4. 12. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
G. W. Bush na snímku Erica Drappera
4. 12. 2001
A je jasno hned od počátku. Jako ve špatném westernu, v němž režisér odkryje karty spolu s titulky. Propaganda neboli PR, jak se teď zjednodušeně říká, nám předhodila "good guys" na straně jedné a "bad guys" na té opačné. Bílá barva, nakoupená u těchto odborníků, pragmaticky překryla i šeď stínů, které nynější "dobráci" kdysi vrhali. Nebo jejich minulost, chcete-li. Je to výhodné, protože na prázdném pozadí vynikají "síly zla" do té míry, že je snadno uchopí i publikum vytrénované Hollywoodem. Bílý nátěr se ale mnohde odlupuje, a tak lze vidět věci, které jsou na pováženou. Něměli bychom je přehlížet. Ve vlastním zájmu.
Sloupek

David Shorf, zástupce šéfredaktora Lidových novin, který pobýval delší dobu v Izraeli, konstatuje na fóru k článku o BBC a MFD, že izraelská vláda považuje z historických důvodů BBC za protiizraelskou stanici, že prý BBC sleduje - podle Izraelců - britské vládní postoje.

Je sice pravda, že izraelská vláda se staví k BBC nyní velmi záporně, zejména poté, co přinesl pořad Panoráma podrobnou analýzu masakrů v táborech Sabra a Chatila a argumentoval, prostřednictvím i amerických činitelů, že by měl být Ariel Sharon postaven před soud. BBC však NENÍ vládní stanice a NEZASTÁVÁ politiku britské vlády, stává se častým terčem její kritiky, kterou systematicky zveřejňuje. Viz např. v poslední době naléhání úřadu britského premiéra, aby britské televize nevysílaly záběry z videí Osamy bin Ladena - po všeobecném veřejném zesměšnění tohoto požadavku to vláda odvolala. BBC je častým terčem kritiky ze všech stran a lze to interpretovat, že svou práci dělá velmi dobře. BBC není CNN, které se v posledních týdnech stalo v podstatě propagandistickou hlásnou troubou americké vlády. Demokracie nefunguje všude bezchybně, spíše je to vždy metoda pokusu a omylu, ale je velmi povzbuzující sledovat, jak docela efektivní mají zavedenější demokratické společnosti korektivy na obranu demokracie.

O stavu myšlení v některých kruzích české společnosti, pod vlivem nekvalitních a propagandistických českých sdělovacích prostředků, svědčí politováníhodná inverze hodnot. Výběr nejautoritativnějších, kritických článků k akutálním tématům dneška, publikovaný v Britských listech, chápou někteří nešťastníci v ČR jako "levicový anarchistický bulvár" - zatímco bulvární špínu, kterou na ně dennodenně chrlí česká média, považují za normální...:) Vždycky mě tento paradox fascinoval.

Vysvětluji si to tím že na rozdíl od západních, ale nejen západních zemí - pozoruhodně otevřená diskuse se vede i v zemích, jako je např Pákistán - komunismus tvrdě postihl Českou republiku právě likvidací nezávislých, intelektuálních elit. Ty v normálněji fungujících společnostech působí jako kritický korektiv, vyvolávají diskusi, stavějí se proti konvenčnímu vidění a zpochybňují mocenské a manipulativní tendence vlády. Všimněte si například dnes v BL publikovaných textů o tom, jak George Bush omezuje nepřípustně v USA občanské svobody - přeložených z deníku New York Times. (Typicky, lidi to moc nezajímá, přestože jde o jejich vlastní existenci.) To jsou nesmírně závažné skutečnosti a v každé víceméně normálně fungující společnosti se myslící lidé dříve nebo později postaví takto proti proudu a na obranu demokracie. Mimochodem, ten článek o deformaci justice z NYT je naprosto základní definicí toho, jak má v demokracii fungovat interakce mezi vládou a sdělovacími prostředky.

Je velmi na pováženou, že mnoho lidí v České republice tomuto základnímu mechanismu demokracie absolutně nerozumí. Ale jakou mají alternativu? V ČR vládne u mnohých lidí komunistická, leninská představa "demokratického centralismu": ve volbách se určí, jaký je převažující názor ve společnosti, a ten pak musejí všichni občané poslouchat, jinak se ze společnosti vyloučí jako anarchisté. Představa, že demokratický provoz je ZALOŽEN na kritické diskusi a neustálém zpochybňování mocných, je v České republice, jak se zdá, pro mnohé zcela nepochopitelná.

