3. 12. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
3. 12. 2001

Vlna atentátů v Izraeli a BBC kontra MFD: objektivita kontra lichocení mocným

Přínášíme stručný úryvek ze včerejšího pořadu domácí britské rozhlasové stanice BBC "Svět tento víkend" o atentátech v Izraeli a srovnáváme jej s komentářem Petra Pravdy v dnešní MFD. Ten - stejně jako zpravodajství tohoto listu na toto téma - dokazuje, že ani po dvanácti letech od pádu komunismu nejsou mnozí čeští novináři opustit komunistický princip jediné pravdy: "To, co je pravda, a co budeme ze zbabělosti a úslužnosti šířit jako propagandu, je to, co si myslíme, že vyhovuje mocným." To je názor komentátora MFD, který se nepokrytě staví na jednu stranu konfliktu a argumentuje: zadupejme druhou stranu do země. Názor a motivace druhé strany MFD absolutně nezajímá. Že se takhle konflikty neřeší? To je ale pro MFD přece vedlejší: ta tady není od toho, aby lidem ukazovala, že realita je složitá a mnohostranná, ani od toho, aby bourala stereotypy a pomáhala šířit toleranci a řešit konflikty: MFD přece je tady od toho, aby podlézala mocným. Srovnejte přístup rozhlasu BBC, který se v tomto konfliktu nestaví na žádnou stranu - moderátor během informačního bloku prezentuje všem interviewovaným stranám kritické otázky a zachovává od problému nezávislý odstup. Něco, co MFD nezná, ta šíří bigotní, černobílé vidění - jí je jedno, zda bude či nebude konflikt vyřešen: její redaktoři se vždycky budou uchylovat úslužně pod křídla těch, které budou považovat za mocné, a těm budou podlézat. Absolutní karikatura novinářské práce. Hnus. (JČ)

Ukázka z pořadu rozhlasu BBC Svět tento víkend, který se vysílal v neděli 2. 12. ve 13 hodin.

Hlasatel: V neděli došlo v Izraeli k dalšímu násilí. Nejméně patnáct lidí zahynulo a další byli zraněni při výbuchu v autobusu v městě Haifa na severu Izraele. K atentátu došlo pouhých 12 hodin po několika útocích v Jeruzalémě, v nichž zahynulo 10 osob a dva sebevražední útočníci. Simon Wilson informuje z Jeruzaléma.

Reportér: K nejnovějšímu útoku došlo kolem poledne na předměstí přístavního města Haifa. Svědkové líčili, jak autobus vyzvedla síla exploze do vzduchu. Autobus spadl na další vozidla v oblasti a způsobil další smrt a zranění osobám uvnitř těchto vozidel. Byl poškozen i druhý autobus. Policie podezřívá, že útok způsobil sebevražedný atentátník. Při jiném incidentu bylo zraněno šest osob, poté, co v jordánském údolí vybuchla bomba na okraji silnice, když tudy projížděl autobus. Zprávy o nejnovějším atentátu přicházejí asi 12 hodin po dvojitém atentátu v Jeruzalémě, v němž zahynulo kromě atentátníků 10 mladých Izraelců.

Svědek: "Autobus je naprosto rozdrcen. Lidé leží na okraji silnice, zranění i mrtví, kolem autobuse a v autobuse."

Moderátor: To byl popis scény po atentátu v Haifě před několika okamžiky. Jestliže se očekávalo, že teroristé a jejich ochránci se měli zaleknout toho, co se děje Osamu bin Ladenovi a Taibánu, Palestince zjevně o tom nikdo neinformoval. Zintenzivněná série atentátů, k nimž došlo v Jeruzalémě a v Haifě, znovu ohrozila naděje na vyjednávání o míru na Blízkém východě. A přitom tento mírový proces byl považován za klíčovou součást širšího boje proti terorismu. Nejprve z Londýna, naše reportérka Terry Stiastny informuje o událostech z několika posledních hodin.

