Slon(i) v porcelánu

7. 12. 2010 / Jiří Baťa

Je mi až trapné se opakovat v názoru, že ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek je člověk zcela nekompetentní vést toto ministerstvo. Není dne, abychom se nedozvěděli další a další absurdity v jeho návrzích a názorech, kterými řeší své povinnosti a problémy, které mu na krk pověsila koaliční smlouva, vypracovaná vládou rozpočtové (ne)odpovědnosti.

V podstatě již ona samozvaná "vláda rozpočtové (ne)odpovědnosti" si stanovila nereálné cíle , které se snaží, bohužel ke škodě jiných, reálně řešit. Nastavená laťka pro snížení státního dluhu a udržení státního rozpočtu v mezích nezvyšování jeho deficitu, je zdolatelná pouze za předpokladu, že všichni (kromě některých) budeme světovými rekordmany ve skoku vysokém nebo, realističtějším pohledem, si každý normální, obyčejný občan ČR "utrhne od huby" polovinu toho, co měl dosud.

Jestliže ministr Drábek řeší závažné problémy způsobem, který stále více otevírá nůžky nejen nezaměstnanosti, sociálního zabezpečení a důchodů, ale stejným způsobem i nůžky státního rozpočtu, je to důkaz o jeho neschopnosti, tápání, nahodilostí (někdy i zhovadilostí) a irelevantnosti jeho činnosti. V souhrnu těchto skutečností z toho vyplývá výše uvedené, že je pro tuto práci nekompetentní, či ještě lépe nezpůsobilý (a nic na tom nemění ani fakt, že je absolventem ČVUT).Tedy přesně jak je uvedeno v titulku: slon v porcelánu .

Již dříve a jinde jsem zmínil, že ministr Drábek je především závislý na jiném ministrovi a sice ministru financí Kalouskovi, tedy na financích. Oba jdou ruku v ruce polem neoraným, zato suchým, tvrdým a hroudovatým. Nástroje na zdolání zmíněného stavu oraniště se hledají pravda, těžko, nic méně, Kalousek i Drábek vědí, že jej musí zdolat. Škoda, že se nemohou poinformovat u Přemysla oráče, ten má s orbou české hroudy dostatek zkušeností. Jenže Přemysl není, pole zůstalo. Oráči Drábek a zvláště Kalousek už sice "zvorali kde co" (a orba stále nekončí) a to až tak daleko, že jsem si jistý, že oráč Přemysl by je (kdyby mohl) za tyto kousky určitě přepřáhnul za vola vpředu (což by bylo velmi žádoucí). Jak jsem uvedl, oráč Přemysl není a jestli vidí, co se s českou hroudou děje, v hrobě se obrací. Ale zpět k reálu.

Dovolím si několik příkladů z "umělecké tvorby" ministra práce a sociálních věci Drábka. Stojí opravdu za povšimnutí, k jakým absurdnostem je schopen se dopracovat: -

Drábkova reforma zvyšuje schodek důchodů o 30 miliard

- Drábek je proti výpovědi bez udání důvodů -

Drábek, resp. stát řekl, jak změní důchody, ale peníze na to nemá -

Drábek: Penzijní pojištění musí být povinné -

Drábek potvrdil, že 80% nových důchodů bude nižších -

Drábek: minimální mzda se bude lišit kraj od kraje -

Drábek: za mateřskou školku by se mělo připlácet -

Drábek: snížíme dávky všem, kdo neplatí pokuty a nájemné -

Nový plán (samozřejmě od Drábka): Penze se zvýší o 2500 korun za předpokladu, že berete 70 tisíc měsíčně.

(Převzato z Aktuálně.cz)

Samozřejmě že to zdaleka není veškerý výčet "výplodů" z dílny ministra Drábka. Každý tento upachtěný výplod však má hodnotu tak maximálně "jedné přes drž.., pardon ústa". S ním v řadě pro podobný příděl by pak mohli stát od Kalouska počínaje, posledním ministrem vlády rozpočtové (ne)odpovědnosti konče. Premiéra nevylučujíc. To totiž nejsou relevantní návrhy na opatření, které má sociální a zaměstnaneckou problematiku povznést či vyřešit, ale prachsprostě pohřbít. Má to či bude to mít zničující dopad ať už na nemalou část občanů, zaměstnaných či nezaměstnaných, zdravých či nemocných, mladých či starých atd. Bez rozdílu. Jediný a zásadní rozdíl, který diametrálně rozlišuje dopad na občana je mezi chudým a bohatým .

Jakkoliv se snaží vláda a Drábek s Kalouskem stran financí zachránit, ušetřit, omezit nebo zrušit co se dá, týká se to všech, kromě bohatých. A pokud náhodu ano, tak jen velmi, velmi opatrně a citlivě, aby si ty mecenáše nerozzlobili. Ba lze říci, že je jim ještě přáno. Vždyť myšlenka ministra Drábka o povinném důchodovém pojištění, notabene u soukromých penzijních fondů, to jenom dokládá. Vážně se obávám o psychické zdraví ministra, neboť takovou "všivárnu" může vymyslet jen člověk psychicky nemocný, v lepším případě labilní.

Zmínil jsem již v jiném článku v BL, že pan Drábek se opíjí mocí. Omlouvám se za toto konstatování, ale musím se opravit, pan Drábek ze své funkce "zblbnul", není totiž jiného vysvětlení. Jeho chorobnému myšlení chybí logika, úsudek, hodnocení, vědecké povědomí či myšlení a hlavně sociální cítěné. Omluvou mu snad může být, že se nachází v kleci lvové. Ale vlastně nač omluva, on do ní vlezl zcela dobrovolně a bohužel, neleze jen do klece, ale i do ..., kam koneckonců patří. Neštěstí je, že se tam nejdříve octne většina občanů tohoto státu, zatímco vláda rozpočtové (ne)odpovědnosti, se všemi více či méně (ne)úspěšnými ministry, spolu s bohatou klientelou se nám budou smát. Jak bych si přál, aby se pak vyplnilo ono známé: "Kdo se směje nejlépe, ten se směje naposled"!

Než k tomu však dojde, nejspíše i zkolabujeme sami nad výdělky, nad platbami za potraviny, za služby, dopravu, nájemné, energie, nad nemocenskými dávkami a za poplatky u lékařů a za léky v lékárnách atd. Když nám bude přát štěstí, že jsme zaměstnaní a bereme když ne mizerný, tak alespoň průměrný plat. U těch nezaměstnaných, sociálně slabých, nemocných, důchodců apod. to může být o poznání ještě horší. Ale copak toto ministry Drábka nebo Kalouska zajímá? Kdeže, ti mají jiné starosti! Třeba Kalousek s prodejem státních dluhopisů! Opravdu, nápad lepší druhého ale jak říkám, je to na jednu přes drž..., pardon, ústa! Tento nápad je totiž stejně debilní jako Drábkův s povinným důchodovým pojištěním v soukromých fondech.

Zkrátka tak či onak, ta vláda je opravdu k pohledání.Když nelžou, tak nemluví pravdu, když mluví pravdu, je to o něčem zcela jiném, než by to občany zajímalo a pokud už něco řeknou omylem pravdivého, tak je to pohroma pro občany. No kdo by nechtěl takovou a dodávám tak demokratickou vládu. Já vím, asi nikdo, ale my ji máme. Zas na druhé straně máme co jsme chtěli. Ale spravedlivé to není. A vůbec, co je u nás spravedlivého?

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 7.12. 2010