29. 1. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
29. 1. 2002

Jak dva mladíci, posedlí fotbalem, skončili v řetězech v táboře "X" na Kubě

Jako adolescenti rebelovali dva angličtí mladíci z Tiptonu, nyní zadržovaní v táboře "X" na Kubě, proti rodičům a učitelům tím, že kouřili, pili a dělali na sídlišti nepořádek. Po ukončení školy byli úspěšní, jeden z nich začal studovat na vysoké škole právo, druhý měl zaměstnání na plný úvazek, ale přitom ještě dobrovolně pomáhal v místním společenském středisku. Je možné, že tito dva mladí Angličani byli tajnými příslušníky organizace al Qaeda? V pondělí se list Guardian pokusil analyzovat jejich zázemí: informace shrnujeme.

Britské ministerstvo zahraničí potvrdilo, že Rasul, 24 a Ikbal, 20, kteří vyrostli v městě Tiptonu v okrese West Midlands jsou zadržováni Američany na Kubě v táboře "X". Byli prý zadrženi v Afghánistánu a byli mezi prvními osobami, dopravenými do tábora.

Vyvolává to obavy, že se fundamentalistickým organizacím podařilo v Británii rekrutovat pro boj v Afghánistánu místní stoupence. Některé organizace tvrdily už od začátku "války proti terorismu", že se mnoho Britů stalo členy Talibánu a al Qaedy.

Oba zmínění mladíci bydleli nedaleko od sebe a oba chodili do katolické školy Svatého srdce (Sacred Heart) a pak oba přešli na střední školu asi deset minut chůze od sídliště, na němž bydleli.

Rasulova rodina se přistěhovala do Británie v polovině šedesátých let. Jeho otec byl tovární dělník a zemřel před několika lety. Rasulova rodina je v Tiptonu dobře známá a je tam široce respektována. Bydlí v třípatrové vile u Victora Parku.

Rasul, nejmladší z pěti bratrů, byl víc studijně založen než Ikbal. Ve škole rád studoval počítače a trávil doma ve svém pokoji mnoho hodin u počítače, připojením k internetu a s počítačovými hrami. Také se zajímal o fotbal a hrál v místním družstvu ve Victoria Parku. Chodil také pravidelně do posilovny. Po ukončení školy odešel studovat právo na univerzitě v Birminghamu a při tom pracoval na část úvazku v jednom počítačovém obchodě v místním nákupním středisku

Ikbal také rád hrál fotbal, v témže družstvu ve Victoria Parku a fandil Manchester United. Když vyšel v 16 ze školy, dostal místo v továrně na silniční značky a na autobusové čekárny. Pomáhal také v místním muslimském středisku a jezdil s dětmi na výlety.

Přátelé tvrdili, že měl Rasul bělošskou dívku, kterou tajil před rodiči, kteří by s tím nesouhlasili. Také se rád napil a chodil na diskotéky.

Ikbal prý měl potíže s policií kvůli marihuaně.

Někteří jejich přátelé poukazovali na to, že ani jeden z obou mladíků neprojevoval jako adolescent zrovna velký zájem o náboženství. Chodili v pátek na modlení do místní mešity, avšak nebylo o nich známo, že by byli obzvláště nábožní. Oblast, v které bydleli, nemá pověst muslimského radikalismu. Je tu silná bělošská rasistická British National Party, ale prý vliv extrémní pravice slábne. Dva nebo tři radní v místním komunálním úřadě jsou muslimové, ale čtvrť je to převážně bělošská. Mladí lidé na sídlišti popírali, že by existovaly problémy s rasismem: "Tohle sídliště je jako rodina. Lidi tady spolu dobře vycházejí. Máme přátele ze všech ras a všech náboženství."

Deník Guardian spekuluje, že možná oba mladíci přišli do styku s náboženskými radikály mimo Tipton, možná ve větším městě, Birminghamu. Je záhada, jakou cestou prošli od možného počátečního zájmu o fundamentalismus až k účasti v bojích v Afghánistánu. Rasul odcestoval do Pákistánu v polovině října s matkou na svatbu jednoho ze svých bratrů. Bylo to poprvé, co byl v zahraničí. Tam zmizel a rodina se o jeho osudu dověděla až ze zprávy britského ministerstva zahraničí.

