Rezignace Liama Foxe upozornila na spojení konzervativců s americkou radikální pravicí

16. 10. 2011

Britský premiér David Cameron byl obviněn, že dovolil, aby v Konzervativní straně byla prosazována tajná pravicová agenda. Jde o následek rezignace bývalého ministra obrany Liama Foxe, který odstoupil kvůli úzkým vazbám na síť amerických lobbyistů, popíračů klimatických změn a vojenských jestřábů.

Je zřejmé, že Foxova rezignace neznamená konec celé záležitosti. Koaliční liberální demokraté i opoziční labouristé vystupňovali své požadavky na premiéra, aby vysvětlil, proč někteří vysoce postavení členové jeho kabinetu byli zapojeni do angloamerické organizace údajně odporující stranickému programu, který mj. zahrnuje péči o životní prostředí a bezplatnou zdravotní péči.

V centru této složité sítě byli ministr Fox a jeho přítel Adam Werritty a další články představovali obchodníci, lobbyisté a američtí neokonzervativci. Vše pod deštníkem neziskové organizace Liama Foxe s názvem Atlantic Bridge, která měla za úkol posilovat "zvláštní vztah" mezi Británií a USA.

Vyšetřování listu Observer ukazuje, že mnozí z těch, kdo seděli ve správní a řídící radě Atlantic Bridge, nebo kdo zde byli zaměstnáni, byli lobbyisty nebo právníky s vazbami na zbrojní a energetický průmysl. Další byli obchodníci podnikající ve zbrojním průmyslu a zástupci průmyslu hazardních her.

Foxova organizace vytvořila partnerství s vlivnou americkou organizací American Legislative Exchange Council prosazující zájmy velkého průmyslu. Tato lobbyistická organizace je financována mj. farmaceutickým, zbrojním a ropným průmyslem a na jejím financování se významně podílí i Koch Charitable Foundation, jejíž zakladatel, Charles G. Koch, je jedním z hlavních dárců hnutí Tea Party.

Podle Greenpeace Charles Koch a jeho bratr David prostřednictvím řady nadací také věnovali miliony dolarů popíračům klimatických změn.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 14.10. 2011