NATO: Putinovo vyjádření je nesmysl. Na Ukrajině jsou pouze ruské síly

26. 1. 2015

Vyjádření ruského prezidenta Vladimira Putina, že ukrajinská armáda je "legií NATO", je nesmysl. Prohlásil to generální tajemník NATO Jens Stoltenberg na tiskové konferenci v Bruselu u příležitosti nadcházejícího mimořádného zasedání Komise Ukrajina-NATO.

"Je to nesmysl. Neexistuje legie NATO na Ukrajině. Zahraniční síly, které jsou přítomny na ukrajinské půdě, jsou ruské," řekl Stoltenberg.

Podle jeho slov Rusko také pokračuje v podpoře povstalců zbraněmi. "Hovoříme o těžkých zbraních mnoha druhů," zdůraznil Stoltenberg.

Podle něj Rusko v posledních týdnech předalo separatistům na východě Ukrajiny stovky kusů soudobých zbraní, včetně raketových systémů, těžkého dělostřelectva, tanků a obrněné techniky.

"Vyzýváme Rusko, aby zastavilo podporu separatistů, neprodleně zastavilo destabilizaci Ukrajiny a dodržovalo své mezinárodní závazky," zdůraznil Stoltenberg.

Podle Stoltenberga NATO poskytuje Ukrajině "praktickou a politickou podporu" a zastává názor, že vojenské řešení situace neexistuje. Generální tajemník současně odmítl komentovat záměry proruských separatistů zřídit "koridor na Krym". Prohlásil nicméně, že separatisté porušují režim příměří a minské dohody.

Zdroj v ruštině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 29.1. 2015