"Milé vlády, pokud nechcete, aby se odhalovala vaše špína, nechovejte se jak prasata"

31. 8. 2011

Server Wikileaks se stal obětí zjevného kybernetického útoku poté, co rychle zveřejnil desetitisíce dalších depeší amerického ministerstva zahraničí. K útokům došlo poté, co současní i bývalí činitelé americké vlády konstatovali, že nově zveřejněné depeše - a znepokojení nad údajně nedostatečnou ochranou zdrojů vytvořilo pro Obamovu vládu další problémy. Američtí činitelé uvedli, že zveřejnění více než 125 000 důvěrných dokumentů serverem Wikileaks dále ohrozilo informátory a ohrozilo i cíle americké zahraniční politiky. Činitelé se odmítli vyjádřit k tomu, zda jsou informace pravdivé, ale poukázali na to, že rychlost a metoda zveřejnění dokumentů vytvořily nové komplikace.

Server Wikileaks odmítl kritiku. "Milé vlády, pokud nechcete, aby se odhalovala vaše špína, nechovejte se jak prasata. Je to prosté," zněla zpráva, kterou Wikileaks zveřejnily na twitteru.

P.J. Crowley, bývalý náměstek ministryně zahraničí pro veřejné záležitosti, který letos odstoupil poté, co kritizoval, jak americká armáda zachází s Bradleym Manningem, vojínem podezřívaným z prozrazení dokumentů, vytvořil předtím tým pro zvládnutí této krize. Vysvětlil, že činitelé prostudovali všechny prozrazené dokumenty a varovali co největší množství zdrojů, zejména v autoritářských zemích, že jejich totožnost může být zveřejněna. S několika však nebylo možno se spojit, někteří mohli být přehlédnuti a jiné nebylo možno kontaktovat, protože by se tím na ně upozornilo. Crowley však přiznal, že "každá slušná zpravodajská služba i v autoritářských zemích pravděpodobně už má k dispozici všechny prozrazené, i nevydané, necenzurované depeše amerického ministerstva zahraničí".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 31.8. 2011