3. 12. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
3. 12. 2001

Lidská práva: v USA znovu zavřeli člověka, jehož shledal soud nevinným

Mohlo by se to stát ve Spojených státech? Na základě tajných důkazů obvinila americká vláda jednoho cizince ze styků s teroristy a věznila ho tři roky. Pak s ním byl uspořádán řádný soudní proces, v jehož rámci soudce toto obvinění z terorismu odmítl. Vzheldem k tomu, že v této věci neexistovaly žádné důkazy, vězně propustil. O rok později americká vláda tohoto muže nyní znovu zatkla. Zadržuje ho na samotce a jako důvod jeho nového uvěznění uvádí ty skutečnosti, které soudce odmítl jako nepravdivé. Toto se právě stalo ve Spojených státech, v době, kdy je tam generálním prokurátorem John Ashcroft, napsal v sobotu list New York Times. List z toho dovozuje, že nelze generálnímu prokurátoru Ashcroftovi ani prezidentu Bushovi důvěřovat.

Mazen Al-Najjar přicestoval v roce 1984 do Spojených států jako postgraduální student a začal tam vyučovat na univerzitě. Americká imigrační služba proti němu zasáhla a rozhodla se ho deportovat za to, že v Americe zůstal déle, než mu dovolovalo vízum. Požádala imigračního soudce, R. Kevina McHugha, aby Al-Najjara uvěznil. Vládní právníci argumentovali, že z tajných důkazů vyplývá, že Al-Najjar sbíral peníze pro teroristickou organizaci, Palestinian Islamic Jihad. V červnu 1997 vydal soudce McHugh příkaz, aby byl Al-Najjar uvězněn.

Al-Najjarovi právníci protestovali u federálního soudu, že proti Al-Najjarovi byly použity tajné důkazy. Soud rozhodl, že mu musí být předloženo alespoň tolik důkazů, aby na ně mohl realistickým způsobem reagovat.

Soudce McHugh znovu otevřel tento případ u svého imigračního soudu. Během procesu, který trval čtrnáct dní, přiznal hlavní svědek od americké vlády, činitel imigrační služby, že neexistují žádné důkazy, že by Al-Najjar přispíval teroristické organizaci anebo že by kdy podporoval terorismus. Na konci procesu dospěl soudce McHugh k názoru, že "neexistují bona fide důvody, proč by měl být považován pan Al-Najjar za hrozbu americké státní bezpečnosti."

Soudce McHug, bývalý člen americké armády, napsal šestapadesátistránkové rozhodnutí, které zjevně byl z právního hlediska nesmírně přesvědčivé. Odvolací rada pro imigrační případy odmítla vládní odvolání. A generální prokurátorka Janet Reno, která měla právo zasáhnout, to odmítla učinit. Před rokem byl pan Al-Najjar propuštěn a vrátil se k manželce a třem dcerám.

Minulou sobotu zatkli američtí imigrační úředníci Al-Najjaara znovu. Americké ministerstvo spravedlnosti vydalo triumfální tiskové prohlášení, že prý tento případ "podtrhuje, jak intenzivně zasahuje naše ministerstvo proti terorismu tím, že využívá všechny právní prostředky, které jsou mu k dispozici." Ministerstvo uvedlo, že pan Al-Najjar "má kontakty s teroristickými organizacemi".

Tento závěrečný výrok byl v přímém rozporu se zjištěními soudce McHuga, k nimž soudce dospěl během plnoprávného soudního procesu. A ministerstvo spravedlnosti nyní už netrvrdilo, že se spoléhá na "utajované informace". Uvedlo, že znovuzatčení al-Najjara "není založeno na utajovaných informacích".

Zdá se šokující, že americké ministerstvo spravedlnosti tvrdí o něčem, o čem zjistil soudce, že to není pravda, že je to fakt. Celé tiskové prohlášení působí nikoliv jako právní dokument, ale jako politická propaganda. Toto není ministerstvo plné uznávaných právníků, jaké jsme znali po mnoho let.

Nejenže je pan Al-Najjar zpět ve vězení, ale je tam s ním zacházeno s výjimečnou přísností, ano, s krutostí. Je zadržován na samotce po 23 hodin denně. Nesmí telefonovat a nesmí se stýkat s příslušníky své rodiny. Smí ho pouze navštěvovat jeho právní zástupce.

Protože je pan Al-Najjar bez státního občanství a žádná země ho nepřijme, pravděpodobně nemůže být ze Spojených států deportován. Takže jestliže rozhodne ministerstvo spravedlnosti, že je pan Al-Najjar bezpečnostním rizikem - navzdory tomu, co v této věci rozhodl soudce - je možné, že pan Al-Najjar stráví zbytek svého života ve vězení.

