás staví populační exploze a socioekonomická globalizace, včetně intoxikace globální televizí, která nám ukazuje přestřelky, vraždy a násilí, nutné vytvořit deklaraci lidské odpovědnosti, která doplní existující Všeobecnou deklaraci lidských práv", prohlásil iniciátor a spoluautor dokumentu Helmut Schmidt. V roce 1997 se po dlouhých přípravách a jednáních s duchovními, politickými a ekonomickými vůdci z pěti kontinentů, zastupujícími všechna hlavní náboženství a různé filozofické směry, sešla mezinárodní skupina čtyřiadvaceti bývalých státníků, bývalých prezidentů a premiérů, která vytvořila návrh takovéto Všeobecné deklarace lidské odpovědnosti. Tento návrh byl pak rozeslán všem vládám světa a generálnímu tajemníkovi OSN , přednesen byl na konferenci Fórum 2000. Podepsali jej lidé jako Oscar Arias Sanchez z Kostariky, Jimmy Carter ze Spojených států, Lord Callaghan ze Spojeného království, Ichimi Azawa z Japonska, Anand Panyarachun, bývalý premiér Thajska, Šimon Perés z Izraele, Miguel de la Madrid z Mexika, Michael Pastrana Borero z Kolumbie, Helmut Schmidt i celá řada dalších členů této interaktivní rady. Své jméno připojili i Lester Brown, Paul Walker či Robert McNamara.

Jelikož si čtenáři Britských listů v diskuzi k článku Bezdomovectví v zrcadle Všeobecné deklarace lidských práv přáli nejen nějakou deklaraci lidských práv, ale také deklaraci odpovědností, jednu významnou deklaraci jim přinášíme.

27. 4. 2002
Prezident George Bush a jeho ministr zahraničních věcí Colin Powell zaútočili minulý týden na kritiky americké zahraniční politiky, objasnili hlavní zahraničněpolitické zásady a cíle nynější americké vlády a vyjmenovali její úspěchy. Zahájili tuto protiofenzívu v důsledku náhlého znepokojení americké veřejnosti ohledně toho, jak se vyrovnal George Bush s některými klíčovými událostmi. Toto znepokojení je spojeno s otevřeným odmítnutím Izraele splnit prezidentův osobní příkaz, aby se izraelská vojska stáhla z měst na západním břehu Jordánu, s otázkami, do jaké místy se americká vláda podílela na nedávném neúspěšném venezuelském puči, s rostoucí nejistotou ohledně americké politiky vůči Iráku a s rostoucím vědomím, že situace v Afghánistánu se nevyvíjí tak dobře, jak tvrdí americká vláda. (Shrnujeme analýzu deníku Guardian, v angličtině viz zde.)
26. 4. 2002
Dvěma těmto školákům bylo 14, třetímu bylo 15, surfovali po internetu v místní internetové kavárně, jeden z nich trávil hodiny malováním dětských kreslených figurek, všichni tři to byli nadšenci do fotbalu. Několik hodin poté, co je zastřelila izraelská armáda nedaleko židovské obce Netzarim, obdrželi jejich otcové jejich mrtvoly. Přejelo je obrněné vozidlo, které rozřízlo mrtvolu čtrnáctiletého Ismaila Abu Nadiho na dvě poloviny. Shrnujeme článek Roberta Fiska z pátečního Independentu. - Mezinárodní pozorovatelé jsou znepokojeni nejen nesmírnou brutalitou této akce (je skutečně nutno střílet čtrnáctileté děti?) , ale i dopadem, jaký má drastická situace v Palestině v současnosti už i na děti.
26. 4. 2002
Ve vězení v Šeberganu, 100 km západně od afghánského města Mazar-i-Šarif, se natolik zhoršily podmínky pro zadržovaných 2700 válečných zajatců - jsou to všechno osoby, které loni zajala armáda, podporovaná Spojenými státy - že byl minulý týden nucen zasáhnout Mezinárodní červený kříž, aby zabránil hromadnému umírání hladem. Téměř 100 mužů muselo být nouzově vyživováno tekutou stravou a až pět set vězňů bude muset být přesunuto do stanů, aby se podrobili lékařské péči. Tito muži, kteří se octli v blízkosti smrti, mají však vlastně štěstí. Ostatní zadržované osoby ve vězení v Šeberganu budou dál zadržovány po padesáti v jediné místnosti, bez záchodů, bez čisté vody a bez hygieny, v prostředí, kde zuří tuberkulóza a cholera. Desítky vězňů už zemřely, napsal v pátek list Washington Post a pokračoval:
26. 4. 2002
Kdo jsme? Co děláme? To jsou otázky, na které všichni zároveň neustále hledáme odpověď a zároveň se snažíme na ně zapomenout, popřípadě nalézt způsob, jak tuto odpověď, když ji nalezneme, zasunout do nějakého pavučinami opředeného koutku svého podvědomí. Není možné žít v neustálých pochybnostech, a také například u nás stále opěvovaný "život v pravdě" není nic jiného než takové nepřetržité pochybování. Člověk potřebuje ke svému životu jistoty, pevné body a proto se mnohé těžce nalezené pravdy plné pochybností, tak často osifikují a stávají se velkou lží.

