Žádné extrabuřty pro oblíbené agresivní politiky

21. 8. 2012 / Jan Potměšil

Myslím, že nelogické jsou spíše laické a účelové úvahy sugerované čtenářům BL p. Kotrbou, míní právník Jan Potměšil. Kdyby mohl soud volit pouze mezi pokračováním vazby a bezpodmínečným propuštěním, proč by vůbec kauce existovaly? Jistě, kauce je vysoká, soudce ji však odůvodnil závažností a rozsahem trestné činnosti, z níž je Rath obviněný - od toho se pak odvíjí i trest, který lze uložit a který může být motivem k vyhýbání se stíhání, resp. k útěku. Výše kauce má od útěku naopak odradit. To považuji za logické a logika zákona je taková, že příjemněji je být na svobodě pod kaucí než ve vazbě, což by snad potvrdil i Rath (a s čímž by snad souhlasili i všichni jeho příznivci, kteří teprve nedávno zjistili, jak jsou vazební podmínky strašné - dřív nic). Vyrovnává se tím zájem na zajištění průběhu trestního řízení na straně jedné, a zájem obviněného (potažmo na přiměřenosti zajišťovacích prostředků) na straně druhé.

Zajištění nemovitostí s tím nemá co dělat - kdyby obviněný utekl, zabavit je z tohoto důvodu nelze. Jejich obstavení slouží k případné jakoby náhradě škody vzniklé trestným činem (pokud se nezajistí např. ukradené peníze, může posloužit i ekvivalent z majetku obviněného, který může propadnout státu).

Nevzpomínám si zároveň, že by se p. Kotrba rozčiloval nad 8 milionovou kaucí za propuštění z útěkové vazby u jistě chudšího zpěváka Lamb of God, tím méně nad otřesnými podmínkami vazby, kde byl dotyčný trápen guláši a syrečky. Nebyl totiž oblíbeným agresivním politikem.

Pokud někdo kauzu politizuje, jsou to lidé jako p. Kotrba, kteří dle stranického klíče rozhodují o tom, kdy soud jedná zákonně a kdy ne, kdy je nezávislý, a kdy je vše politické spiknutí. Nevím, jak by vypadala třídní spravedlnost v podání Rathových příznivců - žádné stíhání nebo (když už jsme tam, kde jsme) okamžité propuštění a zastavení stíhání ještě před soudem s omluvou, že netušili, jak významného soudruha to sebrali?

Já doufám, že doba extrabuřtů pro papaláše naopak skončila a že Rathovi obdivovatelé napřou svoji pozornost i na podmínky stíhání osob méně známých a významných, kde orgány činné v trestním řízení nejsou pod takovým drobnohledem a obviněný nemá tolik právní i veřejné podpory jako je tomu u pana Ratha.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 21.8. 2012