Proč využívá generální prokurátor Ashcroft svého úřadu k tomu, aby tohoto muže potrestal tak přísně? V době, kdy se většina lidí v Americe obává Arabů a muslimů, je pan Al-Najjar užitečným cílem - je to palestinský muslim. Obecněji řečeno, generální prokurátor Ashcroft si osobuje právo uvrhovat do vězení lidi bez amerického občanství i v tom případě, kdy nařídí imigrační soudci, aby byli propuštěni.

Je také možné, že Ashcroft chce využít tento případ, aby si vytvořil pravomoc používat tajných důkazů proti lidem, kteří nemají americké občanství. Tuto praxi v podstatě ministerstvo spravedlnosti opustilo poté, co ji několik soudců kritizovalo a více než 100 poslanců podpořilo zákon, který ji zakazuje.

Při zavádění všech extrémních opatření, které vláda v minulých dnech přijala - zatkla stovky lidí, nařídila výslechy tisíců lidí, vytvořila vojenské tribunály - ujistili Ashcroft a Bush zemi, že budou tato opatření realizovat opatrně, aby nenarušovali občanská práva. Jejich mottem je: "Důvěřujte nám."

Případ pana Al-Najjara ukazuje, že neexistují žádné důvody, proč bychom jim měli věřit.

                 
Obsah vydání       3. 12. 2001
1. 12. 2001 K masakru v afghánské pevnosti vedla série vážných chyb
3. 12. 2001 Pevnost peklo
3. 12. 2001 BBC o tom, jak CIA podporuje po světě terorismus
3. 12. 2001 Mezi bojovníky z Talibánu byl dvacetiletý Američan
3. 12. 2001 Američané připravují útok proti Iráku
3. 12. 2001 My Lai v Afghánistánu
3. 12. 2001 Deformovaná justice: Válka a americká ústava
3. 12. 2001 Lidská práva: v USA znovu zavřeli člověka, jehož shledal soud nevinným
3. 12. 2001 Policie smí v ČR číst lidem e-maily, provideři se chlubí spoluprací s policií Jiří  Mašek
1. 12. 2001 BIS en rose: Reflexe formou PR Tomáš  Pecina
3. 12. 2001 Vlna atentátů v Izraeli a BBC kontra MFD: objektivita kontra lichocení mocným
1. 12. 2001 Postavení žen v Afghánistánu je strašlivé
1. 12. 2001 Podařilo se v Bosně a v Kosovu dát větší politickou moc ženám?
3. 12. 2001 Antifašistická demonstrace v Praze Štěpán  Kotrba
2. 12. 2001 Je skutečné nutné definovat lidi etnicky? Jan  Čulík, Vladimír  Bernard
3. 12. 2001 Vachalovskému a Bokovi dávám v mnohém za pravdu
27. 11. 2001 ÚOOÚ ignoruje zákon o svobodném přístupu k informacím Tomáš  Pecina
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů
3. 12. 2001 O roli BBC a sdělovacích prostředků v demokracii obecně Jan  Čulík

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
3. 12. 2001 Mezi bojovníky z Talibánu byl dvacetiletý Američan   
3. 12. 2001 Deformovaná justice: Válka a americká ústava   
3. 12. 2001 My Lai v Afghánistánu   
3. 12. 2001 Lidská práva: v USA znovu zavřeli člověka, jehož shledal soud nevinným   
3. 12. 2001 Američané připravují útok proti Iráku   
1. 12. 2001 Postavení žen v Afghánistánu je strašlivé   
1. 12. 2001 K masakru v afghánské pevnosti vedla série vážných chyb   
1. 12. 2001 Amnesty International odsoudila britskou vládu, že odmítla vyšetřit masakr v pevnosti   
30. 11. 2001 Jak naši afghánští spojenci aplikovali Ženevskou konvenci   
30. 11. 2001 Kdyby se do toho CIA byla bývala nemontovala... Ahmed  Bouzid
30. 11. 2001 Pevnost Qala-i-Jhangi: Pro toto barbarství není omluvy   
29. 11. 2001 Někteří Talibánci "přežili masakr v pevnosti"   
29. 11. 2001 Robert Fisk: Nyní jsme váleční zločinci   
29. 11. 2001 Británie a USA pod tlakem, aby vysvětlily afghánský masakr   
29. 11. 2001 Předseda amerického Helsinského výboru: Náboženská svoboda se stala obětí války