Máme jíst sedm porcí zeleniny denně
3. 4. 2014
Z nové, rozsáhlé studie vyplývá, že konzumace sedmi porcí ovoce a zeleniny (hlavně zeleniny, protože v ní je méně cukru) denně podstatnou měrou snižuje nebezpečí úmrtí na rakovinu a na mrtvici. Studii provedli výzkumníci na University College v Londýně. Analyzovali informace o více než 65 000 dospělých osobách starších 35 let. Sledovali je po průměrnou dobu 7,7 let. Zjistil, že konzumace nejméně sedmi porcí čerstvé zeleniny a ovoce denně vedlo k poklesu rizika úmrtí o 33 procent ve všech kategoriích (když se ignoruje první rok zkoumání, pokud se do zkoumání zahrne, pokles rizika úmrtí je 42 procent). Vědci také zjistili, že konzumace zeleniny je zdravější než konzumace ovoce a pojídání ovoce a zeleniny v konzervách či v mraženém stavu vede k zvýšení procenta úmrtí. Podrobnosti v angličtině ZDE
Vytisknout