Švýcarská Pirátská strana naléhá na úřady, aby Švýcarsko poskytlo Assangovi azyl

7. 12. 2010

  • "To, co se stalo ve Spojených státech - politický nátlak, který vedl k potlačení svobody projevu soukromými firmami, jako PayPal, Amazon, EveryDNS a Tableau, se nesmí stát ve Švýcarsku. Proto musíme mít důslednou a nekompromisní politiku digitalizace. Server wikileaks.ch byl zaregistrován v červnu a po likvidaci amerických serverů Wikileaks se stal hlavním přístupovým bodem na Wikileaks. V neděli zaznamenal server Wikileaks.ch 4000 přístupů za sekundu. Naléháme na vás, abyste se postavili proti zásahům Spojených států a jejich velvyslance ve Švýcarsku. Otázka azylu pro Juliana Assange by měla být zkoumána v rámci digitální politiky," praví se v dopise švýcarské Pirátské strany švýcarské federální radě.
  • Americký senátor Joe Lieberman, šéf senátoního výboru pro domácí bezpečnost, řekl v televizi Fox News, že deník New York Times a další média budou možná také vyšetřována za to, že porušila americké protišpionážní zákony. Lieberman řekl na Fox News: "Podle mě spáchal list New York Times nejméně čin špatné občanské uvědomělosti, jestli spáchali trestný čin, to rozhodne ministerstvo spravedlnosti."
  • Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Philip Crowley tvrdil, že "Wikileaks spáchaly podle amerického zákona trestný čin." - Jak poznamenává deník Guardian Crowley ale neuvedl, podle jakého zákona, a v tom je problém.
Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 7.12. 2010