Přátelé se domnívají, že Ikbal cestoval do Pákistánu také se svou rodinou, možná připravit sňatek, a také zmizel. Jeho matka uvedla: "Chci jenom, aby se mi syn vrátil domů. Není terorista. Nechápu, proč ho vězní."

Město Tipton (23 000 obyvatel) je jedním z nejchudších měst v Británii. Je součástí okrsku Sandwell, což je sedmý nejchudší okres v Anglii a čtvrtý nejchudší mimo Londýn. Nezaměstnanost je tam 18,7 procent, lidé mají nízké vzdělání, špatné byty a zdraví a závisí dlouhodobě na sociální podpoře. Školní jídla zadarmo - což je spolehlivý ukazatel chudoby - dostává na střední škole, kam chodili Asif a Šafik, 20 procent žáků. V okrsku Sandwell je asi 11 procent obyvatel původem z Indie, z Pákistánu anebo z Bangladéše. V komunálních volbách v roce 2000 získala v okrsku Tipton Green rasistická bělošská British National Party 23,6 procent a policie obdržela více než 200 stížností na rasistické nápisy na zdech a na nenávistnou poštu.

                 
Obsah vydání       29. 1. 2002
29. 1. 2002 RFE, CIA, Charta 77 a staré "tanky" Martin D. Brown
29. 1. 2002 Šíří se skandál s firmou Enron i do Británie?
29. 1. 2002 Jak dva mladíci, posedlí fotbalem, skončili v řetězech v táboře "X" na Kubě
28. 1. 2002 Nový shromažďovací zákon: Předběžná zpráva o mezinárodní ostudě Tomáš  Pecina
29. 1. 2002 Jak se Tony Blair podílí na tajném spiknutí zabránit globálnímu Železnému ovládnout v Británii televizi
28. 1. 2002 Jemná předvolební manipulace od Milana Uhdeho: Ani "intelektuálové", ani "politikové" nemají v normální demokracii přehnaný vliv Jan  Čulík
28. 1. 2002 Jaké léky nám předepisují lékaři - a proč?
8. 1. 2002 Nekvalitní služby podniku Eurotel Jan  Čulík
9. 2. 2002 Podáváme žalobu na Úřad pro ochranu osobních údajů za nezákonné utajování informací Tomáš  Pecina
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
29. 1. 2002 Jak dva mladíci, posedlí fotbalem, skončili v řetězech v táboře "X" na Kubě   
25. 1. 2002 Jak to vypadá v "táboře X"   
24. 1. 2002 Podmínky v táboře "X" v zálivu Guantánamo budou pod tlakem mezinárodních protestů zmírněny   
24. 1. 2002 Jaké je to být podroben smyslové deprivaci   
24. 1. 2002 Americký Talibánec letí zpět, ale ne do klecí na Kubě   
23. 1. 2002 Spojené státy nejsou problém, tvrdí Rumsfeld   
23. 1. 2002 Kruhové argumenty Aleny Páralové   
22. 1. 2002 Guantánamo: Donald Rumsfeld odmítl kritiku poslanců Dolní sněmovny   
22. 1. 2002 Červený kříž: "USA porušily Ženevské konvence"   
22. 1. 2002 Richard Perle: "Bezpečnost amerických vojáků je pro nás důležitější než morální autorita"   
22. 1. 2002 Američané usmrtili v Afghánistánu "3500 civilistů" Jan  Čulík
21. 1. 2002 Hrozí první vážný konflikt mezi Británií a USA   
21. 1. 2002 Britská vazební střediska pro osoby podezřelé z terorismu jsou "barbarské betonové rakve"   
21. 1. 2002 Poskytne svět Afghánistánu dostatečné finanční prostředky na rekonstrukci?   
21. 1. 2002 "Mučeni - takhle si představují Bush a Blair obranu naší civilizace?"