Proti skandálním výrokům premiéra Nečase a zaujatosti českých médií

19. 11. 2012

Dne 20. listopadu 2012 v 16.00 se na náměstí Jana Palacha uskuteční spontánní shromáždění na protest proti pokračujícímu útoku izraelské armády na pásmo Gazy. Čeští občané se tak připojí k více než 350 protestním akcím, které se od začátku bombardování konaly po celém světě, včetně Izraele, Palestiny nebo USA, píše Jana Ridvanová.

Jedním z cílů demonstrace je vyjádření nesouhlasu s nedělními výroky premiéra Nečase a jeho jednostrannou podporou Státu Izrael. Její svolavatelé chtějí rovněž upozornit na nedostatek pravdivých a vyvážených informací, jež lze pozorovat ve způsobu, jakým o celém konfliktu informují česká média.

Za znepokojivý považujeme nejen narůstající počet civilních obětí, mezi kterými tvoří značnou část děti, ženy a starci, ale i fakt, že izraelská armáda v posledních dnech zaměřovala své útoky na představitele lokálních i zahraničních médií. V budovách, které se staly terčem bombardování sídlí stanice jako jsou britská Sky News, německá ARD, saúdská Al Arabiya nebo ruská Russia Today. Kromě kameramana Al Quds TV, Khadera al-Zahhary, který při útoku přišel o nohu, bylo zraněno dalších 8 novinářů. Cílené útoky na novináře představují podle Ženevských konvencí válečný zločin.

Za takové situace považujeme za nutné veřejně odsoudit oficiální postoj České republiky prezentovaný ve výrocích premiéra Petra Nečase a ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga. K dosažení spravedlivého a trvalého míru na Blízkém východě nepovede politika jednostranné podpory Izraele, tak jak ji dlouhodobě uplatňuje Česká republika. Je k němu nutné projevit respekt vůči rovnosti lidských práv a prosazení dodržování mezinárodních úmluv. Součástí demonstrace tak bude i předání dopisu premiéru Nečasovi a odmítnutí jeho postoje jako názoru všech občanů České republiky.

Za Iniciativu za spravedlivý mír na Blízkém východě

Jana Ridvanová

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 20.11. 2012