Komunální volby: Blíž k lidem?

14. 10. 2010 / Pavel Pečínka

Na podzim před dvaceti lety se v novodobé historii Československa uskutečnily první svobodné komunálky. Od listopadové euforie tehdy uplynul rok, rozpouštěla se jednota ve stylu "všichni proti komunistům". Řada stran už tvrdě šila do Občanského fóra, někde se OF dokonce rozpadlo na soupeřící skupiny, sebevědomě zdvíhali hlavu lidovci a staří národní socialisté (ne ne, mladý čtenáři, nešlo o "nácky" ani o ČSSD, jíž teď schválně pravicoví novináři kvůli připodobňování s komunisty říkají "socialisté", ale o pokračovatele Milady Horákové). Všichni strejcové holt byli důležití a každý pro něco hekticky agitoval... Časem se to hemžení zklidňovalo, pro většinu přestala být politika nejdůležitější, nemalé části obyvatel se vyloženě zhnusila.

V určité návaznosti na Havlovu koncepci "nepolitické politiky" a nejrůznější polistopadové mutace tohoto směru však komunální politice mnozí v kontrastu s politikou celostátní připisovali dlouho téměř andělské vlastnosti: v obci si prý všichni vidí do talíře, uplatňují se zde "ani pravá, ani levá" , nýbrž odborná rozhodnutí, žádné partajničení, většina táhne společně ve prospěch obce... Mělo to úspěch, stále jsou, i když už toto kouzlo slábne, favoritem komunálek většinou "nezávislé" kandidátky. Vyhrávají na nich mnohdy místní učitelé, doktoři a podnikatelé, prostě místní elity, zapsané často hlavně tím, že je lidi díky jejich profesi prostě (logicky) "znají".

Kdykoliv se ovšem ti "nezávislí" nějak ve větším měřítku shlukli a dostali chuť mluvit do věcí nad rámec obce, vzešlo z toho něco chaotického, případně něco jako Sdružení nezávislých kandidátů nebo hnutí Starostové. A ti se pak už uměli zařadit. U SNK nebo Starostů se dalo najít hodně protikorupční rétoriky atd., ale jinak káru táhli spíš doprava, ti druzí teď dělají dokonce podezdívku TOP 09. Takže ono se vyplatí i při komunálkách víc zkoumat pozadí všech těch "nezávislých" učitelů, doktorů a podnikatelů.

(Brněnský deník Rovnost, 13.10.2010)

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 14.10. 2010