Velkou otázkou je, jestli se situace v České republice v této věci nezhoršuje. V prvních letech po pádu komunismu byly mocenské struktury v Čechách velmi nejisté - měly vážnou obavu, že v zemi skutečně způsobí kritičnost, otevřenost a demokracie. Zažil jsem to všude jako reportér Svobodné Evropy. Během pár let se však situace zakonzervovala: úředníci a politikové si uvědomili, že to nebude tak zlé - že na ně nikdo nebude vyvíjet nátlak, aby se chovali demokraticky, a že stačí navrátit se k metodám ze sedmdesátých a osmdesátých let a jen jim dát demokratické pozlátko.

Je možné, že se pod tlakem bulvární a úplatné propagandy sdělovacích prostředků česká veřejnost, která nezná nic jiného, tomuto způsobu myšlení zcela přizpůsobuje. Může se stát, že normálnímu demokratickému provozu, který zprostředkovávají ze zahraničí Britské listy, zanedlouho nebude v ČR rozumět už nikdo.

4. 12. 2001
Zdá se, že ve Spojených státech vzniká vážný odpor v tisku proti neústavním protiteroristickým opatřením George Bushe a jeho generálního prokurátora Johna Ashcrofta. Je to demokracie v praxi. Bude zajímavé sledovat, co se stane: zda přimějí americké sdělovací prostředky vládu, aby kontroverzní opatření zrušila. Ale jde o víc: jak napsal v týdeníku The Nation spisovatel Gore Vidal: "Nejvíce deprimujícím rysem celé této historie je to, jak malý zájem projevují lidé o ústavní uzurpaci výsledků prezidentských voleb netypickou většinou u Nejvyššího soudu. Je také pozoruhodné, jak málo lidem vadí, že rychle přicházíme o občanská práva v takzvané 'válce proti terorismu', která nikdy nebude vyhrána a nikdy nebude definována." - Jenže, na rozdíl od Čech, Spojené státy mají odvážnou a výřečnou intelektuální elitu, která se nedá a bude prosazovat občanská práva. Nevěříte? Publikujeme překlad části pravidelného každodenního přehledu mezinárodního tisku, který pro Blue Forum v angličtině připravuje švédský novinář Bo B Melander. K některým článkům se vrátíme.
4. 12. 2001
Poklonkování diktátorovi jménem boje proti islámskému terorismu dosáhlo, jak se zdá, nového rekordu, napsal v pondělí list The Moscow Times.
Americký příslušník Talibánu
3. 12. 2001
Americké jednotky v severním Afghánistánu zadržují v současnosti Johna Walkera, dvacetiletého bílého Američana, který minulý týden přežil na straně Talibánu krvavou bitvu v pevnosti u města Mazar-i-Sharif, k níž došlo poté, co se tam vzbouřili talibánští váleční zajatci. Walker byl jedním z 85 bojovníků Talibánu, kteří o víkendu vyšli ze sklepa pevnosti. Byl zraněn a v současnosti se mu dostává lékařské péče. Walker je z Washingtonu a ze středostavovského, vzdělaného prostředí. Poskytl rozhovor při čekání na odvoz do vězení týdeníku Newsweek. Levou nohu měl prostřelenou.
3. 12. 2001

Hlavní britský televizní okruh BBC 1 vysílal v neděli večer v pravidelném pořadu Panorama dokumentární film s názvem Deep Down and Dirty o tom, jak CIA podporuje terorismus po celém světě. Na výše uvedené stránce je k dispozici celý pořad ve video, v Britských listech přineseme během několika dnů kompletní český překlad. Mohlo by ho ale v nezkrácené verzi přinést české vysílání BBC. Odvážilo by se? :)

