Chce se EU historicky znemožnit?

14. 10. 2011

Ani ne před třemi měsíci Evropský bankovní úřad oznámil, že Dexia SA (DEXB) snadno prošla takzvaným stresovým testem. Francouzskobelgická banka 15. července vydala tiskovou zprávu s následujícícm titulkem: "Výsledky celounijních stresových testů v roce 2011: Dexia nepotřebuje dodatečný kapitál".

Pak minulý víkend, 86 dní po potvrzení svého zdraví, Dexia obdržela vládní záchranný balík, aby nezkolabovala. Nikdo nebyl překvapen, že k tomu došlo. Nikdo by tím ani neměl být překvapen.

Cvičení se stresovými testy byla šaráda, stejně jako o rok dříve, kdy Bank of Ireland Plc a Allied Irish Banks Plc prošly testy a krátce nato zkolabovaly. Znovu byla pravidla upravena, tak aby pod hladinu šlo jen pár nedůležitých bank. Všichni, kdo dávali pozor, to věděli.

Evropský bankovní úřad přesto frašku zopakoval, patrně s vědomím, že se vší pravděpodobností vzápětí nějaká velká banka krachne. A to vše vede k otázce: Proč?

Je problém v masové korupci? V masové stupiditě? Nebo pokud jde o obojí: Kde na kontinuu končí jedno a začíná druhé? Ať už je tomu jakkoliv, ve srovnání s tímhle dokonce i američtí regulátoři vypadají docela dobře.

Pokud si evropští lídři přejí dál podkopávat veřejnou důvěru v jejich banky, stačí dál pokračovat v tom, co dělali posledních pár let. Ještě pár takových kousků jako s Dexií a globální krize je okamžitě zpět. Zánik Dexie je pouhým začátkem.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 14.10. 2011