Kolín nad Rýnem:

Policie na Silvestra u nádraží nezvládla situaci

7. 1. 2016


Z prozrazené policejní zprávy o sexuálním osahávání na Silvestra u nádraží v Kolíně nad Rýnem vyplynulo, že policie nezvládla situaci. Bulvární deník Bild píše, že policisté nebyli schopni situaci zvládnout, protože na místě bylo příliš mnoho lidí. "Na náměstí se shromáždilo několik tisíc mužů většinou z imigrantského zázemí, kteří odpalovali nejrůznější rachejtle a házeli do davu lahve." Ani příchod policistů na scénu ji nezklidnil. Policie dodala, že když se rozhodla náměstí vyklidit, čelila útoku rachejtlemi a lahvemi.

Německé úřady poukazují na to, že neexistují žádné konkrétní důkazy, že pachatelé útoků v Kolíně nad Rýnem byli žadatelé o azyl. Šestnáct osob je vyšetřováno, ale dosud nebyl nikdo obviněn.

Ve čtvrtek zdůraznil německý ministr spravedlnosti Heiko Maas, že pokud byli mezi pachateli žadatelé o azyl, není to důvodem k podezřívání všech uprchlíků. Avšak dodal, že pokud by byli někteří žadatelé o azyl odsouzeni, "je myslitelné, že by měli být deportováni".

Maas uvedl, že zákon umožňuje deportaci lidí během azylového procesu, pokud byli odsouzeni k vězeňskému trestu delšímu než jeden rok. "Soudy budou muset rozhodnout o míře trestů, avšak v zásadě je deportace za sexuální trestné činy možná," dodal.

Ralf Stegner, náměstek předsedy německých sociálních demokratů, kteří jsou součástí vládní koalice Angely Merkelové, zdůraznil, že "neustále reagovat na aktuální nálady veřejnosti není odpovědný způsob jak vládnout".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 7.1. 2016