Jestli to ale znamená insulární zachumlání do vlastních zájmů a přisvojení si hesla 'košile bližší než kabát', vede tato strategie k postupné degeneraci toho iluzorního, ale přesto nepochybného, ducha našeho společenství. Stejně jako naše těla, potřebují i naše duše široký genetický fond, aby mohly evolučně prosperovat a dále se rozvíjet.

Současná absence podrobných a objektivních zpráv o událostech na Blízkém východě na titulních stranách (a dokonce i v zahraničních rubrikách) a nekritická a jednostranná podpora válečných konfliktů silných od války v Perském zálivu, přes bombardování Kosova až po válku v Afghánistanu jsou toho smutným dokladem.

Čtenáře buďto dění ve zdánlivě odlehlých koutech světa "nezajímá", nebo nemají chuť se probírat protichůdnými názory. To jsou ale okamžiky, kdy se jedná o budoucnost světa. Nejen o individuální bezpečí jednotlivců nebo mnohými opěvovaných lokálních komunit, ale také o definici toho, jací budeme jako lidé. Každý z nás, i každá skupinka v naší širší společnosti. Proč by nás mělo zajímat, co se v těchto dnech děje v Izraeli a Palestině?

Česká média si bohužel neuvědomují svou povinnost a zodpovědnost co nejobjektivněji informovat a poskytovat vyvážené názory. Místo toho se vyhýbají obtížným tématům a kontroverzím, ať už z redakční pomýlenosti, že jim má jít o to čtenáře bavit, nebo podléhajíce vlivů inzerentů, kteří nechtějí být asociováni s ponurými zprávami nebo těžko stravitelnými názory.

26. 4. 2002
Římskokatolická církev trvá na tom, že každý muž, povolaný ke kněžství, dostává také "dar", neboli "charisma" celibátu, sexuální abstinence. Tato povinná disciplína mezi požadavky církve pro vstup do kněžského stavu je zastaralá, nespravedlivá a nezdravá. V nejhorších případech vede ke skandálům s pedofilií. Avšak ono vlastně nejde v církvi o pedofilii, ale o homosexualitu, protože ve většině případů nejde o děti, ale o dospívající, mladé muže. Jeden americký kněz byl obžalován ze zneužití předpubertálního dítěte, byl to případ, který vyvolal palcové titulky po celém světě. Avšak jde skutečně spíše o mladé muže: většina případů pohlavního zneužívání se týkala mladých mužů nad 18 let - i když jsou to podle amerického zákona nezletilé osoby. Zde v Evropě existuje jiné chápání toho, kdy vzniká odpovědnost za sexualitu a za občanské povinnosti, je to ve věku od 14 - 16 let, podle jednotlivých zemí. (Článek o tom, že papež Jan Pavel II. odsoudil kněžskou pedofilii konečně jako trestný čin, je zde.)
Znak Domowiny
26. 4. 2002

Lužické hory tvoří už více než 600 let starou zemskou hranici Čech. Na jejich severních svazích se nachází území historické země, která dala našim horám své jméno - Lužice. Tato slovanská zem byla v minulosti jednou z vedlejších zemí Koruny České a později byla připojena k Sasku a Prusku. Spolu s Němci zde dodnes žije nepočetný národ Lužických Srbů, jehož jedinečná, ale menšinová kultura pozvolna slábne. Ubývá těch, kdo hovoří srbským jazykem, ubývá těch, kdo čtou srbské knihy a ubývá i těch, kdo o Lužických Srbech ještě vědí.

21. 1. 2002
Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
29. 4. 2002 Amerika je nejnerovnější společností industrializovaného Západu   
29. 4. 2002 Děti, o které přišla Palestina   
29. 4. 2002 "Výchovné metody" v České republice Jan  Šťastný
29. 4. 2002 V Evropě se znovu šíří antisemitismus   
29. 4. 2002 Konec českého tisku - v druhém vydání, tentokráte bez otazníku Jan  Čulík
29. 4. 2002 Skutečný cíl izraelských operací: zlikvidovat moderní existenci palestinského národa   
29. 4. 2002 Neobviňujte Izrael. Nechtěl nikdy nic jiného než mír   
29. 4. 2002 Blízký východ: Boj proti terorismu nemůže být právem volně zabíjet civilisty Fabiano  Golgo
28. 4. 2002 Diplom bifľošom, múdrym lopatu ? Lubomír  Sedláčik
28. 4. 2002 Případ Jean-Marie Le Pen: mohl by se fašismus stejným způsobem prosadit v Británii?