Reportérka: (záběry z izraelské televize) Izraelská televizní reportérka popsala scénu v Haifě: sanitky, zranění lidé, dílo dalšího sebevražedného atentátníka. Bylo to pouhých 12 hodin od útoků v Jeruzalémě. Pozdě v sobotu večer se vyhodili do povětří dva atentátníci v nákupním středisku, plném lidí. A když dorazila policie a sanitky, vybuchla druhá bomba. Většina usmrcených lidí byla mladá: v oblasti bylo mnoho teenagerů, kteří trávili večer v místní kavárně.

(...)

Moderátor: Jaká bude reakce Izraele, vzhledem k tomu, že jistě k reakci dojde. Ale na koho bude zaměřená a k jakému cíli? A bude to efektivnější odstrašení než v minulosti, anebo to jen, jak to někteří pozorovatelé vidí, jen situaci ještě zhorší? Hovořil jsem s izraelskou ministryní bez portfeje Sipi Livni, když zrovna vyšla ze zasedání vlády v Jeruzalémě. Jásir Arafat atentáty odsoudil. Zeptal jsem se jí, zda to stačí.

Ministryně: Nedělají nic. Jen hovoří o tom, že je potřeba zabránit terorismu, ale nedělá nic. Je schopen ty lidi zatknout a zabránit těmto hrůzným útokům na izraelské civilisty v našich městech.

Moderátor: Avšak je skutečně schopen to udělat? Nemá absolutní kontrolu nad jednotkami, jimž údajně velí, lidem, jako je Hamas, Islamic Jihad. Na ty lidi přece nemá vliv. Nebo ano?

Ministryně: Arafat má pravomoci a bude jednat pod tlakem. Jestliže mezinárodní společenství vyvine na něho tlak a řekne jasně, pane předsedo, je to vaše odpovědnost, zabraňte terorismu, může tomu zabránit. Protože pokud nemůže, tak v jaké vlastně je vyjednávací pozici? Jestliže nemůže zajistit v regionu ani týden bez terorismu, jakéhoto státu chce být šéfem? On si musí rozhodnout, jestli chce zabránit teroru. Jestliže není schopen tomu zabránit, není partnerem pro mírová jednání.

Moderátor: Pokaždé, když dojde k takovémuto atentátu, Izrael reaguje vojenskou odvetou, ve snaze zabránit dalším takovým útokům, a to nefunguje. Atentáty pokračují. Je tedy něco chybného na vaší reakci, když není efektivní?

Ministryně: Nemůžeme stoprocentně ovládnout situaci a nemůžeme zabránit teroristům, aby se dostali do našich měst. Izraelská armáda zatýká některé teroristy, kteří byli na cestě do Izraele, ale zabránit tomu nemůžeme. Svět nyní ví, že musí bojovat proti terorismu. Ve všech dohodách, podepsaných mezi Izraelem a Palestinskou správou je uvedeno, že musejí zatýkat teroristy. Víme, jak se jmenují, kde bydlí. On je schopen to udělat. Je nyní nutné, aby mezinárodní společenství zatelefonovalo Arafatovi a řeklo mu, bojujte proti terorismu, chcete-li být součástí svobodného světa, který bojuje proti terorismu.

Moderátor: To byla členka izraelské vlády. Členové Palestinské správy jsou nyní uprostřed mimořádných jednání, ale krátce před tímto jednáním a předtím, než přišla zpráva o útoku v Haifě, odmítl vysoký palestinský vyjednavač Said Ericat izraelské pokusy obviňovat předsedu Arafata z těchto útoků:

Palestinský vyjednavač: Prezident Arafat vydal prohlášení, odsuzující tyto útoky. Upřímně řečeno, nemůžeme přijmout obviňování ze strany Izraele. Potřebujeme, aby Izraelci se k nám okamžitě připojili, zejména, dokud je tady americký generál Zini, u vyjednavacího stolu.

