Jiří Lobkowicz: Jsem proti výprodeji dědictví této země!

20. 7. 2010

tisková zpráva Jiřího Lobkowicze

Informaci, že by Česká republika měla prodat nebo směnit Lobkowiczký palác, který dosud sloužil pro potřeby velvyslanectví Spolkové republiky Německo, přijal potomek této větve s nelibostí. Setkání českého ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga v těchto dnech s jeho německým protějškem Guido Westerwellem v Berlíně, mělo podle ministerstva pouze "tradiční a zdvořilostní" charakter. Německý ministr ovšem potvrdil zájem o Lobkowiczký palác a uvedl: "Naše ambasáda v Praze je historicky cenné místo pro Německo."

An English version of this article is in CLICK HERE

Jiří Lobkowicz, potomek mělnické větve, které tento palác patřil až do roku 1927, upozorňuje, že tento palác, vrcholné dílo italských architektů Giovanni Battisty Alliprandiho a Bartolomea Scottiho, jeden z největších skvostů vrcholného baroka, byl rodinou Lobkowiczů považován za jejich hlavní sídlo.

"Chápu, že v moderních dějinách, a zejména v roce 1989, se stal místem, které zůstalo v paměti tisícovkám Němců prchajícím na Západ. Dějiny ale nezačaly, ani neskončily rokem 1989," říká Lobkowicz. "Pokusy o směnné obchody nebo o výprodej dědictví této země, považuji za necitlivé, nejen kvůli historii mé rodiny, ale i pro dědictví této země," dodává.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 20.7. 2010