Pirátská strana odsuzuje razii proti Megauploadu

20. 1. 2012

tisková zpráva České pirátské strany

Policie v řadě zemí světa dnes na rozkaz americké FBI provedla razii proti hostingovému serveru Megaupload. Vlastník Megauploadu, Kim "Dotcom" Schmitz, a jeho tři společníci byli zatčeni. Česká pirátská strana odsuzuje tento postup.

"O Megauploadu bylo dobře známo, že postupuje v souladu se zákonem," říká Ivan Bartoš, předseda Pirátské strany. Přesto byl trnem v oku zájmům amerického nahrávacího průmyslu.

Služba byla provozována z Nového Zélandu, Nizozemska a dalších zemí. Proto je zásah ještě problematičtější. Někdo by mohl vysvětlit nahrávacímu průmyslu a novozélandské justici, že zákony Spojených států amerických neplatí ve zbytku světa.

Načasování operace je podezřelé, neboť přichází pouhý den po největších protestech proti zneužívání moci v historii Internetu; protestech proti cenzurnímu zákonu SOPA. Reakce uživatelů je bouřlivá; Bartoš očekává, že situace se politicky značně vyhrotí.

MegaUpload má 150 miliónů registrovaných uživatelů, což jsou i při střídmých odhadech desítky milionů voličů, a ti jeho odstavení neponesou lehce. Počet neregistrovaných uživatelů, kteří službu využívají pouze sporadicky nebo zprostředkovaně, je pak výrazně vyšší.

Razie má mnoho podobností se zásahem proti The Pirate Bay (TPB) 31. května 2006. Také tenkrát bylo zřejmé, že za akcí jsou obchodní zájmy Spojených států amerických. Tato událost měla politický dopad. Mimo jiné přinesla v roce 2009 švédské Pirátské straně 7,1% hlasů při volbách do Evropského parlamentu a důsledkem soudu s TPB byl i vznik České pirátské strany.

Razie proti Megauploadu dopadne i na české uživatele. Nejen, že bude nedostupná řada seriálů či dokumentů, které televize nevysílají, především ovšem přestal Megaupload fungovat jako služba. Řada českých firem jej používala jako elegantní způsob, jak sdílet svou tvorbu. Teď přišly o své produkty i o cestu, jak je dostat ke svým zákazníkům.

Zásah přesvědčivě demonstruje, že nahrávací průmysl je skutečnou hrozbou pro demokratickou společnost. Ve svém boji za oddálení budoucnosti se nezastaví před ničím.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 20.1. 2012