Americké špehování Evropské unie ohrozilo klíčovou dohodu USA-EU o volném obchodu

30. 6. 2013

Zpráva týdeníku Der Spiegel, že americké výzvědné agentury odposlouchávaly budovu Evropské rady "připomíná studenou válku", řekla německá ministryně

Vyhlídky na uzavření nové obchodní dohody mezi USA a Evropskou unií, která by měla oběma stranám přinést obchodní výhody v hodnotě mnoha stamiliard dolarů, utrpěly těžkopu ránu poté, co bylo zveřejněno obvinění, že Washington odposlouchával klíčové úřady Evropské unie a zaznamenával telefonní rozhovory a emaily vysokých činitelů Evropské unie.

Německý týdeník Der Spiegel informoval, že má k dispozici dokumenty od amerického whistleblowera Edwarda Snowdena, z nichž vyplývá, že americké výzvědné instituce odposlouchávaly úřadovny Evropské unie ve Washingtonu a v OSN v New Yorku. Také prý zorganizovali z ústředí NATO v Bruselu operaci, jejímž cílem bylo odposlouchávat telefonní a emailovou komunikaci v budově Justuse Lipsiuse v Bruselu, kde jsou umístěny úřadovny Evropské rady a kde se konají vrcholné schůzky EU.

Der Spiegel uvedl, že Německo je hlavní obětí amerických elektronických špehovacích programů, vedle Číny, Iráku a Saúdské Arábie.

Německá ministryně spravedlnosti Sabine Leutheusser-Schnarrenberger požaduje od amerických úřadů vysvětlení. "Pokud jsou zprávy v médiích pravdivé, připomíná to akce nepřátel za studené války," uvedla. "Je neuvěřitelné, že naši přátelé v USA nás považují za nepřátele."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 28.6. 2013