Moderátor: Mohou Evropané mít v této situaci vůbec nějaký vliv, zejména, když narovnání na Blízkém východě bylo považováno za klíčovou součást širší války proti terorismu. Kde je nyní tato strategie. Na lince máme nyní náměstka britského ministra zahraničí Bena Bradshawa. Pane Bradshawe, izraelská ministryně argumentuje, že mezinárodní společenství a evropské mocnosti musejí vyvinout tlak na Jásira Arafata, že je to jeho odpovědnost. Uděláte to a můžete to udělat?

Britský náměstek ministra zahraničí: Děláme to vždycky. Toto byly odporné, chladnokrevné vraždy a byly úmyslně načasovány tak, aby to vykolejilo nejnovější diplomatické iniciativy. Naše sympatie jsou na straně obětí, jejich rodinných příslušníků a celého Izraele. Budeme i nadále vyvíjet tlak, na prezidenta Arafata, ale jak jste naznačil svými otázkami, je nerealistické očekávat, že bude Arafat schopen zabránit všem sebevražedným bombovým atentátům od palestinských organizací, odmítajících narovnání, které nepřijímají jeho autoritu a nemají zájem o mír či o dialog s Izraelem.

Moderátor: Avšak problém je, jak nám vysvětlila izraelská ministryně, že Jásir Arafat lomí rukama a vyjadřuje své politování, ale on je přece šéfem palestinského státu, musí přece v něm udržovat pořádek, ne?

Náměstek: No, měl by dělat víc a může dělat víc, my na něho vyvíjíme tlak neustále, nabízíme praktickou podporu Izraelcům i Palestincům, aby se tento proces pohnul kupředu. Ale jestliže budete vyžadovat sedm dní bez útoků, než zahájíte politický dialog, poskytujete tím nad jednáním veto mužům a ženám násilí. A my víme z vlastní zkušenosti ze Severního Irska, že když dovolíte, aby pokračovalo politiké vakuum, hrajete přímo do rukou těch lidí, kteří odmítají dohodu a nechtějí mír.

Moderátor: Palestinský vyjednavač taky chce okamžitý návrat k vyjednavacímu stolu. Jenže z hlediska Izraele tím legitimujete Arafata.

Náměstek: Nic by nemohlo legitimovat takto odporné, chladnokrevné, vražedné útoky, jakých jsme byli za posledních 24 hodin svědky. Chápeme a určitě všichni vaši posluchači chápou hněv a zuřivost, které musejí obyčejní Izraelci pociťovat. Avšak máme-li rozbít tento cyklus násilí, dříve nebo později budou se muset obě strany vrátit k vyjednacímu stolu. Obě strany nakonec chtějí mír. Nakonec budou Palestinci a Izraelci muset žít v míru a někdo bude muset zahájit iniciativu a zastavit tento cyklus násilí.

Moderátor: Po 11. září byl Blízký východ identifikován jako zdroj většiny frustrace a hněvu, který vyvolal útoky z 11. září. Ale dohoda je nyní vzdálenější než kdykoliv předtím, ne?

Náměstek: Jistěže události posledních 24 hodin jsou velmi vážným krokem zpět. Ale poučujeme se z historie, že když dojde k takovýmto útokům, jako když se snažila Skutečná IRA zlikvidovat irský mírový proces tím, že zavraždila chladnokrevně obdobný počet nevinných civilistů, nezačali jsme střílet raketami na domy podezřelých osob. Zdvojnásobili jsme své úsilí o vyjednávání v mírovém procesu. To je nakonec nejlepší způsob, jak porazit teroristy, ty organizace na Blízkém východě, které chtějí připravit obyčejné Izraelce, obyčejné Palestince, od naděje mírového spolužití.


Mladá fronta Dnes: Palestinci a Talibán

Izraelem otrasly nove teroristicke utoky. Nekdo by mohl rici, nic noveho pod sluncem. Izrael provazi terorismus od jeho vzniku a jen za poslednich deset let zahynuly pri sebevrazednych atentatech stovky nevinnych lidi.

