Nebezpečí: Ve střední Evropě vznikla protidemokratická aliance vůči EU

Maďarský premiér oznámil, že bude jakékoliv sankce EU proti Polsku blokovat

8. 1. 2016

Maďarský premiér Viktor Orbán oznámil v pátek, že Maďarsko bude vetovat jakékoliv možné sankce EU proti Polsku za to, že drasticky omezilo svobodu médií.

"Evropská unie by neměla uvažovat o žádných sankcích proti Polsku, protože to by vyžadovalo jednomyslné rozhodnutí a Maďarsko žádné sankce proti Polsku nikdy podporovat nebude," řekl Orbán v rozhlase.

Orbán se ve středu setkal s Jaroslawem Kaczyńským, šéfem vládnoucí polské ultrakonzervativní strany Právo a spravedlnost. Účelem schůzky bylo posílit vznikající euroskeptickou kolonu ve střední Evropě.

Mezinárodní Výbor na ochranu novinářů (Committee to Protect Journalists) je šokován ofenzívou vlády strany Právo a spravedlnost proti svobodě médií v Polsku: "Rozhodnutí nové polské vlády je hrozbou základním hodnotám Evropské unie, především svobodě tisku. Dočasný, nyní schválený zákon zrušil dosavadní vedení veřejné polské televize TVP a polského rozhlasu a dal ministru financí právo přímo jmenovat a propouštět jejich ředitele. Omezil počet členů Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a počet členů správní rady polského rozhlasu a televize.

Mluvčí prezidenta Andrzeje Dudy ospravedlnil nový zákon tím, že odsoudil to, co charakterizoval jako "vládu jedné strany" předchozí liberální vlády nad veřejnými médii a "absenci skutečného pluralismu". V reakci na nový zákon odstoupili minulý týden čtyři ředitelé státních televizních okruhů a programů a "státní rozhlas vysílal hymny EU a Polska, aby zdůraznil význam evropských hodnot."

O omezování svobody projevu v Polsku bude Evropská komise jednat 13. ledna. Chování polské vlády Brusel šokovalo. Viktor Orbán v Maďarsku omezuje svobodu médií postupnými kroky, nová polská vláda však razantně omezila svobodu médií najednou.

Znepokojující je také, že nová polská vláda zcela ochromila polský Ústavní soud a podřídila ho sobě.

Rozhodnutí nové polské vlády porušuje celou řadu základních zásad Evropské unie, zejména článek 2 Smlouvy o Evropské unii, v němž se praví: "Unie je založena na hodnotách respektu lidské důstojnosti, svobody, demokracie, rovnosti, zákonnosti a respektu pro lidská práva", a také článek 11 Charty základních práv, která chrání svobodu médií a jejich pluralitu.

Výbor na ochranu novinářů požaduje, aby Evropská unie podnikla proti Polsku razantní akce.

ZDE ZDE

Vytisknout

Související články

Kde končí demokracie

28.1. 2016 / Bohumil Kartous

Snahy nové polské vlády omezit roli ústavního soudu a zdebilizovat veřejnoprávní média podle not národoveckého hnutí je nepochybně důsledkem demokratických voleb. Stejně jako nástup nacismu v předválečném Německu. Přesto se různí demokraté shodují, ž...

Obsah vydání | Pátek 8.1. 2016