Řecko možná odmítne plány EU dál potrestat Rusko

29. 1. 2015

Evropské vlády chtějí ve čtvrtek požadovat přísnější sankce proti Rusku a proti proruským separatistům na východní Ukrajině. Avšak nová řecká vláda Alexise Tsiprase s tím zřejmě nebude souhlasit. Mimořádné zasedání svolala Federica Mogherini, koordinátorka zahraniční politiky EU, která byla nucena opustit svůj postoj, požadující snížení tlaku na Moskvu poté, co separatisté minulý týden ostřelovali město Mariupol a usmrtili tam 30 civilistů.

V úterý vydal jménem všech 28 členských zemí EU Donald Tusk, předseda Rady Evropy, prohlášení, v němž obvinil Moskvu z tohoto útoku a nařidil ministrům zahraničí, aby připravili další dodatečné sankce proti Rusku.

Británie, Polsko a Litva chtějí na čtvrtečním zasedání prosadit další sankce proti Rusku. Maďarsko, Kypr, Slovensko a Česká republika se stavějí proti dalším sankcím.

Tsiprasovo nedělní vítězství ve volbách v Řecku situaci komplikuje, neboť řecký premiér má právo veta. Tsipras a jeho kolegové v minulosti podporovali Rusko a odsoudili politiku EU vůči Ukrajině i politiku NATO a USA. V úterý si Řecko trpce stěžovalo, že nebylo konzultováno ohledně Tuskova prohlášení o mrtvých v Mariupolu a o návrhu zavést nové sankce. Není to pravda, Mogherini hovořila s Tsiprasem telefonem.

Tusk ve svém prohlášení napsal, že všechny hlavy států v EU a vlády EU "odsuzují zabíjení civilistů během nezacíleného ostřelování ukrajinského města Mariupol dne 24. ledna 2015. Jsme si vědomi důkazů o pokračující a rostoucí podpoře, kterou separatistům poskytuje Rusko, což podtrhuje odpovědnost Ruska."

"Řecko s tímto prohlášením nesouhlasí," oznámila promptně Tsiprasova vláda. "Bylo zveřejněno bez předepsané procedury, v jejímž rámci se měl získat souhlas od členských států a zejména bez souhlasu Řecka."

Z kontroverze vyplývá, že Tsipras, který vystoupí na summitu EU v Bruselu za čtrnáct dní, byl během svého prvního vystoupení mohl zablokovat konsensus EU.

Tvrdou linii proti Putinovi zastává především německá kancléřka Anela Merkelová. Hovořila o Ukrajině v úterý s Barackem Obamou a oba souhlasili, že Moskva nese odpovědnost za útok v Mariupolu.

Merkelová také bude rozhodovat o osudu Tsiprasovy kampaně snížit obrovské dluhu Řecka. Kdyby Tsipras vetoval nové protiruské sankce navzdory přání Merkelové, byl by to zřejmě problematický začátek jeho vyjednávání s Merkelovou o řeckých dluzích.

ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 30.1. 2015