Čína "připravuje útok na souostroví Senkaku"

27. 1. 2015

Nedávné satelitní snímky ostrova poblíž čínského pobřeží potvrzují, že Peking připravuje vojenské síly v místě, odkud mohou zaútočit na ostrovy Senkaku. Ty kontroluje Japonsko, ale Čína si nárokuje jejich vlastnictví. V pobřežních vodách souostroví se nachází ložiska surovin.

Výstavba vrtulníkové základny na ostrově Nan-ťi byla zachycena komerčním satelitem Pleiades během října. Ostrov leží u pobřeží čínské provincie Če-ťiang, přibližně 345 kilometrů sevezápadně od souostroví Senkaku, jež Peking nazývá Tiao-jü. Na snímcích jsou patrné vzletové a přistávací plochy pro deset vrtulníků, radarové a komunikační vybavení.

Vojenští analytici tvrdí, že nová základna ukazuje na přípravu útoku nebo obsazení Senkaku čínskou armádou.

O snímcích informovala minulý týden stránka Jane’s Defence Weekly. Podle ní začala výstavba heliportu v říjnu 2013.

Čínská strana označuje zprávy o výstavbě základny za "nezodpovědné" a trvá na tom, že má právo zřizovat na svém území vojenské základny kdekoliv.

Japonsko vyčlenilo prostředky na vykoupení pozemku pro výstavbu průzkumného radaru na ostrově Jonaguni 150 kilometrů od Senkaku. Současně cvičí a vybavuje malou jednotku námořní pěchoty, která má mít základnu v Nagasaki.

Číňanům pro případnou ofenzívní operaci proti Senkaku chybí řádné letiště, upozorňuje Jane’s. V současnosti nejbližší letecká základna leží v Lu-čchiao, 437 km od sporného souostroví. Jsou zde umístěny bojové letouny J-10 vyvinuté z izraelského projektu Lavi. Rick Fisher z International Assessment and Strategy Center se však domnívá, že z ostrova Nan-ťi mohou být čínské jednotky vypraveny ve velkém ruském vznášedle třídy Zubr, které je schopno převážet vojáky i tanky, a zaútočit na Senkaku nebo na Tchajwan.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 29.1. 2015