Američané se pokusili svrhnout Castra prostřednictvím "kubánského twitteru"

3. 4. 2014

Americká vláda vydala 1,6 milionu dolarů na vytvoření sociální sítě, jejímž cílem bylo svrhnout komunistickou vládu na Kubě, informuje britský deník Independent.

Tisková kancelář Associated Press zjistila, že projekt který trval déle než dva roky a měl tisíce uživatelů, byl vytvořen prostřednictvím falešných firem a byl financován prostřednictvím zahraničních bank.

Americký vládní úřad pro zahraniční rozvoj USAID údajně financoval projekt kubánského twitteru pod názvem "ZunZuneo". USAID tak zpochybnila svá opakovaná tvrzení, že neprovádí tajné akce v zahraničí.

Uživatelé sítě ZunZuneo si naprosto nebyli vědomi skutečnosti, že projekt financuje americká vláda a že americké firmy o nich sbírají osobní data s tím, že by jich v budoucnu mohlo být použito k politickým cílům.

Projekt byl zahájen r. 2009 poté, co washingtonská firma Creative Associates International získala půl milionu telefonních čísel kubánských mobilů. Z hlediska amerických zákonů byl ilegální a vyvolal znepokojení nad tajnou činností amerických vládních institucí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 3.4. 2014