Antikapitalistické protesty se šíří světem

16. 10. 2011

Protesty inspirované hnutím Occupy Wall Street v New Yorku a španělskými Indignandos se rozšířily do měst celého světa. Desetitisíce lidí vyšly do ulic New Yorku, Londýna, Frankfurtu, Madridu, Říma, Sydney nebo Hong Kongu. Organizátoři zamýšlejí docílit "globální změny" zaměřené proti kapitalismu a úsporným opatřením.

V New Yorku přinejmenším 10 000 demonstrantů přeneslo protest z původního centra Zuccotti Park do centra města, na Times Square.

V Madridu se desetitisíce lidí zúčastnily demonstrace na náměstí Puerta del Sol, centru hnutí Indignandos, které vzniklo během léta v reakci na důsledky propadu španělské ekonomiky.

V Londýně se více než dva tisíce lidí shromáždilo u katedrály Sv. Pavla, kde mj. promluvil zakladatel WikiLeaks Julian Assange.

V Římě došlo k občanským nepokojům, při nichž policie nasadila slzný plyn a vodní děla. Malá skupina odtržená od hlavní demonstrace se dopouštěla vandalismu, rozbíjela okna, zapalovala auta a útočila na televizní štáby. Jiní pálili italské vlajky a vlajky EU. Někteří z demonstrantů se pokoušeli zabránit jiným v násilnostech.

V Německu asi 4 000 lidí prošlo ulicemi Berlína s transparenty vyzývajícími ke zrušení kapitalismu. Někteří se ve snaze proniknout k budově Bundestagu dostali do konfliktu s policií. Ve Frankfurtu, kde sídlí nejdůležitější burza kontinentální části Evropy, protestovalo asi 5 000 lidí před budovou Evropské centrální banky.

V bosenském Sarajevu demonstranti nesli v průvodu obrazy Che Guevary a staré komunistické prapory.

500 osob se sešlo ve Stockholmu s transparenty "My tvoříme 99%", odkazující na fakt, že bohatí tvoří jen 1% světové populace.

"Jsou takoví, co říkají, že systém je na dně. To není," volal do megafonu odborářský aktivista Bilbo Goransson. "Byl takto vybudován. Je zde proto, aby bohaté dále obohacoval."

Stovka prominentních autorů včetně Salmana Rushdieho, Neila Gaimana, nositelky Pulitzerovy ceny Jennifer Eganové a Michaela Cunninghama podepsala online petici na podporu hnutí Occupy Wall Street.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 14.10. 2011