Není přeběhlík jako přeběhlík

1. 9. 2011 / Miloslav Štěrba

V souvislosti s přijímáním poslance Humla (VV) do klubu sociálních demokratů bylo zajímavé sledovat výroky "potrefených". Nemám na mysli nikoho jiného než představitele ODS. Vždyť to byli oni, kdo musel snášet výtky ze strany ČSSD (jejíž dva poslanci -Melčák, Pohanka - změnili politickou mapu těsně po volbách), že staví novou vládu pomocí přeběhlíků. (Dodnes zůstaly nevysvětleny skutečné důvody odchodů poslanců ČSSD do tábora pravicového Topolánka).

Ex-poslanci ČSSD přeběhnutím získali nezasloužené výhody proti svým kolegům v opozici. Např. Miloš Melčák měl až do konce volebního období svého bodyguarda a k dispzici osobní automobil. Předpokládám, že stejně na tom byl Michal Pohanka. O dalším si nedovolím spekulovat.

Poslanec Stanislav Huml, nezařazený na kandidátce VV, odmítl poslušnost k VV z důvodu osobního nesouhlasu s postupem Radka Johna, který pochválil činy bratří Mašínů. ( Zdá se, že jejich kauza bude ještě dlouho ovlivňovat českou politickou scénu, zvláště když pro většinu občanů byl jejich čin pošpiněním památky jejich otce. Ostatně, kdyby nebyli syny statečného generála Mašína -- jak by asi mohli ovlivňovat dění v zemi, kam se zesnulý Ctirad Mašín odmítl vrátit po roce 1989? )

Stanislav Huml určitě nedostane bodyguarda. Jeho odchod totiž nic nemění na politické šachovnici. I proto je poukazování na souhlas předsedy klubu poslanců ČSSD Jeronýma Tejce s možností účasti poslance Humla v jejich klubu jako na souhlas s přeběhlictvím jen "užitečnou" pitomostí, o něž u nás není nouze. Naposledy s ní přišel v pořadu veřejnoprávní ČT24 Jakub Železný, když papouškoval odsudky šéfů ODS.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 1.9. 2011