Vědci v Jižní Africe objevili nejstarší uměleckou dílnu

14. 10. 2011

Výzkumníci v Jižní Africe nalezli zřejmě jednu z vůbec prvních uměleckých dílen. 100 000 let staré pomůcky používané k míchání a skladování červeně pigmentovaného okru byly objeveny v jeskyni Blombos na jižním pobřeží nedaleko Kapského města. Na stejném nalezišti byly zjištěny také jedny z nejstarších kamenných nástrojů, stejně jako doklady o rybaření.

Zprávu o nálezu přináší páteční vydání časopisu Science. Nález zahrnoval kousky okru, misky na drcení, škeble na uskladnění a kosti a dřevěné uhlí na vmíchávání pigmentu.

Hlavní výzkumník Christopher Henshilwood z univerzity v Bergenu tvrdí, že nález reprezentuje důležitý milník v evoluci složitých lidských mentálních procesů.

Okr mohl být použit k malování, dekoraci nebo ochraně kůže.

Objev ukázal, že již v té době měli lidé schopnost shromáždit, kombinovat a skladovat látky, jež pak byly patrně užity k vylepšení jejich sociálních praktik.

Vědci se domnívají, že kusy okru byly rozdrceny na kameni na jemný prášek a ten smíchán s kostní moučkou, dřevěným uhlím, kamennými úlomky a kapalinou. Směs byla umístěna do ulity mořské ušně a promíchávána kostí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 14.10. 2011