Zastavení humanitární pomoci přinese ukrajinským uprchlíkům drsný boj o přežití

30. 9. 2015

Ukrajinští uprchlíci uvěznění v blízkosti frontové linie v Donbasu neměli přístup k základním službám ani na jaře letošního roku. Avšak na sklonku zimy bylo přetnuto další vlákno dosud je poutající k životu: Deset z jedenácti mezinárodních humanitárních organizací působících v Luhansku bylo minulý týden vykázáno. A v Doněcku došlo k témuž již před několika měsíci.

Separatisté se zmocnili částí Doněcké a Luhanské oblasti v dubnu 2014. Nyní jsou zde tisíce nevinných lidí chyceny v křížové palbě a na obzoru jsou kruté zimní podmínky. Téměř rok a půl trvající válka vyhnala z domovů více než 1,4 milionu lidí, nemocnice u frontové linie zůstaly bez potřebných zásob, zatímco staří lidé a nemocní nedosáhnou na penze ani služby poskytované prozápadní vládou v Kyjevě. Mnozí spoléhali na pomoc ruské strany nebo ukrajinských oligarchů. Většina potravin pochází z Ruska a jejich cena stále stoupá.

Ukrajinská vláda také omezila komerční přepravu a pohyb civilistů, což vede k dlouhým frontám vozidel a lidí na kontrolních stanovištích. To se týká také humanitárních agentur a vede to k poklesu zásob v obchodech.

V zimních měsících lidé nemohou spoléhat na pěstování potravin na polích a současně potřebují více kalorií, aby odolali chladu. Klesající zásoby povedou k dalšímu růstu cen a lidé současně budou platit více za plyn a topení, pokud si vůbec takový luxus mohou dovolit.

Z povstaleckých území byly vykázány organizace jako UNICEF, Světový potravinový program (WFP), UNHCR, Lékaři bez hranic, Člověk v tísni a Mercy Corps.

Nedostatek léků je zvlášť znepokojující, protože mezi lidmi dosud žijícími v konfliktní zóně, z nichž mnozí patří mezi starší, se často vyskytují chronické choroby jako cukrovka.

Lékaři bez hranic oznámili, že uzavřeli kancelář v Luhansku, kde podporovali 109 různých zdravotnických a sociálních zařízení. Provozovali také mobilní kliniky na 35 místech a darovali léky a zásoby 37 500 osobám.

Pouze Mezinárodní Červený kříž může dál v povstaleckých oblastech působit. Avšak než se situace vyjasní, také on přerušil v Luhansku své aktivity.

Program UNICEF přerušil psychosociální podporu pro 30 000 dětí. Odhaduje se, že 1,3 milionu osob má problémy s přístupem k vodě a 200 000 dětí je nejvíce ohroženo smrtí nebo zraněním vzhledem k omezení výuky týkající se nášlapných min. Asi 500 000 dětí do deseti let na povstaleckých územích nutně potřebuje očkovat proti neštovicím a mnoho z 8 000 pacientů s tuberkulózou a HIV bez pomoci zemře.

WFP poskytoval v Luhansku potravinovou pomoc 45 000 osob.

Avšak navzdory tomu ne všichni jsou nespokojeni s odchodem humanitárních organizací. Úroveň podezřívavosti je tak vysoká, že podle místních zdrojů mnozí považují pracovníky humanitárních agentur za špiony.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 30.9. 2015