4. 12. 2001
Několikrát jsem ve svých textech v Britských listech naznačoval, že jsem ovlivněn tou filozofií, která říká, že tento svět a vše, co se v něm odehrává, není náhoda. Mé myšlení vychází z duchovní tradice jak evropské, tak budhistického východu. Patologický je v současnosti převládající konzumní materializmus, který bere všemu bytí smysl. Z tohoto úhlu pohledu mohu za událostmi v NYC vidět skutečně jakýsi "zdvižený prst Boží", jakési varování celé této civilizaci, jak jsem psal před časem v Britských listech. To ovšem neznamená, že sympatizuji s teroristy nebo že beru Americe právo se bránit. Když Talibán před časem zničil prastaré Buddhovy sochy, ptal jsem se sám sebe, kdy už konečně tuto obludu někdo svrhne. Udělaly to Spojené státy. Nejsem tedy proti útoku na Afganistán, pouze si kladu otázky. Například na koho zaútočit, pokud teroristé udeří znovu.
3. 12. 2001
"Na americkém justičním systému je nepříjemné, že je zapotřebí ho ochraňovat vždycky v těch nejnevhodnějších okamžicích. Právě v této době si Amerika velmi přeje podporovat válku proti terorismu, a je obtížné najít v sobě mnoho rozhořčení nad vojenskými tribunály, nad tajným zatýkáním osob a nad pravděpodobným špatným zacházením s přistěhovalci z Blízkého východu. Existuje silné pokušení si toho nevšímat. O to víc je důležitější, abychom pozvedli svůj hlas," napsal včera americký list New York Times a pokračoval: "Po brutálních útocích z 11. září začala Bushova vláda budovat paralelní systém trestního soudnictví, vydáváním dekretů, na něž nemají možnost většinou dohlížet Kongres ani soudy. V tomto stínovém systému může vláda zatýkat lidi a držet je ve vězení na neznámém místě po dobu neurčitou. Je to systém, který dovoluje vládě, aby odposlouchávala bez soudního povolení rozhovory mezi vězni a jejich právními zástupci, systém, v němž mohou být osoby souzeny a odsouzeny k smrti tajnými vojenskými tribunály, provozovanými podle procedurálních pravidel, která se skoro vůbec nepodobají normální vojenské spravedlnosti. Extrémní podstata těchto nových opatření a svévolný způsob, jímž jsou zaváděna, vyvolává rostoucí znepokojení mezi Republikány i Demokraty v Kongresu, stejně jako u zahraničních spojenců Ameriky. Jenže dosud byly hlasy opozice nevýrazné. Není lehké kritizovat prezidenta za války. Je to zvlášť obtížné během této války, která začala usmrcením tisíců civilistů zde doma. Avšak má-li být boj proti terorismu skutečně úspěšný, Američané musejí nyní protestovat. Nechceme, aby historie zaznamenala nynější okamžik jako onu smíšenou chvíli, kdy bylo chování naší vlády daleko horší než úspěchy našich vojsk na bojišti. Nechceme muset vzpomínat na tuto dobu jako na období, kdy se národy světa spojily v boji proti terorismu a pak se odvrátily, když se Amerika pokusila stíhat cizí státní příslušníky v tajných procesech podle nespravedlivých pravidel. (Jakpak se asi staví české úřady po 11. září k cizincům v České republice? JČ)
4. 12. 2001

Praha 27. listopadu 2001 - Jako první úspěšně prošla procesem certifikace v pilotním projektu Asociace Public Relations Agentur (APRA) agentura Donath-Burson-Marsteller (DBM). Asociací pověřený certifikátor, společnost Det Norske Veritas, prověřil v DBM standardy kvality řízení a poskytování služeb v oboru public relations podle pravidel britské asociace PRCA. Ta přijala APRA pro své členské agentury na svém červnovém generálním shromáždění za závazná. Úspěšná certifikace je od roku 2004 nezbytnou podmínkou členství v asociaci. Ze závěrečného výroku certifikátora vyplývá, že agentura DBM vyhověla podmínkám certifikace.

"Na českém trhu jde již dlouho o pověst oboru," řekl Luděk Kraus, výkonný ředitel APRA. "Certifikace má přispět k oddělení solidních agentur od těch ostatních. Poskytování PR služeb musí být pro klienty a veřejnost dostatečně transparentní a absolutně etické pro všechny," dodal. Poznatky z pilotního projektu budou zahrnuty do seznamu doporučení pro následné provádění certifikace u ostatních členských agentur APRA, která v nich má proběhnout do konce roku 2003.

