Gaza: Příměří údajně na dosah, násilí se vystupňovalo

21. 11. 2012

Diplomatický tlak na ukončení týden trvajících izraelských náletů na pásmo Gazy začal včera vypadat slibně. Vysoký představitel Hamásu iznámil, že dohoda o příměří je blízko, egyptský premiér prohlásil, že nálety skončí v řádu hodin, a izraelský premiér řekl, že jeho země bude "ochotným partnerem" příměří s islámským hnutím Hamás; zároveň ale nevyloučil ani rozšíření operace. Mezitím je hlášeno vystupňování izraelské palby z tanků a námořních platforem. Také někteří palestinští militanti ignorovali výzvu vojenského velitele Hamásu k zastavení raketových útoků.

Pravděpodobně nejdůležitější prostředník mezi znepřátelenými stranami, egyptský prezident Muhammad Mursí, naznačil, že během několika hodin jednání přinesou "pozitivní výsledky". Důležitou roli sehrávají vyjednavači z Turecka a Ligy arabských států. Do regionu odcestovala z návštěvy Kambodže také americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová.

V Bruselu významný představitel zahraniční služby EU pod podmínkou anonymity řekl, že dohoda o příměří by měla zahrnovat konec izraelských náletů a zabíjení v Gaze, otevření hraničních přechodů a konec raketových útoků na Izrael.

Během jednání ovšem došlo k vystupňování násilí. Nálet zabil dva novináře televize Hamásu Al-Aksa jedoucí autem. Podle Izraele je řada žurnalistů zapojena do militantních aktivit. Minulý týden byly zničeny kanceláře zmíněné televize, které podle Izraele sloužily jako komunikační stanoviště Hamásu. V Izraeli byly včera zraněny dvě osoby po zásahu budovy raketou.

Podle údajů úřadů z Gazy bylo do včerejška zabito 128 Palestinců, včetně přinejmenším 54 civilistů. 840 osob bylo zraněno, včetně 225 dětí. Celkem bylo provedeno téměř 1 500 náletů. Na Izrael dopadlo asi 1 000 raket, řada z nich byla sestřelena. Zahynuli tři civilisté a desítky lidí byly zraněny.

Izraelská letadla na několika předměstích města Gaza shazovala letáky vyzývající obyvatelstvo k evakuaci do centra města provedené po určených trasách. Palestinští militanti to označili za "psychologickou válku" a vyzvali obyvatelstvo, aby požadavek ignorovalo.

Obamova administrativa obviňuje z násilí Hamás, který označuje za teroristickou organizaci a odmítá s ním jednat. Zároveň varovala před pozemní invazí. Hamás v minulosti při sebevražedných útocích a dalších typech násilných akcí usmrtil stovky Izraelců.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 21.11. 2012