Nový britský inspekční finanční úřad:

Britský státní deficit a dluh, nebude tak velký, jak se očekávalo

15. 6. 2010

Nový nezávislý finanční úřad britské vlády Office for Budget Responsibility (Úřad pro rozpočtovou odpovědnost), který byl nedávno zřízen, aby ministři nemohli manipulovat finanční informace o stavu ekonomiky, zveřejnil v pondělí předpověď, podle níž nebude britský státní deficit a dluh tak velký, jak před volbami očekávala britská labouristická vláda. Od té doby, co zvítězili konzervativci a liberálové, argumentuje nová britská vláda, že situace britské zadluženosti je "mnohem horší", než očekávali.

Jenže labouristický ministr financí Alistair Darling předpovídal před několika měsíci, že britský státní deficit dosáhne r. 2010-11 11,1 procent HDP. Office for Budget Responsibility nyní předpovídá, že deficit bude 10,5 procent HDP.

Celková britská zadluženost nebude r. 2010-11 63,6 procent HDP, jak předpovídala labouristická vláda, ale 62,2 procent HDP. (Pro srovnání: "strašlivá" zadluženost České republiky je 35,6 procent HDP.)

Bývalý labouristický ministr financí Alistair Darling požadoval, aby se nová vláda omluvila za to, že tvrdí, že "stav ekonomiky je ještě horší, než se očekávalo", protože nezávislý Office for Budget Responsibility nyní publikovat údaje, které jsou optimističtější, než samotné předpovědi bývalé labouristické vlády.

Office for Budget Responsibility však předpovídá slabší hospodářský růst, jen 2,6 procenta v roce 2011, namísto labouristy odhadovaných 3-3,5 procent. V důsledku toho se vybere méně daní, a tak vzroste tzv. "strukturní deficit" - deficit, který automaticky neklesá v důsledku hospodářského růstu - v r.2010-11 z 7,3 procent odhadovaných labouristy na 8 procent.

To vedlo konzervativního ministra financí George Osborna k prohlášení, že situace je skutečně "horší, než se očekávalo", a že příští týden ve svém prvním státním rozpočtu prosadí ještě drastičtější škrty, než původně plánoval.

Bývalý labouristický ministr financí Darling a někteří ekonomové varují, že drsnými škrty vyvolá konzervativní vláda novou hospodářskou krizi.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 15.6. 2010