Účelem certifikace je ověření deklarovaného počtu zaměstnanců a konzultantů, auditovaná průkaznost účetnictví, výše vykazovaného income fee, finančních systémů, kvality podnikatelského plánu, existence systémů pro kontrolu dodržování profesních a etických norem, systému provádění a hodnocení PR služeb včetně měření spokojenosti zákazníků. Součástí certifikace je i prověrka postupů při školení a rozvoji lidských zdrojů a využívání informačních technologií včetně osvědčení o využívání legálního software.

Kontakt:
Donath-Burson-Marsteller
Michal Donath
GSM: 0602 222 128
michal_donath@cz.bm.com

4. 12. 2001

Jak si počíná agentura Donath-Burson-Marsteller ve skutečnosti

Abychom přiblížili, jak si počínala agentura Donath-Burson-Marsteller v případě sporu o těžbu zlata v okolí Kašperských Hor, republikujeme dva roky starý článek, který původně vyšel v časopise Sedmá generace.
4. 12. 2001
Minulý týden byla do redakcí rozeslána tisková zpráva Public Relations agentury Donath-Burson-Marsteller dávající na vědomost, že agentura jako první prošla certifikací kvality prováděnou v rámci profesního sdružení PR agentur. Tato certifikace údajně osvědčuje mimo jiné dodržování etických norem ve své činnosti. Donath-Burson-Marsteller cituje reprezentanta asociace PR průmyslu, že "poskytování PR služeb musí být... absolutně etické pro všechny", ve své prezentaci zdůrazňuje, že je signatářem tzv. Římské charty ICCA - závazku dodržování etických principů v PR byznysu.
Sebastiano Salgado
4. 12. 2001
Exodus je úspěšné představení s kulisami, protagonisty a diváky, kteří vzrušeně aplaudují. Režisérova cesta je hvězdná, neboť patří mezi establischment globální kultury, v níž je adorován a uctíván. Mnohé cesty těch, které fotografuje, končí ale v nedohlednu. "Už jsi viděl tu výstavu fotek?", zeptala se mě sestřenice a já jsem si uvědomil, že jsem TAM ještě nebyl. TAM bylo totiž v Mánesu a TAM probíhala před časem výstava fotografií Sebastiana Salgada pod názvem Exodus. Bylo mi divné, že sestřenice která normálně nejeví zájem o nic, mě upomíná na kulturní akci, a tak jsem tam koncem října šel. Když jsem vstoupil do Mánesa, nevěděl jsem zda bdím, či sním. Dav lidí uprostřed horního sálu kde nebylo k hnutí a zástup lidí u pokladny v době, kdy jiné galerie zejí prázdnotou a kdy se při jiných výstavách člověk v sále cítí opuštěný.
3. 12. 2001
Přínášíme stručný úryvek ze včerejšího pořadu domácí britské rozhlasové stanice BBC "Svět tento víkend" o atentátech v Izraeli a srovnáváme jej s komentářem Petra Pravdy v dnešní MFD. Ten - stejně jako zpravodajství tohoto listu na toto téma - dokazuje, že ani po dvanácti letech od pádu komunismu nejsou mnozí čeští novináři opustit komunistický princip jediné pravdy: "To, co je pravda, a co budeme ze zbabělosti a úslužnosti šířit jako propagandu, je to, co si myslíme, že vyhovuje mocným." To je názor komentátora MFD, který se nepokrytě staví na jednu stranu konfliktu a argumentuje: zadupejme druhou stranu do země. Názor a motivace druhé strany MFD absolutně nezajímá. Že se takhle konflikty neřeší? To je ale pro MFD přece vedlejší: ta tady není od toho, aby lidem ukazovala, že realita je složitá a mnohostranná, ani od toho, aby bourala stereotypy a pomáhala šířit toleranci a řešit konflikty: MFD přece je tady od toho, aby podlézala mocným. Srovnejte přístup rozhlasu BBC, který se v tomto konfliktu nestaví na žádnou stranu - moderátor během informačního bloku prezentuje všem interviewovaným stranám kritické otázky a zachovává od problému nezávislý odstup. Něco, co MFD nezná, ta šíří bigotní, černobílé vidění - jí je jedno, zda bude či nebude konflikt vyřešen: její redaktoři se vždycky budou uchylovat úslužně pod křídla těch, které budou považovat za mocné, a těm budou podlézat. Absolutní karikatura novinářské práce. Hnus. (JČ)
Josef Nejedlý, úředník, který zatajuje informace
27. 11. 2001

