Sýrie: Hladomor jako válečná zbraň

8. 1. 2016

Sýrie vstoupila do pátého roku válku šokujícími záběry hladomoru v městě Medaja. Dokazuje to další rekord tamějších hrůz a neschopnosti světa proti tomu cokoliv podniknout. Ve čtvrtek uvedla syrská vláda, že dovolí, aby do obležených oblastí, kde hrozí smrt hladem tisícům lidí, byly přivezeny humanitární zásoby. Město je obklopeno vládními jednotkami a také minovými poli. Lidé jsou tam tak zoufalí, že jsou nuceni jíst listí ze stromů a psy a kočky, aby přežili. OSN nyní získala souhlas, že bude moci dovézt zásoby během nadcházejících několika dní. Avšak lidé už umírají teď.

Kdysi byla Medaja v horách místem, kde bylo módní být. Módní mladí lidé z Damašku tam jezdili na mejdany a kupovat si levné tenisky Adidas dovážené z Libanonu. Ale teď je rok 2016 a probíhá tu obležení středověkého stylu. Děti hladovějí. Muži jsou nemocní, protože jedí plevel.


"Přivezli mě sem, protože jsem se otrávil plevelem. Čtrnáct dní jsem nic nejedl. Přežívám jen pitím vody."

Dr. Mohammed Yusuf: "Tohle je další případ vážného průjmu, protože to dítě nejedlo už dvacet dní. Od čtyř hodin dnes ráno jsme tu měli padesát případů, kdy lidé omdleli. Do poledne jich bylo dvě stě. Během dne tři lidé zemřeli. Většinou staří lidé a nemluvňata."

Lidé v městě Medaja jsou obětí zeměpisu. Jejich město leží mezi libanonskou hranicí a hlavním městem Damašek. Je asi pět kilometrů jižně od Al Zabadani, pevnost odpůrců prezidenta Asada během celé války. Proto bylo jejich město odříznuto bojůvkami Hezbollah, a z druhé strany armádou prezidenta Asada. V červenci zahájily Asadovy jednotky velkou ofenzívu ve snaze vyhnat vzbouřence z Al Zabadani. Civilisté uprchli do Madaji.

Za dva měsíce tomu bude už pět let, co zuří válka v Sýrii. Po celou dobu se tu hladomor používal jako válečná zbraň.

Greg Barrow, potravinový program OSN: "To její jen Madaja. Je to rys celé války v Sýrii a je obtížné určit, kolik lidí je tu hladomorem postiženo. Mohlo by to být 100 000 až 200 000 lidí po celé Sýrii."

Odvetné vyhladověni civilního obyvatelstva se v Sýrii stalo válečnou zbraní.

* * *

Moderátor Jon Snow: Máme tady aktivistku Muznu al-Naib ze Sýrie, která je v pravidelném kontaktu s lékaři a humanitárními pracovníky v Madaje.

Muzna al-Naib: Situace v Madaje je opravdu špatná. Ještě horší, než jak se o tom informuje ve zprávách. Lékaři, matky, otcové tam jsou zoufalí.

Jon Snow: Zdá se že už řada lidí zemřela.

Muzna al-Naib: Každý den umírají nejméně dva lidé.

Jon Snow: Lidi jedí psy a kočky a listí?

Muzna al-Naib: Oni už všechny psy a kočky snědli. Teď už tam není nic k jídlu. Lidi snědli psy, kočky, koně. A jedí listí. Už nemají vůbec nic. A syrské humanitární organizace varují před tímto hladomorem už tři měsíce. Hladomor trvá už dva roky. Je šokující, že se to v dnešní době děje.

Jon Snow: My jsme informovali, že OSN si myslí, že se tam zásoby dostanou do neděle. To jsou další dva tři dny a podle lékaře, s nímž jsme my mluvili, by do té doby mohlo zemřít dalších padesát lidí.

Muzna al-Naib: I jestliže se tam ta humanitární pomoc do té Madaji dostane, obyvatelstvu to vydrží jen měsíc. A za měsíc ten cyklus začne znovu a oni budou zase hladovět. Je zapotřebí zastavit používání hladomoru jako zbraně. Vytvořit bezpečné trasy na komunikaci s Madajou a se všemi dalšími obklíčenými městy v Sýrii.

Jon Snow: Kde jinde ještě lidé hladovějí?

Muzna al-Naib: OSN verifikovala patnáct dalších míst. Nejméně 400 000 lidí, podle posledního prohlášení OSN. A je to všude. Je to na severu Sýrie, je to v Aleppu, v obklíčených čtvrtích v Homsu, všechna předměstí Damašku hladoví. Lidé hladovějí už dva roky. A matka, jejíž dítě umírá hladomorem, se nebude účastnit žádných mírových rozhovorů, nebude bojovat proti Isis, nebude se účastnit ničeho. Říkáme to už dlouho a pořád: ochrana civilistů před barelovými bombami nebo před hladověním nebo před nucenými zmizeními je klíčem pro jakékoliv řešení v Sýrii.

Vytisknout

Související články

Obsah vydání | Pátek 8.1. 2016