Presto je vikendove inferno z Jeruzalema a Haify v necem jine nez ta predchozi. Proc? Odpoved je prosta.

Vsem se nyni pri pohledu na roztrhana tela mladych Izraelcu, kteri se prisli bavit do stredu Jeruzalema, vybavi padajici veze Svetoveho obchodniho centra v New Yorku.

Je to tak, od zarijovych utoku na Spojene staty se svet bude divat jinak i na sebevrazedne besneni v Izraeli.

Na ciny militantnich Palestincu se uz nebude pohlizet jen jako na odporne a pritom nevyhnutelne regionalni specifikum izraelsko-palestinskeho konfliktu, ktere se tyka pouze teto oblasti, ale jako na neco, co se tyka nas vsech.

Jestlize USA vedou valecnou operaci proti teroristum a tem, kdo je ukryvaji v Afghanistanu, dostava i boj proti teroru v Izraeli jinou dimenzi.

Obe tu ma mnoho paralel.

Berme to tak, ze vikendove atentaty jsou jakymsi pokracovanim atentatu zarijovych.

Udalosti v USA i v Izraeli jsou si totiz v mnohem podobne. Nejde ani v nejmensim o regulerni boj.

Sebevrazedni utocnici vedou uder bez jakehokoli varovani a slitovani, tam, kde je nejvetsi koncentrace civilistu.

Je to ta nejbrutalnejsi a nejodpudivejsi forma projevu nepratelstvi. Toto neni jen utok na Izrael, ale na lidskou civilizaci a na lidske hodnoty. Nema to zadne ospravedlneni.

Je to prekerni situace pro Izrael, ktery musi vymyslet, jak si s tim poradit a pritom zachovat chladnou hlavu, ale hlavne pro palestinskou samospravu Jasira Arafata. Z jejiho uzemi byly udery vedeny.

Pokud v pristich dnech a tydnech zasadne nezmeni pristup, neprokaze, ze ucinila dost, aby zastavila teroristy z militantnich islamskych organizaci, rozbila jejich sit a vedla je k trestni odpovednosti, pak bude riskovat, ze nakonec skonci na stejne platforme jako nyni Taliban, ktery v Afghanistanu trpel Usamu bin Ladina.

PETR PRAVDA

                 
Obsah vydání       3. 12. 2001
1. 12. 2001 K masakru v afghánské pevnosti vedla série vážných chyb
3. 12. 2001 Pevnost peklo
3. 12. 2001 BBC o tom, jak CIA podporuje po světě terorismus
3. 12. 2001 Mezi bojovníky z Talibánu byl dvacetiletý Američan
3. 12. 2001 Američané připravují útok proti Iráku
3. 12. 2001 My Lai v Afghánistánu
3. 12. 2001 Deformovaná justice: Válka a americká ústava
3. 12. 2001 Lidská práva: v USA znovu zavřeli člověka, jehož shledal soud nevinným
3. 12. 2001 Policie smí v ČR číst lidem e-maily, provideři se chlubí spoluprací s policií Jiří  Mašek
1. 12. 2001 BIS en rose: Reflexe formou PR Tomáš  Pecina
3. 12. 2001 Vlna atentátů v Izraeli a BBC kontra MFD: objektivita kontra lichocení mocným
1. 12. 2001 Postavení žen v Afghánistánu je strašlivé
1. 12. 2001 Podařilo se v Bosně a v Kosovu dát větší politickou moc ženám?
3. 12. 2001 Antifašistická demonstrace v Praze Štěpán  Kotrba
2. 12. 2001 Je skutečné nutné definovat lidi etnicky? Jan  Čulík, Vladimír  Bernard
3. 12. 2001 Vachalovskému a Bokovi dávám v mnohém za pravdu
27. 11. 2001 ÚOOÚ ignoruje zákon o svobodném přístupu k informacím Tomáš  Pecina
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů
3. 12. 2001 O roli BBC a sdělovacích prostředků v demokracii obecně Jan  Čulík