Pro jednání s českými úřady typický dopis, jehož obsah lze nejlépe charakterizovat větou "Trhni si nohou, občane!", přišel tentokrát z Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Josef Nejedlý (na snímku) nám v něm sděluje, že nám ÚOOÚ neposkytne text žaloby Českého statistického úřadu. S přemýšlením si arogantní úředník nedal práci a vzal prostě první paragraf, který v zákoně č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím našel: dokument se prý netýká činnosti jeho úřadu, ačkoli právě k jeho rozhodnutí se žaloba vztahuje...

Proti rozhodnutí jsme se ihned odvolali a po uplynutí patnáctidenní lhůty podáme na ÚOOÚ správní žalobu.

21. 1. 2002
Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
4. 12. 2001 O čem MFD nepíše: Ve Spojených státech vzniká odpor proti neústavním protiteroristickým opatřením Bushovy vlády   
4. 12. 2001 Jak si poradíme s technologickou civilizací? Eugen  Haičman
4. 12. 2001 Sebastiano Salgado, obchodník s bolestí Jan  Paul
4. 12. 2001 Boj proti terorismu jako záminka upevňování moci Jiří  Jírovec
4. 12. 2001 Nad tiskovou zprávou PR agentury Donath-Burson-Marsteller Helena  Svatošová
3. 12. 2001 O roli BBC a sdělovacích prostředků v demokracii obecně Jan  Čulík
3. 12. 2001 Pevnost peklo   
3. 12. 2001 Američané připravují útok proti Iráku   
1. 12. 2001 BIS en rose: Reflexe formou PR Tomáš  Pecina
1. 12. 2001 K masakru v afghánské pevnosti vedla série vážných chyb   

O českých tajných službách RSS 2.0      Historie >
1. 12. 2001 BIS en rose: Reflexe formou PR Tomáš  Pecina
29. 11. 2001 Spy university: Historie tajných služeb v podání amatérského čtenáře detektivek - díl 2. Štěpán  Kotrba
23. 11. 2001 Spy university: Historie tajných služeb v podání amatérského čtenáře detektivek - díl 1. Štěpán  Kotrba
18. 11. 2001 BIS slibuje: nástupní plat 15 tisíc a "dobrou partu" Tomáš  Pecina
13. 11. 2001 Spy School: Czech spies run recruitment courses at Prague's Charles University Jan  Čulík
12. 11. 2001 Přijdeme ve čtvrtek na "seminář" BIS na Karlově univerzitě zas Štěpán  Kotrba
12. 11. 2001 BIS získala přístup k datům ze sčítání lidu Tomáš  Pecina
9. 11. 2001 Britské listy vyloučeny ze semináře BIS Tomáš  Pecina
9. 11. 2001 Kritika semináře BIS je útokem na akademickou svobodu Tomáš  Kovařík
9. 11. 2001 BIS: Jiný příběh Tomáš  Pecina

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
4. 12. 2001 Boj proti terorismu jako záminka upevňování moci Jiří  Jírovec
3. 12. 2001 Mezi bojovníky z Talibánu byl dvacetiletý Američan   
3. 12. 2001 Deformovaná justice: Válka a americká ústava   
3. 12. 2001 My Lai v Afghánistánu   
3. 12. 2001 Lidská práva: v USA znovu zavřeli člověka, jehož shledal soud nevinným   
3. 12. 2001 Američané připravují útok proti Iráku   
1. 12. 2001 Postavení žen v Afghánistánu je strašlivé   
1. 12. 2001 K masakru v afghánské pevnosti vedla série vážných chyb   
1. 12. 2001 Amnesty International odsoudila britskou vládu, že odmítla vyšetřit masakr v pevnosti   
30. 11. 2001 Jak naši afghánští spojenci aplikovali Ženevskou konvenci