Adam Curtis: Bitter Lake - Proč nic v politice nedává dnes smysl

26. 1. 2015




Televize BBC dnes zveřejnila 136 minutový dramatický dokumentární film slavného britského režiséra Adam Curtise Bitter Lake, který vysvětluje, co způsobili politikové, že už vůbec světu nerozumíme. Film obsahuje ostrou, přesvědčivou a dokonale zdokumentovanou argumentaci, ukazující jak obrovskou katastrofu vytvořil Západ svým nekompetentním zásahem v Afghánistánu, kde prohrál. Hlavním problém bylo, typicky, absolutní kulturní nedorozumění - když si západním jednotkám místní Afghánci stěžovali, že prozápadní vláda v Kábulu je zkorumpovaná, západní jednotky proti nim začaly útočit, protože se domnívaly, na základě černobílého vidění světa, že když kritizují prozápadní kábulskou vládu, musí to být Taliban. Tohoto nedorozumění pak výhodně ve válce využil právě Taliban.

Jádro problému pro Adama Curtise se však datuje už do začátku dvacátého století, kdy se Spojené státy začaly nekriticky kvůli ropě podbízet Saúdské Arábii. Ta začala zneužívat obrovského množství vydělaných petrodolarů na financování propagandy wahabismu, své středověké, vražedné a netolerantní verze islámu. Petrodolary zároveň také zpřístupnila západním bankám a osvobodila je tak od dohledu demokratických vlád, takže bankéři vyvolali finanční krizi kapitalismu.

Curtis argumentuje, že stejně fatální dopad, jaký měla sovětská invaze do Afghánistánu na rozklad sovětského systému, měla i západní invaze do Afghánistánu na západní kapitalismus, který se pod vlivem mudžahídů téměř úplně rozložil stejně tak, jak se rozložil sovětský systém. Traumatická zkušenost z bojů s archaickou afghánskou společností vedla jak Sověty, tak západní kapitalisty k uvědomění, že jejich vlastní ideologie je nepřesvědčivá a pokrytecká. Což vedlo k jejímu rozkladu. Dnes už politikové nevěří v nic.

Film mj. obsahuje množství nesestříhaného a nikdy neodvysílaného otřesného materiálu, natočeného kameramany BBC v Afghánistánu.

Upoutávka: Cílem je ochromit to, jak lidé vnímají svět, aby nikdy nevěděli, co se vlastně děje ZDE

Stránky filmu na serveru BBC, ale odtamtud je film přístupný pouze v Británii ZDE

Vytisknout

Související články

Interpretuje Karel Dolejší Adama Curtise správně?

28.1. 2015 / Jan Čulík

Nejsem si jist, zda Karel Dolejší interpretuje Adama Curtise správně. Jeho film Bitter Lake není o údajném zhnusení západních intelektuálů imperiálními výboji Západu, ale je to varování - shodou okolností úplně stejně, jak to činí romány Milana Ku...

Nedorozumění

28.1. 2015 / Jan Čulík

Karel Dolejší se ve svém příspěvku "Máme brát vážně autora, který "dokazoval", že al-Kajda neexistuje?" dopouští obdobného zjednodušení, z jakého právem kritizuje jiné autory při chybné interpretaci jeho vlastních textů. Adam Curtis ve svém doku...

Obsah vydání | Čtvrtek 29.1. 2015