Schválit 150 km/hod poslanci umí, zveřejňování smluv je problém

Proč čeští politici nechtějí vykořenit korupci?

30. 4. 2015 / Bohumil Kartous

Druhým čtením ve sněmovně neprošel zákon o registru smluv, jehož smyslem je zvýšit transparentnost zadávání veřejných zakázek a předpokládanou perspektivou je omezit korupci v České republice. Politická jednání o zákonu trvají už déle než tři roky a i přesto, že premiér Sobotka slíbil jeho schválení do června, zákon zdá se štěpí politickou scénu podle těžko předpokládaného klíče...

Poslanci ODS, KSČM a ČSSD dnes odmítli odhlasovat zveřejňování smluv jako pevný bod programu schůze, čímž zkomplikovali jeho průchod do dalšího čtení. Proti nim stála zvláštní "koalice" hnutí ANO, TOP 09, KDU-ČSL a poslanců politického spolku, který byl do sněmovny zvolen pod značkou Úsvit. Informovala o tom iniciativa Rekonstrukce státu, která za prosazení zákonné povinnosti o zveřejňování smluv dlouhodobě lobbuje. 

Další odložení schválení zákona bude fakticky znamenat, že s velkou pravděpodobností přejde do agendy následující vlády, což by opět mohlo znesnadnit jeho přijetí. Rekonstrukce státu zveřejnila seznam nepravdivých argumentů, kvůli kterým byl návrh zákona napadán jako příliš drahý, zatěžující a nefunkční.

Proti přijetí zákona lze skutečně najít rozumný argument. Je ale pochopitelné, že takový zákon by významným způsobem narušil hluboce zakořeněný habitus: snaha o to, usměrňovat toky veřejných peněz maximálním možným způsobem do soukromých rukou vybraných lidí, kteří se následně mohou podělit o tento "zisk" s tím, kdo o veřejné zakázce rozhodl. 

Zákon nepolarizuje pouze politické strany. Je očividné, že i na mediální scéně se vede kampaň, kterou by asi těžko někdo předvídal. Server Svobodné fórum, vedený a financovaný někdejším bigotně pravicovým šéfredaktorem mainstreamových českých médií Pavlem Šafrem, jehož agenda stojí na posedlosti Andrejem Babišem, se v minulosti propagandistickým a difamačním jazykem namířeným proti Rekonstrukci státu (ve skutečnosti proti Andreji Babišovi) postavil na stranu poslanců ČSSD. 

Je ovšem pravda, že aktivisté z rekonstrukce státu podobným úrokům nahrávají tím, že kupříkladu členové iniciativy jezdí na sjezd hnutí ANO. Fakt, že ministr financí, který stojí v ostrém střetu zájmů vzhledem ke svým podnikatelským a mediálním aktivitám, však nemění nic na tom, že zveřejňování smluv může významně přispět k vykořenění nepotismu a korupce, jejichž prostřednictvím jsou vykrádány veřejné fondy. Strany, které brání zveřejňování smluv, by měly své postoje vysvětlit a předložit skutečné, nikoliv pouze úhybné argumenty. V opačném případě budou stejně důvěryhodné, jako server Svobodné fórum, který za ně v současnosti mluví.

Je tragikomické, že se poslanci umějí dohodnout a prohnat legislativním procesem něco tak marginálního, jako je zvýšení rychlosti na dálnici, ale zásadní norma, která má mít absolutní prioritu, je účelově odsouvána. Takové souvislosti mohou jedině posílit despekt a nedůvěru vůči české politické reprezentaci.



Vytisknout

Související články

Legislativní pískoviště aneb kdo si hraje, nezlobí

10.3. 2016 / Bohumil Kartous

Kdo kdy vytvářel hesla na Wikipedii, ten zná geniální vynález zvaný sandbox, čili pískoviště. To si takový nadšenec nejprve vyzkouší vytvořit nějaké heslo nanečisto, se všemi náležitostmi a nástrahami, které to s sebou nese, aby pak zbytečně nezaplev...

"Noc dlouhých nožů" na českých úřadech

12.5. 2015 / Bohumil Kartous

Současné dění v Agentuře pro sociální začleňování, kde se většina zaměstnanců vzbouřila proti svému politickému nadřízenému Jiřímu Dienstbierovi a vstoupila do stávky, není jen zprávou o tom, co se děje na úřadu vlády, resp. v úseku řízeném ministrem...

Představa, že zveřejňování smluv omezí korupci, je bláhová

2.5. 2015

Nechci Vám kazit iluzi, ale jsem přesvědčen, že zákon o registru smluv v boji proti korupci moc nepomůže, píše čtenář, jehož identitu vzhledem k předchozí neblahé zkušenosti s upozorněním na korupční jednání nezveřejňujeme, v reakci na článek o snaze...

Obsah vydání | Čtvrtek 30.4. 2015