Britská vláda vyhodí i zaměstnance letectva, kteří se podíleli na bombardování Libye

1. 9. 2011

Přibližně 500 zaměstnanců RAF, Britského královského letectva, dostane ve čtvrtek oficiální oznámení, že budou nuceně propuštěni. Britské ministerstvo obrany totiž ve čtvrtek zveřejní první část svého kontroverzního programu propouštění zaměstnanců britské armády.

Tvrdě postižen bude také historický regiment Gurkhů, brigády pěšáků nepálského původu. Bude jim sděleno, že většina z nich bude nuceně propuštěna.

Britská vláda usiluje o snížení stavů armády o 17 000 zaměstnanců do roku 2015. Dnes budou zveřejněny informace o tom, kdo bude propuštěn v letectvu, příští měsíc přijde na řadu námořnictvo.

Celkem přijde o zaměstnání 930 zaměstnanců Královského britského letectva. 490 z nich bude propuštěno nuceně, ostatních 440 zaměstnanců je ochotno odejít dobrovolně.

Z armády nebudou propuštěni žádní aktivní piloti, ale budou propuštěni piloti ve výcviku, operátoři zbraňových systémů a někteří důstojníci. Propuštěni budou i někteří britští podpůrní zaměstnanci na základně Gioia del Colle, odkud od března létají britské stihačky bombardovat cíle v Libyi.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 1.9. 2011