29. 5. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
29. 5. 2003

Nešetřený případ smrti na policejní stanici: oprávněná mezinárodní kritika

Mezinárodní organizace na ochranu lidských práv, Amnesty International, ve svojí každoroční zprávě o stavu lidských práv ve světě kritizuje Českou republiku za netransparentní způsob vyšetřování trestných činů policistů. Amnesty ve své zprávě, kterou představila včera (28. 5.) v Londýně, výslovně upozorňuje na způsob šetření případu smrti romského občana pana Vladimíra Pechy, kterým se zabývá Liga lidských práv již déle než 10 měsíců.

Tisková zpráva Ligy lidských práv

Případ se ani v tomto roce nedočkal řádného šetření. Pan Pecha přišel o život poté, co měl náhle proskočit 19. června 2002 oknem policejní služebny na policejní stanici Malátova v Brně - Králově Poli. Liga lidských práv v tomto případě od počátku zastupuje jeho družku, která na počátku roku 2003 porodila dítě zesnulého. Poté, co byla státní zástupkyně nucena uznat několik zásadních námitek zástupce poškozené po odložení případu Inspekcí ministra vnitra již v srpnu minulého roku, šetření se ani poté neposunulo dál. Inspekce tak v březnu po vyžádání jednoho znaleckého posudku, který nesměřoval k průběhu celé situace, opětně případ odložila a to již s přímým souhlasem státní zástupkyně. Orgánům, které mají smrt osoby na místě, kde za ní mají státní orgány zvýšenou zodpovědnost, pečlivě šetřit, zjevně ani po deseti měsících od nešťastné události nevadí nejasnosti v naprosto základních skutečnostech.

Zástupci romské menšiny prakticky nepáchají sebevraždy. Je s podivem, že pokud k nim dojde, tak za nejasných okolností na policejních stanicích, jak o tom svědčí případy z posledních deseti let z ČR i z dalších států střední Evropy.

Liga lidských práv v těchto dnech podává další stížnost na nečinnost vyšetřovacích orgánů, které stále nehodlají tento závažný případ náležitě šetřit. Celá kauza bude předložena též Výboru pro odstranění všech forem rasové diskriminace při OSN, který bude posuzovat diskriminaci Romů v ČR 7. a 8. srpna tohoto roku v Ženevě. Zástupci Ligy byli tímto Výborem osobně vyzváni, aby předložili vlastní zprávu o dodržování Úmluvy o odstranění všech forem rasové diskriminace v ČR.

Co právníci Ligy lidských práv konkrétně vytýkají vyšetřovacím orgánům:

  • Vyšetřovacím orgánům nevadí základní rozpor v šetření. Totiž skutečnost, že policista, který měl zesnulého vést ve chvíli, kdy měl najednou sám od sebe skočit z okna, měl být podle protokolu u výslechu ženy, která byla na stanici kvůli krádeži věcí z jejího domku. Tato osoba navíc dvěma novinářům v březnu tohoto roku vypověděla, že v době uvedené v protokolu na stanici již nebyla. Z toho plyne, že buď policisté nehovořili pravdu a chtěli vytvořit kolegovi alibi nebo je protokol o jejím výslechu, podepsaný těmito dvěma policisty, falešný.
  • Vyšetřovací orgány řádně nevyslechly žádnou z osob, která se na stanici nacházela. Bez dalšího zapsaly výpovědi tří policistů a jedné policistky. Ostaní policisté přítomni na stanici ani nemuseli k výslechu, pouze odeslali nestandardní protokoly vesměs o dvou odstavích ze své stanice, kde uvádí, že se nic nepřípadného nestalo.
  • Nikdo také nezjišťoval závažnou skutečnost, že se v celém šetření nedozvídáme nic o ošacení zesnulého, které mohlo zanechat mnoho důležitých stop a poškození po jeho pádu z okna. Vzhledem k tomu je zřejmě nutno usuzovat na to, že zesnulý šel ze záchodu na policejní výslech nahý. Nikdo z vyšetřujících k této závažné skutečnosti nepoložil jedinou otázku.
  • Vyšetřující totiž během všech výslechů nepoložili jedinou doplňující otázku! Jen bez dalšího zapsali výpovědi policistů.
  • Dokonce nebyla ani uskutečněna nutná rekonstrukce celého činu, která by měla dále objasnit pohyb a jednání policistů a zesnulého na místě činu.
  • Vyšetřovací orgány v čele s Okresním státním zastupitelstvím Brno - venkov se zjevně nechtějí zabývat trestním oznámením z 21. 3. března tohoto roku, které upozorňuje na podezření z trestného činu účasti na sebevraždě i trestného činu křivé výpovědi ze strany policistů a také na všechna závažná pochybení policistů Inspekce ministra vnitra a státní zástupkyně Andrei Ulvrové v předchozích šetřeních. Navíc porušují bezskrupulózně trestní řád, protože poškozené neinformovali na jejich žádost o vyřizování trestního oznámení.
  •                  
    Obsah vydání       29. 5. 2003
    29. 5. 2003 Nešetřený případ smrti na policejní stanici: oprávněná mezinárodní kritika
    28. 5. 2003 Amnesty International kritizuje českou vládu a smrt Roma v Brně
    29. 5. 2003 Íránský básník si zašil rty, oči a uši
    28. 5. 2003 Amnesty International: Utrpení, o něž se nikdo nezajímá
    29. 5. 2003 První kruh pekla: o vzdělaných lidech, kteří "nerozliší Strausse" Jan  Čulík
    29. 5. 2003 Rumsfeld: "Zbraně hromadného ničení budou nalezeny, pokud tam ještě jsou..."
    29. 5. 2003 Robin Cook: Saddám žádné zbraně neměl. Této válce jsme se mohli vyhnout
    29. 5. 2003 Američané jsou přesvědčeni, že Írán skrývá šéfy al Kajdy
    29. 5. 2003 George Orwell o válce: české vydání jeho klasického díla Jiří  Lněnička
    28. 5. 2003 Fleet Sheet: Chce se Cyril Svoboda stát komisařem EU, a proto útočí na Kavana? Jan  Čulík
    28. 5. 2003 Neodolatelné kouzlo závisti Zdeněk  Jemelík
    29. 5. 2003 Al Džazíra propustila svého ředitele
    28. 5. 2003 Jak být zahraničním reportérem v diktaturách
    29. 5. 2003 BSE: Nielen krava, ale aj ovce môže byť šialená... Peter  Greguš
    29. 5. 2003 Klikaté cesty Štěpána Kotrby aneb bezbarvý novinářský exhibicionismus Zdeněk  Doleček
    28. 5. 2003 K případu Lumíra Šimečky, "vzdorného brněnského antikomunisty"
    28. 5. 2003 Je vstup ČR do EU jistý? Michaela  Škardová
    28. 5. 2003 Akí a v akej Európe Martin  Muránsky
    28. 5. 2003 Rusko a USA sa po vojne v Iraku opäť opatrne zbližujú Viktor  Kovaľov
    28. 5. 2003 Pád Ameriky: Rozhovor s Emmanuelem Toddem
    28. 5. 2003 Prozatímní vláda v Iráku
    27. 5. 2003 Jak spolu bojují Pentagon a americké ministerstvo zahraničí
    28. 5. 2003 Letní dialog mezi vědou a uměním na Hluboké
    25. 5. 2003 Dobrou zprávu já přináším vám Dominik Joe Pantůček
    26. 5. 2003 Chcete mít obsah BL na své stránce?
    2. 5. 2003 Hospodaření OSBL za duben 2003
    18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech