Ideologický konflikt ohledně vládních škrtů mezi Angličany a Skoty hrozí vyvolat nové referendum o nezávislosti Skotska

10. 5. 2015

"Jedovatá směsice" situace, kdy Anglie zvolila konzervativní vládu, která bude provádět další tvrdé vládní škrty, zatímco Skotsko obrovskou většinou podpořilo protiškrtové skotské nacionalisty, zřejmě rychle povede k vyhlášení druhého referenda o nezávislosti Skotska, konstatoval v sobotu bývalý náměstek předsedy Skotské nacionální strany Jim Sillars.

Obě země jsou nyní v ideologickém konfliktu a to, jak bude reagovat premiér David Cameron na radikálně změněnou politickou situaci ve Skotsku, bue mít v nadcházejících šesti až devíti měsících klíčový význam.

"Davida Camerona zvolili Angličané, nikoliv Skoti," zdůraznil Sillars. "Vezmeme-li v úvahu tuto politickou situaci a jedovatou směsici, která vznikla, to, co se bude dít v nacházejících šesti až devíti měsících, bude mít klíčový význam. Jde o to, jak citlivě bude Cameron reagovat na novou situaci ve Skotsku. Jestli se Cameron nebude chovat přiměřeně, budeme zpět ve staré pasti, že jsme ve volbách odmítli anglickou konzervativní vládu a přesto nám vládne. Jedinou cestou ven z této pasti je nezávislost, pokud nám Cameron nenabídne něco, co by nás osvobodilo z té pasti." Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 7.5. 2015